23 Mart 2003

PİR İSA TÜRBESİ

PİR İSA TÜRBESİ
.
Savurlu Hacı Abdullah Bey  Hicri 1236 (Miladi 1821) yılında Hicaza gidiyor. Hicazda Sürgücü'lü Pir İsa'yı rüyasında görüyor. Hac dönüşünde Hicri 1238 (Miladi 1823) yılında Pir İsa'nın mezarının üstüne bir kubbe ve mescit yaptırıyor. Pir İsa türbesi, gerek Sürgücü ve gerekse Sürgücü dışından gelenler tarafından ziyaret edilmektedir. Türbede kurbanlar kesilmekte ve mevlitler okutulmaktadır.
.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
PİR İSA SÜLALESİ

Pir İsa Hazretleri rivayetlere göre Hz. Ebu Bekir Soyundan olup dört halife döneminden sonra Sürgücüye göç eden Sürgücü Halkı tarafından çok sevilen ve sayılan alim bir zattır. Pir İsa soyundan gelenler yani PİRİSA'lılar (ŞEYH İSA veya ŞEYHİSİ) halen başta Sürgücü Beldesi olmak üzere SAVUR İLÇESİ (Soyadları DEMİR, ÖZTÜRK, ERDEM, KALKAN, İNCE) VİRANŞEHİR Kela Dotka köyü Soyadı KOYUNCU, EKMEN vs.. ikamet etmektedirler. SAVUR da ikamet edenler (Soyadları DEMİR, ÖZTÜRK, ERDEM)edenler arapça ve Türkçe dilini konuşmaktadırlar. Sürgücü deki ŞEYHiSİ'liler; kürtçe konuşmakta olup, AYAZ, ADANIR, SEZER, CAYNAK ve OLCAY soyadlı ailelerden oluşmaktadır. ŞEYHİSA sülalesine ait şecere (soyağacı) halen mevcut olup, aynı sülaleden Sürgücülü Ressam Mahmut ADANIR tarafından koruma altına alınmıştır.
----------------------------------------------------------------------------------------------
PİR İSA TÜRBESİNİN RESTORASYONU VE ÇEVRE DÜZENLENMESİ

http://lh3.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/Sn66haezBlI/AAAAAAAAX_g/w8vN17jF5CM/s640/%C5%9Eeyh%20Pir%20%C4%B0sa%20Turbesi%202009%20%2810%29.JPG
Sürgücü Mezarlığının içerisinde yer alan ve yaklaşık 189 yıl önce inşa edildikten sonra günümüze kadar hiç bir restorasyon çalışması yapılmayan Pir İsa Türbesi, Sürgücülü Hayırseverlerin desteği ile bir ay önce restorasyonuna ve çevre düzenlenmesine başlanmıştı. Türbenin eski düzeni hijyen ve kullanımdan uzak bir yapıdaydı. Ancak yeni düzeni daha kullanışlı ve görünüm açısından da daha gözalıcı bir yapıdadır.
Pir İsa Türbesinin yeni görünümü gidip yerinde gördük ve çektiğimiz resimlerinden bir albüm oluşturduk. Şeyh Pir İsa Türbesinin yeni görüntülerinden oluşan foto ve Videosunu bu sayfada yayınlıyoruz.
Maddi ve Manevi her Türlü Katkıları sunan tüm hayırseverlerden Allah Razı olsun. Allah hayırlarını kabul etsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum