17 Şubat 2008

AYKUT KÖYÜ (DERGUZ)

Aran -Aşağı Ocak - Aykut - Bağlıca - Bağyaka - Beşkavak - Çınarönü - Dereiçi - Dereyanı - Durusu - Düzova - Elmabahçe - Erdalı - Gürağaç - Gürpınar - Hisarkaya - İçören - İşgören - Kayatepe -Kışlak - Kırkdirek -Kocahöyük - Köprülü - Serenli - Soylu - Sultan Şeyhmus - Şenocak - Taşlık - Üçkavak - Üçerli - Yaylabaşı - Yaylacık - Yazır - Yenilmez - Yukarı Ocak

--------------------------------------------------------------------------------------------------

http://lh6.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/Spj_kDVVRTI/AAAAAAAAYZ0/8AQS7aXUkQs/s640/Aykut%20Derb%C4%B1guz%20%281%29.jpg

AYKUT Muhtarı: İsmail SAĞLAM

Tel: 0 535 560 64 39 - 0 482 232 11 30

-----------------------------------------------------------------------

KÖYÜN TARİHİ
köyün kürtçe ismi (DERGUZ) yöredeki (SÜRGÜCÜ) aşiretine bağlı 33 köyden en büyük köylerden birdir. Köyün eski çağlarda süryaniler tarafından inşa edildiği düşünülmektedir.
Köy yeşiliğin ve suyun bol olduğu bir vadiye sahiptir. Ayrıca çok güzel bir dağ manzarası vardır. Köyün doğusunda bulunan dağın yamacında bir zat türbesi bulunur. Bu zatın önceleri burada yaşadığına ve burda şehit düşüldüğüne inanılmaktadır. (CALE ŞEXBİN) olarak bilinen bu türbe köylüler tarafından her yıl ziyaret edilir. Köy ormanlık alanı bakımından zengin arıca ceviz badem ve meşe ağaçları yaygındır. Köyün batısında ise (BELİK)ÇELKANİ yani kırk kuyu bulunur. Bundan ziyade kırk kuyu etrafı mağaralrla çevrilidir. Eski çağlarda süryanilerin burayı ibadethane olarak düşünüldüğünden köy isminin burdan alındığı düşünülmektedir. Tarihi eser potansiyeli bakımından zengin olan(DERGUZ) köyü (TEHTA MEŞE) olarak bilinen çok büyük kaya mağaraları vardır. Köyün en geniş ailesi (MALA MELE)nın büyük bir bölümü diyarbakır istanbul ve köyde yaşamaktadır.

KÜLTÜR
Keçi kılından kilim dokuma (MERŞ,PALAS) yine keçi kılından çanta(CÜHER), (TUR), büyük çanta heybe meşe ağacından örme sepet, merkep denilen ve ince meşe dalarından yapılan sepet (SELIK) yapılırdı. Ayrıca köyün meşhur (AWARECİLERİ) vardır. Eskiden beri var olan awarecilik halen devam etmektedir köyün en meşhur awarecileri (SOFİ GÜNDOR), (REWŞE) ,(ŞEX BARUT),VE(BAVO), köyün en meşhur awarecileridir. Ayrıca köyün kendine has ve meşhur yemekleri vardır. KELİSERK, HEMNİSK HERAYİ, SINDIK SOR, HOTİK, XIŞAN,KÜTILIK, ŞAMBOREK, HELAWYA MIRİYA ve MEHİR vazgeçilmez yemeklerindendir.

COĞRAFYA
mardin ilne 76 km mazidağı ilçesine 26 km uzaklıktadır

İKLİM
Köyün iklimi karasal iklimi etki alanındadır.

NUFUS
2007:650
2000:1000
1997:2500

MUHTARLIK
2009:İSMİL SAĞLAM
2004:İSMAİL SAĞLAM
1978:ŞEYHMUS SAĞLAM
1969:İZZETTİN SAĞLAM
2000:1000

Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum