9 Mayıs 2008

DAĞ ARAZİMİZDEKİ MEŞE AĞAÇLARINI KESMEYİN, SİZİ UYDUDAN GÖRİYEM HA?


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

DAĞ ARAZİMİZDEKİ MEŞE AĞAÇLARINI KESMEYİN, SİZİ UYDUDAN GÖRİYEM HA?

Sürgücüdeki (Navkevıran) dağ arazimize 1500 km uzakta olduğumuzun gafletine düşüp te sakın arazimizdeki meşe ağaçlarını kökünden kesmeyin ha? 1500 km uzaklıktaki İstanbul da olsam da arazimizi Google Earth ten izliyorum. Arazimize kim giriyor, kim çıkıyor, kim o güzelim meşe ağaçlarını kökünden kesiyor uydudan gece gündüz izliyorum.

Şaka bir yana, teknolojideki hızlı gelişmeler gün geçtikçe hiç beklemediğimiz imkanları hizmetimize sunuyor. Artık dünyanın neresinde olursanız olun Google Earth programını bilgisayarınıza indirip, sanal alemde hatta 3 boyutlu olarak uzun zamandır göremediğiniz köyünüzü ve dedenizden yadigar kalan arazinizi uydu üzerinden görebilirsiniz.

Meşe ağacı dedim de, bir uyarıyı yapmakta fayda var. Yıllardır gerek Sürgücü de ki ve gerekse diğer köylerdeki insanlarımız meşe ormanlarından odun ihtiyaçlarını karşılarken bilinçsizce ağaçları kökünden kesip, meşe ormanlarının seyrelmesine ve nerdeyse ormanlarımızdaki meşe ağacı sayısının gün geçtikçe azalmasına neden olmaktadır. Bu yanlışın en büyük kanıtı da köylerimizin çevresindeki meşe ağaçlarının yok olması. Örnek vermek gerekirse eskiden Sürgücünün çevresi meşe ağaçlarıyla süslenmiş vaziyetteymiş fakat bu yanlış ağaç kesmeden dolayıdır ki bu gün Sürgücünün çevresindeki dağlık araziler tamamıyla çoraklaşıp, çıplak vaziyettedir. Meşe ağaçlarının yok olmasıyla da dağlık arazilerimizdeki bereketli topraklar seller nedeniyle ve erozyonla beraber çorak ve çıplak kayalıklar şeklini almaktadır. Bu nedenle birilerinin Sürgücü köylerindeki insanlarımızı bilinçlendirip, yıllardan beri sürdürülen yanlışlardan vaz geçirilip, herkesin kendi dağ arazilerindeki ağaçsız bölgelere fidanlık meşe palamudunun dikmeleri sağlanması gerekir. Bizler köylerimize ve bereketli arazilerimize şimdiden sahip çıkmazsak ileriki yıllarda karşılaşacağımız kuraklığa ve erozyona çok pişman olacağız. Fazla geç kalmış sayılmaz. Hemen şimdi halkımızı bilinçlendirerek etkin göreve başlamalıyız.

Bölgemizdeki, doğal güzellikleri ve yabani hayvanların nesillerini korumalıyız. Yabani hayvanların üreme ve yumurtlama mevsimi olan Nisan ve Mayıs aylarında ava çıkılmaması gerekir. Dağa giden çocuklarımızı, kardeşlerimizi Keklik ve diğer kuş cinslerinin yuvalarındaki yumurtaları toplamamaları konusunda uyarmalıyız. Köylerimizin dağlarındaki doğal yaşama alanını ve içindeki yabani hayvanları yok edersek, yarın öbür gün bizimde barınabileceğimiz bir yaşam alanı kalmayacaktır. Hemen şimdi bir şeyler yapmak için geç kalmış sayılmayız. Çünkü başka Sürgücü yok.

Mehmet AYAZ

UYDU HARİTALARI
Google Maps
Google Earth Programını İndirin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum