19 Temmuz 2009

İnternet Üzerinden Kuma Fas'tan 15 gelin geldi

Sanal alemde arkadaş bulma, eş bulma derken bu kez 'kuma' bulma modası başladı. Kızıltepe ilçesine bağlı Gökçe Beldesinde Fahrettin Öncel’in üç yıl önce açıp işlettiği internet kafe belde erkeklerinin eş bulma merkezi haline geldi.

Sanal alemde arkadaş bulma, eş bulma derken bu kez 'kuma' bulma modası başladı. Kızıltepe ilçesine bağlı Gökçe Beldesinde Fahrettin Öncel’in üç yıl önce açıp işlettiği internet kafe belde erkeklerinin eş bulma merkezi haline geldi. Kızıltepe ilçesine bağlı 4 bin nüfusu olan belde de yaşayan ve tamamına yakını arap kökenli vatandaşların ikamet ettiği belde, yabancı gelin merkezi oldu.

Çok eşliliğin günümüzde bile en yoğun şekilde hüküm sürdüğü belde de; kafedeki bağlantı aracılığıyla çağın modern teknolojisini “netten eş bulma” olarak algılayan belde erkekleri kafedeki bilgisayarlara oturmak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Ana dilleri Arapça olan ve böylelikle netteki chat sitelerindeki Arap kökenli bayanlarla çok kısa sürede diyalog kurmayı başaran erkekler, Chat sohbetlerinde o kadar uzmanlaşmışlar ki konuştukları bayanları kısa sürede evliliğe ikna ederek gelin olarak beldeye getirmeyi başarıyorlar.

TEK SORUN İKAMET HARÇLARININ ZAMMI

Belde de küçük bir bakkal dükkanı işleten Halit Öncel (37), 3 yıl önce internette aracılığıya Fas’ın Marac kentinden tanıştığı Monia adlı kadınla ikinci evliliğini yaptı. Önceki evliliğinden 11 çocuğu olan eşinin resmi anlamda boşayıp Monia ile yeniden nikah yapmış. Her iki eşiyle de aynı evde yaşamayı sürdüren Halit Öncel’in Faslı eşi Monia’dan Yunus Emre adlı birde çocuğu var. Halit Öncel, yaşamından oldukça memnun olduğunu söylüyor. Eşini çok sevdiğini belirten Öncel, “Faslı eşim Üniversite mezunu. Eğitim seviyesi yüksek. Fransızca ve İngilizce biliyor. Biz evde Arapça konuşuyoruz. Her iki eşimle de aynı evi kullanıyorum. Çok uyumlu bir evliliğimiz var, hiçbir sorunumuz yok, bir tek sorunumuz var oda devlete her 6 ay için vermek zorunda olduğumuz ikamet harçlarına gelen zamdır. Eşimin T.C vatandaşlığı onayı gelinceye kadar bu sorunu yaşayacağız.”diyor.

SAİDA KUMASININ 8 ÇOCUĞUNA ANNELİK YAPIYOR

Gökçe Beldesinin tanınan simalarından ve ilerlemiş yaşına rağmen halen kamyonculuk yapan Nurettin Yıldırım (60), Fas’ın Marac kentinden gelin olarak getirdiği Saida ise (28) yaşında. Çiftin evliliği henüs 6 aylık.. Nurettin Yıldırım ilk eşini 11 yıl önce kaybetmiş ve onun ölümünden sonra bir daha evlenmemiş. İkinci eşinin Fas'ta bir köyde yaşadığını, onunla buradaki Faslı gelinler aracılığıyla tanıştığını ve ilk kez birbirlerini web kamerasında gördüklerini ve beğendiklerini anlatıyor. İlk eşinden 8 çocuğu bulunan ve ilerleyen yaşını gerekçe gösterip, bakıma ihtiyac duyduğu için evlenmek zorunda kaldığını söylüyor. Eşinin yaşına oranla çok daha genç bir bayan olan Saida ise, ilk evliliğini bilerek ve isteyerek 8 çocuklu eşiyle yaptığını ve gerçekleşen evliliğin kader kısmet meselesi olarak değerlendiriyor. Beldedeki diğer eşitimli bayanların aksine Fas’ta hiç okula gitmediğini belirten Saida; okul hayatıyla beldede açılan okuma-yazma kursuyla tanıştığını söylüyor. Saida Yıldırım, “ Burada gelin olan bir hemşehrimin ailesinin aracılığıyla şimdiki kocamla tanıştım. Bir hafta boyunca Web Kameradan birbirimizi gördük beğendik. Sonrada evlendik. Vefat etmiş olan kumamdan 8 çocuk var. Bu çocuklar bana sevgiyle yaklaşıyor. Bende aynı samimiyeti gösteriyorum. Gündelik ev işlerimi yapıyor, çocukların temizliğiyle uğraşıyorum, başlarını yıkıyor, saçlarını tarıyorum. Uydu aracılığıyla arap kanallarını televizyondan izleyerek memleketime olan özlemimi de gideriyorum. Fas’ın Marac kentinde yaşayan ailemle haftada iki defa Netten görüntülü olarak görüşüyorum. Uzak mesafe sorun olmuyor. Yakında ailem misafrliğimize gelecek, özlem gidereceğiz.” Şeklinde duygularını dile getirdi.

Semir Bozdağ ise 24 yaşında Faslı eşinin adı Jamila, Semir Bozdağ jemile ile internette tanışmış 2. gün görüntülü olarak Chat yapmış. İlk görüştü Jamile'ye aşık olan Semir Bozdağ, "belli bir süre konuştuktan sonra evliliğe karar verdim. Eşim bir tekstil firmasında yöneticilik yapıyordu. Hiç düşünmeden evlilik teklifimi kabul etti. Düğün için Fas'a gittim. İki Düğün yaptık, biri Fas'ta diğeri ise köyde. iki düğünümüz de güzel geçti. Fastaki düğün de burada yaptığımız düğünde geleneklere göre geçti. Geleneklerimiz de çok farklı değil, Fastaki düğünde aynı kaseden süt içirdiler, burda da bizim geleneklere göre Gül Suyu şerbetini aynı kaseden içtik. Eşim, Fransızca ve İspanyolcayı anadili gibi konuşuyor. Şimdilik evimizde çok mutlu yaşıyoruz. Bir eksiğimiz vardı. Bebek istiyorduk, çok şükür şimdilik eşim 6 aylık hamile ve bebek bekliyoruz. Kız erkek farketmez, sağlıklı bir bebek istiyoruz. Fas'da güzel fasın insanları da çok güzel. Bana göre gençlerimizin Fasdan daha getireceği çok gelin olacak."

Belde de çok sayıda Faslı gelinin olduğuna işaret eden beldenin Ak Partili belediye başkanı Haluk Çelik, “beldedeki yabancı gelin enflasyonundan şikayetçi değiliz. Zira yapılan evlilikler bizim kontrolümüzün dışında gelişiyor. Beldemize gelin olarak gelen Fas’lı bayanlar ülkelerinde üniversite bitirmiş, Fransızca, İspanyolca ve İngilizce olmak üzere en az 3-4 dil bildiklerini biliyoruz. Son zamanlarda Kzııltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce beldemizde açılan Türkçe Okuma yazma kurslarına yabancı gelinler de katılıp sertifika aldılar. Beldemizde iş alanları yok. Erkeklerimiz işleri olamadığı için netin başında oturuyorlar. Net’te tanıştıkları bayanlarla muhabbeti kısa sürede ilerletip işi evliliğe kadar götürüyorlar. Beldede İnternet kullanımı çok yüksek. % 70 oranında evlerde İnternet bağlantısı mevcuttur. Öyle sanıyorum ki beldemizdeki yabancı gelin oranı daha da çok artacak. Gelinlerin Arap ülkelerinden olmasını ise, ortak dil ve kültür benzerliğine bağlıyorum. Gelen gelinlerin çoğu ise çocuklu eşlerin üzerine kuma olarak gelmesi bizleri de düşündürüyor. Şuana kadar beldeye ondan fazla yabancı gelin geldi. Gelinlerden sadece biri geri döndü. Diğerleri ise normal yaşamlarını halen burada sürdürüyorlar. Belediye olarak başta yabancı gelinlerimiz olmak üzere bütün bayanlarımıza ilgili kurumlarla yapacağımız görüşmelerden sonra mesleki ve eğitime yönelik kurslar açmaktır. Bu konuda yabancı dil bilen gelinlerimizden, gençlerimize yönelik yabancı dil kursları bağlamında da yararlanmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Gökçe beldesi’nde ilk kafeyi Öncel Kafe adıyla kurup işleten Fahrettin Öncel ise, “Teknolojiyi beldemize getirelim derken Yabancı gelinleri beldemize getirdik. Burası potansiyel bir eş bulma yerine dönüştü. Özellikle belde yaşlılarının ikinci yada üçüncü eş bulmak içinburaya gelip chat yaptıklarını görüyoruz. Kafedeki bilgisayarlar paylaşılamayacak kadar yoğun. Özellikle akşam saatlerinde hemen her bilgisayarın ekranında görüntülü sohbetlerde müstakbel gelin adaylarıyla sohbet eden bir erkekle karşılaşmak buradaki yaşamın en olağan görüntüsü olarak algılanıyor. Anlayacağınız buraya gelen herkes eş bulmak için geliyor. Kafe’nin açılmasına en büyük tepki ise belde kadınları gösteriyor. Erkeklerini teker teker kaptırıyorlar. Ancak çoklu evlilik yoğun olduğu için sonradan gelin olarak gelen yabancı kumalarla ortakyaşamada kolaylıkla razı olabiliyorlar.” Diye konuştu.
Baki Öncel adlı Gökçe’li genç ise; Faslı kızların Türkiye’yi kendilerine bir ekol ülke olarak gördüklerini, İstanbul’a çok derin bir hayranlık hissettiklerini belirterek, “Faslılar Türkiye’yi çok seviyor. İstanbul çok büyük hayranlıkları var. Türk kanallarını uydu aracılığıyla izliyorlar. Türk vatandaşı olan bizlerin Arap olduğumuzu anladıklarında ise bizler onlar için çok cazip birer damat adayı oluveriyoruz. Gençlerimize gelin olmak için can atan daha yüzlerce faslı kız var. Akşam saatlerinde bu internet kafe tam bir panayır yerine dönüşüyor. Herkes bir yada birden fazla sevdiği veya hoşlandığı kızla görüntülü olarak sohbet ediyor.” Diye konuştu..

Yusuf Bozdağ ise, Gökçe'nin hızlı Playboyu olarak nam salmış, O kafedeyken herkes ona abi gözü ile bakıyor. Onun gibi iyi kız tavlayabilen ikinci bir kişi yok intibaası uyandırmış herkeste. Fastan görüştüğü 8 kız arkadaşı var. Fas'lı Kızılarla kültürlerinin çok uyuştuğunu ve Gökçe'den daha çok gelinin geleceğini belirten Yusuf Bozdağ,"Kızlarla Netten tanışıp, telefon numaralarımızı karşılıklı vererek sesli konuşuyoruz. Sonra Msn'den görüntülü olarak Chat yapıyoruz. Bu belli süre devam ediyor, bu süre içerisinde Akş yaşıyoruz. Kimi bunu evliliğe kadar götürüyor. Benimde 8 kız arkadaşım var. Hepside Üniversite mezunu benim konuştuğum kızların arasında Mühendisi de var Doktoru da, aralarından Hatice adlı biriyle çok ciddi bir ilişkim var. Buraya gelip, bana gelin olmak için can atıyor. Maddi durumum müsait olsa hemen gidip getireceğim. ama şuan paramı denkleştiriyorum. Yakında Casaplanka'dan gidip alacam ve geleceğim. Burada da anlı şanlı bir düğün yapıp bütün gazeteleri davet edeceğim"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum