21 Ocak 2010

Ana Sayfa Cüneyt YÜKSEL > Haberler > Medya > Mardin İletişim > Haberler Haberler Haber detay Giriş Kayıt YÜKS

http://www.cuneytyuksel.com/Portals/13/haberler/odessa%20280.jpg

MİLLETVEKİLİ YÜKSEL TBMM’Yİ TEMSİLEN UKRAYNA’NIN ODESSA ŞEHRİNDE 2 GÜN BOYUNCA SÜREN KARADENİZ BÖLGESİ İŞBİRLİĞİ BAŞLIKLI ULUSLAR ARASI KONFERANSA VE AÇILIŞLARA KATILDI.

AK Parti Mardin Milletvekili, Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Karma Parlamento Komisyonu Üyesi Yard. Doç. Dr. Cüneyt YÜKSEL; Eskişehir Milletvekili; Dışişleri Komisyon Başkanı Murat Mercan ile birlikte Ukrayna’nın Odessa Şehri’nde iki gün boyunca süren konferans ve açılışlara katıldı.

Programın ilk gününde Ukrayna’nın güneybatısında yer alan ve aynı zamanda Karadeniz kıyısındaki en büyük liman kentlerinde biri olan Odessa şehrinde; Odessa Konsolosluğu’nun yeni binasının açılışını Yüksel’le beraber Dışişleri Komisyon Başkanı Murat Mercan, Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Erdoğan İşcan ve Odessa Başkonsolosu Murat Tamer yaptı.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk açtığı Başkonsolosluklardan biri olan Odessa Başkonsolosluğu’nun yeni binasının açılış töreninde Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarla sohbet etme imkânı da bulan Yüksel özellikle gençlerle uzunca bir zaman geçirdi.

Yeni Konsolosluk Binasını gezen Mercan ve Yüksel; yeni binalarının hayırlı olmasını diledi.

Yüksel, Odessa’daki programının 2. gününde TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Karma Parlamento Komisyonu'nu temsilen; Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ‘la birlikte Karadeniz Bölgesi’nde İşbirliği konulu Uluslar arası Konferansa katıldı.

Karadeniz Bölgesi’nde işbirliği çerçevesinde neler yapılabilir konusunda karşılıklı fikir alışverişi yapılan konferans hem Türkiye açısından hem bölgedeki ülkeler açısından son derece faydalı oldu.

Bölgedeki iş birliği konusunda neler yapılabileceğinin altını çizen Yüksel; bölgenin son 20 yıllık süre içinde büyük bir değişime tanıklık ettiğini söyledi. Soğuk Savaş döneminden sonra bölgede yaşanan değişikliklerden bahseden Yüksel; özellikle Türkiye’nin bölgedeki ülkelerle politik, ekonomik, kültürel ve insani bağlarını her zaman kuvvetli bir şekilde devam ettirmek için çabalarının olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin kuruluşuna öncülük ettiği Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’ne değinen Yüksel; Türkiye’nin bu örgütün içinde önemli bir ağırlığa sahip olduğunu vurguladı.

Yüksel’in konuşmasından satır başları şu şekilde:

Türkiye, KEİ çerçevesinde, eski Doğu Bloku üyesi ülkelerin ekonomik potansiyelinden hareketle, bu ülkelerdeki ekonomik faaliyetlerimizin önünü açabilecek ulaştırma, malların sınır geçişleri, vize kolaylığı gibi girişimleri desteklemiştir. KEİ ülkelerinin ülkemizin dış ticaretinde önemli bir yer tuttuğu açıktır.

KEİ’de enerji ve çevre alanlarında da önemi işbirliği potansiyeli olduğu düşünülmektedir. Keza 11 Eylül sonrasında gelişen siyasi ortam çerçevesinde örgütlü suçlar ve terörizmle mücadele ile acil durum işbirliği gibi bazı güvenlik önlemleri alınmıştır.

Bu örgütün ortaklaşa çalışmalarını daha da arttırarak pek çok alanda; enerji, çevre, ulaştırma ve terörizm gibi alanlarda iş birliğini arttırıcı görevler üstlenmelidir.

Özellikle Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa Birliği’ne girişiyle Karadeniz AB’nin özellikle ilgi alanına giren bir bölge haline gelmiştir.

YÜKSEL: Türkiye sadece enerji alanında üstleneceği misyonla değil; demokrasisiyle, iyi ve örnek yönetimiyle, istikrar ve sürdürülebilir kalkınma örnekleriyle, ekonomik ve sosyal kalkınmasıyla, Avrupa Birliği Müzakere Süreciyle bölgenin gelişimine çok önemli katkılar sağlayacağı kesindir.

Türkiye’nin dış politikası çerçevesinde izlediği proaktif Politika’nın “yurtta sulh cihanda sulh” ilkesi ışığında; her taraf için “kazan - kazan” temelli ve “komşularla sıfır problem” çerçevesinde olduğunu vurgulayan Yüksel; Türkiye’nin bölgede üstlendiği rollerin önemine değindi.

Akşama dek süren Uluslar arası konferansta bölgedeki ülkelerin temsilcileriyle ikili görüşme imkânı bulan Yüksel; konferanstan sonra Dışişleri Komisyonu Başkanı Mercan’la beraber Odessa Milli Üniversitesi’nde Türk ve Ukraynalı öğrencilerin 19 Mayıs kutlamaları için hazırlamış oldukları Gençlik Programı’na onur konuğu olarak katıldı. Buradaki gençlerin ilgi odağı olan Yüksel üniversiteli gençlerle hem akademik hem de profesyonel hayatla ilgili deneyimlerini aktardı. Türk ve Ukraynalı öğrencilerin birebir sohbet etme fırsatı buldukları Yüksel’e öğrenciler akademik hayattan; iş hayatına; siyasete; ekonomiden hukuka pek çok alanda sorularını sorma şansı buldurlar.

2 gün boyunca Ukrayna’nın Odessa kentinde yaptıkları temasları değerlendiren Yüksel; konferansın son derece verimli geçtiğini; özellikle bölgeyle ilgili işbirliği konusunda önemli adımların atılacağını vurguladı.

Uluslar arası çerçevedeki bu konferansın devamı niteliğindeki konferansların Moskova ve İstanbul’da yapma kararı aldıklarını da sözlerine ekleyen Yüksel; kurulan ikili ilişkilerin Türkiye için önemli olduğunun altını çizdi.

Yüksel ve Mercan Ukrayna - Odessa Programından sonra çalışmalarını sürdürmek üzere Başkent Ankara’ya geri döndü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum