28 Ekim 2008

Bluetooth yararlı mı Yoksa Zararlı mı?

Merhaba,
Bir başhekim tarafından yazılmış olan ve genelde çevremizde yanlış olarak bilinen ve bilimsel bir açıklamasına internette rastlamış olduğum bu yazıyı paylaşmak istedim. Fırsat bulup okumanızı tavsiye derim.

Mehmet AYAZ

Network Sistem Uzmanı

ELAZIĞ

Bluetooth’un yararları:



Yakın zamanda bir Bluetooth kulaklık aldım! Kullanması çok kolay ve benim gibi cep telefonunu vucudunun bi eklentisi gibi gören insanlar için ciddi bir kolaylık sağladığını yaşayarak öğrendim.

Artık uzun telefon görüşmelerinde sürekli telefonu bir kulağımdan diğer kulağıma almak zorunda kalmıyorum, kollarım yorulmuyor ve en sevdiğim bölümüde çalışırken artık işi bırakıp telefonla görüşmek zorunda kalmıyor olmam . Kısacası kulaklığı takınca ellerim bana kalıyor.

Diğer avantajı ise bir çağrı geldiğinde telefona koşmak zorunda kalmamam ve ya illa işimi yarıda kesip telefonu cebimden çıkarmama gerek kalmıyor olması, tek yapmam gereken kulaklığın üstündeki düğmeye! hafifce bastırmam! Ayrıca görüşmem bittikten sonra illa telefonu cebime veya herhangi bir yere bırakmamda gerekmiyor, üstelik son aradığım numarayıda hiç telefonu cebimden çıkarmadan sadece aynı düğmeye tıklayarak arayabilirim! ( tembel insanlar için birebir yani ! ).

Bluetooth’un Zararları:


Yukarda çok reklam yaptım şimdide gelelim Buetooth un zararlarına! Eminim hepiniz şuanda bu cihazın yaydığı radyo frakansının zararlarından veya radyasyonundan bahsediceğimi düşünmüşsünüzdür! Ama malesef ( daha doğrusu çok şükürki ) yanıldınız!

Cihazı aldığımdan beri önüme gelen herkes bu cihazın çok tehlikeli olduğunu kullanmamam gerektiğini ve bana zarar vereceğini anlatıp durdul! ar... ama aralarından hiçbiri bu sözleri belli bir araştırmaya veya bi limsel bir kanıta göre sölemiyordu, tabiki hepsi benim sağlığımı düşünerek sölüyordu bu lafları ama bazen yanlış yönlendirmeler insan için daha zararlı olabilir!!!

Bluetoothun benim açımdan tek zararı, karşıdan gelen insanların görüşme yapan kişinin kulağındaki cihazı göremedikleri taktirde o insanın kendi kendine konuşan, ruhsal ve sinirsel problemleri olan biri olarak görmeleridir!! , başkada zararı olduğunu düşünmüyorum...

Bluetooth neden Zararlı değil?

Şimdi gelelim yazımızın en önemli bölümüne, Bluetooth’un yaygınlaşması ile birlikte bu tarz sorular çok sorulmaya başlandı, bende insanları bilgilendirmek amacı ile nacizane bilgimi paylaşmak istedim sizlerle.

Bluethoot teknolojisinin zararlı olarak bilinmesinin tek nedeni ce! p telefonları gibi dalgalar ve radyasyon yaydığı bilindiğindendir! Ancak bilimsel araştırmalar sonucunda cep telefonlarının yaydığı radyasyonu ile Bluetooth’un yaydığı radyasyonunun kıyaslanamayacak kadar farklı şiddetlerde olduğunu görmekteyiz.

Kablosuz telefonlar ve bu tür kablosuz cihazların çoğu 1 ila 2.4 GHz frekansını kullanıyorlar. Bu radyo dalgalarının zararını anlamak ve bir standart getirmek için AB konseyi tarafından tavsiye edilen, radyo frekansı (RF) enerjisine maruz kalma limitleri belirlenmiştir.

Bilindiği gibi cep telefonları radyo frekansı “alıcısı” ve “vericisi”dirler, ve bu radyo frekansları enerji taşıdıklarından insan vucudundaki hücre yapısında değişikliğe sebep olabiliyorlar, kanser dediğimiz hastalıkta zaten bu hücre değişmelerinin sonucunda gelişen bir olaydır.

AB konseyi tarafından belirlenen bu limitler sözkonusu enerji seviyesini aşmayacak şekilde tasarlanmış! ve geliştirilmiştir. Bu limitler, ayrıntılı yönetmeliklerin bir parça sıdır ve genel nüfus için izin verilen radyo frekansı enerjisi seviyelerini belirler. Bu yönetmelikler, bağımsız bilimsel çalışmaların periyodik ve detaylı değerlendirilmesi sonucunda geliştirilmiştir. Bu limitler, yaş ve sağlık durumundan bağımsız olarak tüm insanların güvenliğini garantiye almak üzere önemli bir güvenlik marjı içerir.

Cep telefonları için maruz kalma standartları “Özgül Emilme Oranı” olarak bilinen SAR (Specific Absorption Rate) oranı ile hesaplanır ve belirtilir. AB Konseyi tarafından tavsiye edilen SAR limiti 2.0W/Kg''dır.

Toplum tarafından kullanılan cep telefonları için SAR limiti, 10 gram vücut dokusu üzerinden ortalama 2 watt/kilogram (W/Kg)'dır. Bu limit, toplum için ek koruma sağlamak ve ölçümlerdeki farklılıkları hesaba katmak için, önemli bir güvenlik marjı içerir. SAR değerleri, ulusal bildirim gerekliliklerine ve şebeke bandına bağlı olarak değişiklik gösterebilir! . Örnek olarak Amerikan birleşik devletlerinde ve Kanada’da bu değer 1.6W/Kg olarak belirlenmiştir, yani amerikada bu konuya daha hassas bakıyorlar.

SAR (Specific Absorption Rate) testleri, cep telefonlarının tüm test edilen frekans bantlarında izin verilen en yüksek güç seviyesini yaydığı standart çalışma koşullarında yürütülmüştür. SAR, izin verilen en yüksek güç seviyesinde belirlenmekle birlikte, telefonun çalışma sırasındaki gerçek SAR seviyesi, maksimum değerin çok altında olabilir. Bunun nedeni, telefonun, sadece şebekeye ulaşmak için gerekli olan gücü kullanması için, farklı güç seviyelerinde çalışmak üzere tasarlanmış olmasıdır. Genelde, bir baz istasyonuna yakınlaştıkça, telefonun güç çıkışı düşer. Yeni bir telefon modelinin, satışa sunulmadan önce, Avrupa R&TTE Yönetmeliğe uygun olduğu gösterilmelidir. Bu yönetmelik, ana gerekliliklerinden biri olarak, kullanıcının ve diğer kişilerin sağlığının ve güvenliğinin korunmasını içe! rir.

Cep telefonlarının SAR değerleri 0.25 ( Blackberry ) ile 1 W/Kg arasında değişmekte ve bu değer bile limit olarak belirlenen 2 W/Kg değerinin çok altında yer alıyor ve Bluetooth’larda bu değer kısa mesafe ( 10 Metre ) Bluetooth’lar için 0.001 ila 0.01 W/Kg, uzun mesafe ( 100 Metre ) olanlar için ise 0.05 W/Kg dır, dolayısıyla cep telefonlarının yaydığı radyasyon enerjisi ile kıyaslanabilecek durumda değil ve en az 100 kat daha zararsızdır. ( Bu çalışmalar Belfast’deki “William G. Scanlon of Queen's University” tarafından yapılmış ve onaylanmıştır ).

Bunu daha basit anlatmak gerekirse, Bluetooth kulaklığın bir cep telefonunun verdiği zararı verebilmesi için bizim aynı anda 100 adet Bluetooth kulaklığı bişekilde üzerümizde bulundurmamız gerekir, işte ozaman Bir (1) cep telefonunun yaydığı radyasyon kadar etkili olabilirler!!!


Yani eğer sizler bu radyo dalgalarının yaydığı radyasyon konusunda endişe ediyorsanız bile artık şunu biliyorsunuzki ne olursa olsun bir Cep telefonunun yaydığı radyasyon kulaklıktan en az 100 kat ( bazen 1000 kat ) daha fazladır! Ve bence sağlık açısından cep telefonu kullanmaktansa Bluetooth kullanmak vucudumuz için çok daha ( 100 kat ) az zararlı !!!

Bluetooth’un yaydığı radyasyonu bile almamak için kablolu kulaklık kullanılabilir, ama genede Bluetooth kullanılarak Cep telefonundan on (10) Metre uzaklaşabilirken, Kablolu kulaklık ile bu mesafe ancak bir (1) Metredir! Yani Cep telefonunun yaydığı 1W/Kg ‘lık dalgalara genede maruz kalıyorsunuz ama 10 Metrede bu radyasyon etrafa yayıldığından ve mesafenin etkisi ile enerji kaybına uğradığından çok çok daha az zarar verecektir.

Bu yazının sonunda Sağlığına önem veren ve cep telefonu kullanmak zorunda olan insanlara Bluetooth kulaklık veya en azından Kablolu kulaklık kullanmalarını öneririm, unutmayalımki sağlık herşeyden önce gelir…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum