21 Ocak 2010

YÜKSEL: AŞAĞI MARDİN ANA KANALI BÖLGESEL KALKINMA İÇİN ÖNGÖRÜLEN PROJELER İÇİNDE İLK SIRADADIR.

AK Parti Mardin Milletvekili, Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı, Y. Doçent Dr. Cüneyt YÜKSEL 18 Ağustos tarihinde temeli atılan Aşağı Mardin Kanalı projesinin çok önemli bir hamle olduğunu ve GAP’ta öncelik olarak acil sulama yatırımlarının bir an önce tamamlanacağını vurguladı.

Yaz ayında memleketi ve seçim bölgesi Mardin’de temaslarda bulunan Ak Parti Milletvekili Yüksel Aşağı Mardin Ana Kanalı projesinin temelinin atılmasıyla Ak Parti Hükümeti döneminde büyük önem verdikleri Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) çok önemli bir ayağının daha temellerini attıklarını vurguladı.

18 Ağustos 2009 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla Aşağı Mardin Ana Kanalı'nın temeli atılmıştı.

GAP ve Aşağı Mardin Ana Kanalı ile ilgili bilgi veren Yüksel GAP’ın bölge ve ülke ekonomisindeki önemini vurguladı. Ak Parti Hükümeti’nin en öncelikli projesinin GAP olduğunu belirten Ak Parti Mardin Milletvekili Yüksel; temeli atılan Aşağı Mardin Ana Kanalı projesi sayesinde bölge ekonomisinde büyük bir ekonomik katkı sağlayacağını belirtti.

YÜKSEL GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) VE AŞAĞI MARDİN ANA KANALI PROJESİ İLE İLGİLİ ŞU BİLGİLERİ VERDİ:

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sadece memleketim Mardin’in içinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgemizin değil ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlayacak çok önemli bir projedir. Cumhuriyet tarihimizin en büyük yatırımı olan ve dünyanın sayılı projeleri arasında gösterilen bir projedir.

GAP bünyesinde enerji yatırımlarında önemli mesafe kat edilmişken sulama yatırımlarında ise henüz istediğimiz seviyeye ulaşamamış idik. Sulama yatırımlarına ivme kazandırmak adına 2008 yılında uygulamaya konulan GAP Eylem Planıyla 2012 yılına kadar yaklaşık 1 060 000 hektar tarım arazisinin sulamaya açılması hedeflenmiştir

Bu çerçevede Aşağı Fırat II. Merhale Projesi bünyesinde yer alan Mardin-Ceylanpınar Ovaları Sulamasının en önemli ayağı konumundaki (Viranşehir-Ceylanpınar-Mardin-Kızıltepe-Nusaybin Ovaları Sulamaları) Aşağı Mardin Ana Kanalı GAP Eylem Planı ile konulan hedefin gerçekleştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

Şanlıurfa ve Mardin illerine bağlı Ceylanpınar, Viranşehir, Kızıltepe, Nusaybin ilçe merkezleri ve bağlı köyler dâhil olmak üzere 198 yerleşim yeri arazilerini kapsayan toplam 211 075 hektarlık tarım arazisine su iletecek olan 221 150 m’lik ana kanalın ilk 87 km’sine geçmiş yıllarda başlanmış olup bu kısmın 2009 yılı sonunda bitirilmesi planlanmıştır.


GAP Eylem Planı çerçevesinde ana kanalın geriye kalan 134 km’lik bölümünün ihaleleri
3 kısma ayrılarak 2008 yılı içerisinde yapılmıştır. GAP Eylem Planı kapsamında ana kanal inşaatlarının 2012 yılında tamamlanması hedeflenmiştir.

YÜKSEL: GAP’IN EN ÖNEMLİ ÜNİTESİ MARDİN-CEYLANPINAR OVALARININ SULAMASI PROJESİDİR; BU PROJENİN EN ÖNEMLİĞİ AYAĞI DA AŞAĞI MARDİN ANA KANALI’DIR.

Projenin bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılardan bahseden Yüksel; Bölgesel kalkınma için ön görülen projeler içinde ilk sırayı alan bu projenin gerçekleşmesi ile zirai üretimde çok ciddi bir artış sağlanacağını söyledi.

Yüksel projenin bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkıları şöyle özetledi:

Bölgesel kalkınma için ön görülen projeler içinde ilk sırayı alan bu projenin gerçekleşmesi ile zirai üretimde çok ciddi bir artış sağlanacak, tarıma dayalı sanayi sektörü gelişecek, istihdam sorunu büyük ölçüde çözülecek, yörede yaşayan vatandaşlarımızın ekonomik yaşam seviyeleri yükseltilerek dışarıya olan göçün önüne geçilecektir.

Temeli atılacak olan 134 km uzunluğundaki Aşağı Mardin Ana Kanalı, hizmet edeceği şebekeler tamamlandığında yaklaşık 400 000 kişiye istihdam imkânı sağlanacak olup, 211 075 ha alan için yıllık yaklaşık 500 000 000 TL net gelir artışı sağlanacaktır.

Aşağı Mardin Ana Sulama Kanalı Projesi 3’e ayrılıp 3 farklı firmaya ihale edilmiştir. Üç işin keşif bedeli 1 Milyar TL’ye yakın bir rakam olup işin ihale bedeli 2009 yılı fiyatlarıyla
373 Milyon TL tutmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum