31 Ekim 2009

160 Yıl Yaşayan Zaro Ağa Kitap Oldu

http://www.ekolay.net/haber/images/zaroaga200608_byk.jpg
Bitlisli olan ve 160 yıl yaşayan Zaro Ağa’nın öyküsü, ilk kez kitap olarak yayınlandı.
Hewler, 31 Ekim- Bitlisli bir Kürt olan ve 160 yıl yaşayan Zaro Ağa'nın öyküsü, ilk kez kitap olarak yayınlandı.

Rohat Alakom'un kaleme aldığı ve Avesta Yayınları tarafından yayınlanan 136 sayfalık kitapta, Zaro Ağa'nın şahsında İstanbul'daki Kürtler'in izi sürülüyor. Kitapta, Zaro Ağa'nın renkli ve ilginç yaşamından kesitler içeren 50'ye yakın görsel malzeme de bulunuyor. Bunların arasında fotoğraflar, karikatürler, kartpostal, gazete kupürleri ve başka materyallerden örnekler yer alıyor.

1995 yılında yayınlanan İstanbul Ansiklopedisi'nde yer alan bilgiye gِre, 1777 tarihinde Bitlis'te doğup, 1934'te, İstanbul'da ölen Zaro Ağa, dünyanın en uzun yaşayan insanlarından biri olarak tarihe geçmişti.

Genç yaşta İstanbul'a gelerek hamallık, amelelik gibi işler yapan Zaro Ağa, uzun yaşamının sırrını çözmek amacıyla Avrupa'da ve Amerika'da hekimlerce muayeneden geçirilmişti.

- Rohat Alakom

Son olarak "Dünyanın En Yaşlı Adamı Zaro Ağa (1774-1934)" adlı çalışmasını kaleme alan Rohat Alakom, 1955 yılında Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Kabakom köyünde doğdu. 1973 yılında Kars Alpaslan Lisesi'ni bitiren Rohat Alakom, 1974-1978 yılları arasında AÜ Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gördü. Daha sonra yurdışına çıkan Alakom, 1983 yılından bu yana İsveç'te yaşamaktadır.

Bazı incelemeleri başka dillere de çevrilen Rohat Alakom'un şimdiye kadar Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yayımlanan 15 civarında kültür ve tarih içerikli kitabı bulunmaktadır.
http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/25526.jpg
Zaro Ağa Kimdir:

Zaro Ağa, (Bitlis, 1774 ya da 1777 - İstanbul, 29 Haziran 1934), Şerif Mirza Aşiretine bağlı Kürt asıllı Türk hammalı. 157 ya da 160 yıl yaşamış, Türkiye'nin en uzun yaşayan insanı ve yabancı kaynaklara göre ise dünyanın en uzun yaşayan bir kaç kişisinden biridir.

Zaro Ağa, 10 Osmanlı padişahı, 1 cumhurbaşkanı görmüş, 6 savaşa katılmış ve bazı kaynaklara göre 7 kez, bazı kaynaklara göre de 13 kez, başka bir kaynağa göre 29 kez evlenmiştir. Beşi kız olmak üzere 13 çocuğu, 29 torunu olmuştur.[1]
http://z.hubpages.com/u/397521_f520.jpg
Zaro Ağa'nın Hayatı

Zaro Ağa, bazı kaynaklara göre 1777'de, bazı kaynaklara göre de 1774'da Bitlis, Mutki, Meydan köyünde[kaynak belirtilmeli] doğmuştur. 18. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul'a gitmiş ve Selimiye Kışlası, Ortaköy ve Tophane camiilerinin inşaatında çalışmıştır. 50 yaşlarından uzun yıllar İstanbul hamal topluluğunun başında kalmıştır. Daha sonra operatör Emin Bey'in şehreminliği zamanında belediye serhademeliğine getirilmiş ve bu vaziyeti ölümüne kadar sürdürmüştür. Böylece son günlerini İstanbul'da geçirmiştir ve aynı şehirde ölmüştür.

Ölümüne yakın ise kapıcılık yapmıştır.

Dünya basının odak noktası olmuş ve dünyanın en uzun yaşayan insanı olarak 1925'te İtalya'yı 1930'da anti-alkolik bir dernek tarafından daveti üzerine Yunanistan'dan hareket ederek Amerika'yı, 1931'de İngiltere'yi ziyaret etmiştir.

Mustafa Kemal'in huzuruna iki kez çıkmış ve ona sultan diye hitap etmiştir. Mustafa Kemal ile görüştüğünde çok iyi işi yaptığını söylemiş ama kadınlara fazla hürriyet vermesini eleştirmiştir. Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan Şeyh Said İsyanı ile ilgili demecini şu şekilde aktarmıştır:

İstanbul'daki Kürtlerin en yaşlısı Zaro Ağa,şeyh said'le iftihar ediyorum bil cümle kürtler yek vücuttur.
http://www.gunlukgazetesi.com/resimler/kurt_zaro_aga.jpg
Zaro Ağa'nın Ölümü

Bazı yabancı kaynaklarda Zaro Ağa'nın 1933 yılında Amerika'da öldüğü söylenilse de yerli kaynaklar Zaro Ağa'nın 1934 yılında İstanbul Şişli Etfal Hastanesi’nde prostat kanserinden öldüğünü kaydeder.

Yapılan otopside Zaro Ağa'nın oldukça uzun yaşamasına rağmen pek çok sağlık sorunu olduğu tespit edildi. Bunlar arasında tüberküloz, kalp büyümesi, beyinde damar tıkanıklıkları ve üç böbreklilik sayılabilir.

Amerikan kaynaklarında geçen Amerika'da öldüğü yolundaki rivayetler muhtemelen Zaro Ağa'nın Amerika'da bir süre yaşaması ve öldükten sonra cesedinin incelenmek üzere Amerikalı bilim adamları tarafından istenilmiş ve gönderilmiş olmasına dayanır. Ayrıca öldüğünde asıl yaşının 164 olduğu yolunda da iddialar vardır.

Kaynak:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Zaro_A%C4%9Fa#.C3.96l.C3.BCm.C3.BC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum