25 Şubat 2010

Kıyafetlerimiz neden tüylenir?

http://medya.zaman.com.tr/2010/02/25/aile.jpg
Yeni aldığımız bir tekstil ürününün daha yıkanmadan tüylenmeye başlaması moral bozar. Aslında tüylenme, kumaşların yıpranmasından kaynaklanır. Sürtünme tüylenmeyi artırır. Öncelikle aldığınız ürünün tüylenme yapıp yapmadığı sorulmalı.

Yeni aldığınız kazak daha yıkamadan birkaç seferlik kullanım sonrası hemen tüylendi mi? Hatta zamanla tüyler birleşerek boncuklar haline gelip döküldü ve adı yeni, görünümü eski bir kıyafetiniz mi oldu? Birçoğumuzun başına gelen bu tatsız durum özellikle örme kıyafetler olmak üzere tüm kumaşların yıpranma problemlerinin başında gelir. Kıyafetlerin kullanım ömrünü kısaltan tüylenme ve boncuklanma örme (kazak, hırka, penye, sweat vb.) ve dokuma kumaşlardan mamul ürünlerin (pantolon, ceket, döşemelik kumaşlar vb.) en fazla sürtünmeye maruz kalan bölgelerinde meydana gelmektedir. Ceketlerin dirsek kısımları, pantolon ağları, kazakların kabana temas eden ön yüzeyleri, koltukların en fazla oturulan kısımları vb. gibi.

Tüylenme ve boncuklanma örme ve dokuma kumaşların fiziksel yapısıyla ilgili bir problemdir. Ciddi yıpranmaya sebep olan bu sorun, üç aşamada gerçekleşir: Kumaşı oluşturan kısa elyaf uçları yüzeyde tüylenmeye sebep olur. Kullanımla beraber bu uçlar birleşir ve bir lif yumağı olan boncuklar oluşur. Yine kullanımla beraber bu boncuklar yüzeyden dökülür ve kumaş dokusunda incelme meydana gelir. Örme kıyafetler (kazak, hırka, penye, sweat vb.) açık ilmek yapıları sebebiyle tüylenmeye daha müsaittirler. Yapısı daha sıkı olan dokuma kumaşlar daha az tüylenirler.

Kıyafeti poşetle buzlukta bekletmek tüylenmeyi engellemez

Kıyafeti poşet içinde buzlukta bekletmek tüylenme için bir çözüm değildir. Tüylenme ve boncuklanma tamamen kumaşta kullanılan ipliklerle ilgili bir sorundur.

Tekstil alışverişlerimizde yıkama talimatında "tüylenebilir" ibareli ürünler tercih edilmemelidir. Eğer alınacaksa da temizliği makinede değil kuru temizlemede yapılmalıdır.

Yıkama esnasında sürtünmeden dolayı tüylenme ve pamuklanma hızlanacağından dolayı makine çok doldurulmamalıdır.

Tüy bırakan kıyafetlerle tüy çekenler beraber yıkanmamalıdır.

Deterjan gereğinden az koyulmamalıdır. Deterjanın az olması, yıkama suyunun kayganlığını azaltır ve tüylenmenin artmasına sebep olur.

Eğer boncuklanma olmuş ve geriye dönülemiyorsa piyasada satılan kumaş tüylerini alan tıraş makineleri kullanılabilir.
ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum