21 Ekim 2008

YEMEK TARİFLERİ - Et Yemekleri

Aperatifler - Börekler - Çorbalar - Deniz ürünleri - Dondurmalar - Et Yemekleri - İçecekler - Kekler pastalar - Makarnalar - Pilavlar - Pizzalar - Poğaçalar -Reçellerve marmelatlar - Salatalar - Sebze Yemekleri - Tatlılar - Turşular - Yumurta Yemekleri
--------------------------------------------------------------------------
Mardin Yemekleri

----------------------------------------------------------------------------


Manisa Kebabı

MALZEMELER:

KEBAP İÇİN:

-750 gr. süt danası kuşbaşı et (küçük doğranmış)
-3 kaşık sıvı yağ
-2 soğan, 2 biber, 2 domates (veya yarım kaşık salça)
-1 paket yemeklik mantar (200 gr.)
-Tuz-karabiber

KREP HAMURU İÇİN:

-3 yumurta
-1 su bardağı + 1 çorba kaşığı ilave un
-2 su bardağı süt
-1 kahve kaşığı tuz
-1 çorba kaşığı erimiş yağ

YAPILIŞI:

1- Düdüklü tencereye et, ince doğranmış soğan, biber, domates, tuz, karabiber, yıkanıp 2- 3 parçaya bölünmüş mantar konup karıştırılır.

2- Kapak kapatılıp ocağa konur. Buhar çıktıktan sonra hesap edilmek üzere 20 dakika pişirilir. (Et, yağına kalmalıdır.)

3- KREP YAPILIŞI: Bir kapta yumurtalar, tuz, erimiş yağ ve un, azar azar süt konup ezilir. Sütün tamamı konup sulu bir hamur yapılır.

4- Küçük bir tava yağlanır. Bu hamurdan küçük bir kepçe konup yayılır, pişirince ters çevrilir.

5- Pişen krepler tavadan alınıp yarısına 1 kaşık mantarlı kebap konur. İkiye katlanır. Servis tabağına sırt sırta yerleştirilir.
----------------------------------------------------------------------------
Ekşili

MALZEMELER:

-4 çorba kaşığı sumak (dövülmemiş)
-4 su bardağı su
-1 çorba kaşığı un
-250 gr. kıyma
-Yarım küçük paket margarin (65 gr.)
-1 kuru soğan
-1 çorba kaşığı biber salçası
-2- 3 sivri biber
-Tuz, karabiber
-1 su bardağı ince bulgur
-1 demet maydanoz
-3- 4 taze soğan

YAPILIŞI:

1- 4 çorba kaşığı sumak, 4 bardak su ile iyice kaynatılır.

2- Bir kaşık un, yarım bardak su ile ezilip kaynamakta olan sumaklı suya katılır. Ateşten alınıp durulmaya bırakılır.

3- İnce doğranmış soğan, biber ve kıyma yağ ile kavrulur. Biber salçası, tuz, karabiber konur.

4- Bu harca, durulmuş sumak suyu süzülerek ilave edilir. Kaynayınca l bardak ince bulgur katılıp orta ateşte pişirilir.

5- Sulu olarak ateşten alınıp karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzerine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz serpilir.
----------------------------------------------------------------------------
Oruk

MALZEMELER:

-750 gr. yağlı kıyma (Kıyma çekilirken 2- 3 yumurta kadar kuyruk
yağı ilave edilmelidir.)
-2 su bardağı ince bulgur
-1 soğan
-1 avuç kuru nane yaprağı
-1 kahve kaşığı tuz
-1 yumurta

YAPILIŞI:

1- Kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, nane ve yumurta iyice yoğrulur. (Ara sıra su serpilir.)

2- Uzun köfteler yapılır. Yağlanmış şişelere geçirilir.

3- Kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.
----------------------------------------------------------------------------
Kara Kız Köftesi

MALZEMELER:

-2 su bardağı ince bulgur
-2 çorba kaşığı un
-1 çorba kaşığı nişasta
-1 yumurta akı
-2 çay kaşığı tuz
-1 çorba kaşığı kuru nane

SOSU İÇİN:

-1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-3- 4 diş sarımsak
-1 çorba kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı kırmızı biber
-1 demet maydanoz
-1 kahve kaşığı kimyon

YAPILIŞI:

1- Bulgur bir tencereye konur. Üzerine 1,5 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır.

2- Bulgur kabarınca, un, nişasta, yumurta akı, kuru nane, tuz konup iyice yoğrulur. (Gerekirse ara sıra su serpilir.)

3- Küçük toplar yapılıp ortaları parmak batırılarak çukurlaştırılır. Kaynar tuzlu suda 5- 6 dakika haşlanır.

4- Sudan alınıp servis tabağına konur.

5- Sarımsak ayıklanıp dövülür. Kızgın zeytinyağa ilave edilip karıştırılır. Biber salçası, kırmızı biber, kimyon, tuz atılıp köftelerin üzerine dökülür ve karıştırılır.

6- İnce doğranmış maydanoz yaprakları ile süslenir.
----------------------------------------------------------------------------
Pür Lezzet

MALZEMELER:

-6 patlıcan
-300 gr. kıyma
-Yarım küçük paket margarin (65 gr.)
-2 soğan
-3- 4 sivri biber
-2- 3 domates
-Yarım demet maydanoz, dereotu
-2 kahve kaşığı tuz
-1 kahve kaşığı karabiber

YAPILIŞI:

1- Patlıcanlar uç kısmından başlayarak ocakta közlenir.

2- Soyulup ince ince kıyılır. Yağlanmış küçük bir tepsiye yerleştirilir.

3- İnce doğranmış soğan, biber ve kıyma yağda kavrulur.

4- Soyulup doğranmış domates, tuz, karabiber konup karıştırılır. Ateşten alınınca ince doğranmış maydanoz dereotu ilave edilir.

5- Bu harç, tepsiye yerleştirilmiş patlıcanların üzerine yayılıp kapak kapatılır. Hafif ateşte bir kaç dakika pişirilir.
----------------------------------------------------------------------------
Jöleli Soğuk Et

MALZEMELER:

-2 dana dili
-1 çay kaşığı tane karabiber
-Yarım demet maydanoz
-1- 2 dal kereviz
-2 soğan
-8 yaprak jelatin
-4- 5 salatalık turşusu
-2 katı pişmiş yumurta
-2 havuç (haşlanmış)
-Tuz

YAPILIŞI:

1- Dil kazınıp yıkanır. Dörde bölünmüş soğan, maydanoz, kereviz, tane karabiber, tuz ve 4 bardak su konup düdüklü tencerede haşlanır. (Düdük sesi geldikten sonra yarım saat pişirilir.)

2- Soğuyunca dil soyulup ayıklanarak küçük parçalara ayrılır.

3- Dil suyu süzülür. Yıkanmış jelatinler konup eritilir.

4- Turşu, yumurta, havuç küçük küçük doğranır. Etle karıştırılır. Buna jelatinli et suyu ilave edilir.

5- Kalıp ıslatılır. Hazırlanan karışım boşaltılıp buz dolabında dondurulur (3- 4 saat).

6- Kalıptan çıkarmak için, kalıp ılık suya birkaç kere batırılıp servis tabağına ters çevrilir. Etrafı Rus salatası ile süslenir.

Not: Et suyunun yağsız olması lazımdır.
----------------------------------------------------------------------------
Fırında Tavuk Graten

MALZEMELER:

-1 tavuk
-2 kaşık yağ (margarin)
-2 kaşık un
-Yarım litre süt
-3- 4 çorba kaşığı rende kaşar
-2 yumurta
-Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

1- Tavuk temizlenir, ocak alevinde alazlanır, yıkanır ve haşlanır.

2- Soğuyunca küçük parçalara ayrılır.

3- Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt ilave edilip muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta ve 2 kaşık rende kaşar peyniri konup karıştırılır.

4- Yağlanmış tepsiye bu sosun üçte biri konup yayılır. Üzerine tavuk eti, onun üzerine de artan sos konup kaşar peyniri rendesi serpilir.

5- Fırında pembe olarak kızartılır.

6- Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.

Not: Yumurta aklarını beze yapmada kullanınız.
----------------------------------------------------------------------------
Çerkez Tavuğu

MALZEMELER:

-1 tavuk
-2,5- 3 bardak ceviz içi
-2 dilim bayat ekmek içi
-2- 3 kahve kaşığı kırmızı biber
-1- 2 çorba kaşığı zeytinyağ
-1 avuç maydanoz yaprağı
-Tuz-1 kahve kaşığı karabiber

YAPILIŞI:

1- Tavuğun içi temizlenir. Ocak alevinde alazlanır. Yıkanır ve haşlanır.

2- Soğuyunca etler küçük küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır, tuz ve karabiber serpilir.

3- Ceviz ayıklanıp makineden geçirilir. Islatılıp sıkılmış ekmek
içi, kırmızı biber, tuz konup karıştırılır. İki kaşık da zeytinyağ ilave edilir. Avuç içinde sıkılıp, çıkan yağ bir kaseye ayrılır.

4- Ekmekli cevize biraz tavuk suyu karıştırılıp ezilmiş yoğurt
kıvamına getirilir.

5- Bu sos, tavuk etinin üzerine dökülüp bıçakla düzeltilir. Üzeri, ayrılan ceviz yağı ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

Not: İstenirse ceviz karışımına 1- 2 diş dövülmüş sarımsak da konabilir.

KISA BİLGİ:

Sığır 8 kg. yeme …….. 1 kg. et verir.

Koyun 8,5 kg. yeme …… 1 kg. et verir.

Domuz 3 kg. yeme …….. 1 kg. et verir.

Tavuk 3,5 kg. yeme … …1 kg. et ve 1 yumurta verir.
----------------------------------------------------------------------------
Sebzeli Piliç

MALZEMELER:

-1 piliç veya 4 parça kemikli göğüs eti
-2 adet soğan
-3- 4 diş sarımsak
-2- 3 çarliston biber
-100-150 gr. taze fasulye
-2 kabak
-1 patlıcan
-2 domates
-2 çorba kaşığı sıvı yağ
-Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

1- Pilicin ince tüyleri ocak alevinde yakılır. İçi dışı yıkandıktan sonra, suyu sıkılmış yarım limon ile iyice ovulur. 20- 30 dakika bekletilir. Sonra butlar ve kanatlar çıkarılır. Göğüs kafesi iki parçaya ayrılır.

2- Çelik bir tencerenin altına etler dizilir. Tuz, karabiber serpilir.

3- Sebzeler yıkanır. Soğan, sarımsak, biber, domates küçük küçük; fasulye, kabak, patlıcan, kuşbaşı doğranıp hepsi karıştırılarak harmanlanır.

4- Pilicin üzerine yerleştirilip, tuz, karabiber serpilir. İki kaşık sıvı yağ gezdirildikten sonra tencerenin kenarından 1 bardak su konur.

5- Orta ateşte sebzeler fazla ezilmeden pişirilir. Ateş kapatıldıktan sonra 15 dakika kadar tencerenin kapağı kapalı olarak dinlendirilir ve servis yapılır.
----------------------------------------------------------------------------
Ciğer Tava

MALZEMELER:

-1 koyun karaciğer
-2 kaşık margarin
-2- 3 soğan
-Yarım demet maydanoz
-2 çay kaşığı sumak
-2 çay kaşığı kırmızı biber
-2 çorba kaşığı zeytinyağ
-Yarım limon
-Tuz

YAPILIŞI:

1- Karaciğerin zarı soyulur. Kuşbaşı doğranır.

2- Bir tencere yağ kızdırılır. Ciğerler atılıp karıştırılır. Harlı ateşte kapak kapatmadan karıştırarak pişirilir (suyunu çekinceye kadar). Tuz ve karabiber atılır.

3- Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Kıyılmış maydanoz, tuz; kırmızı biber, sumak, zeytinyağ, limon suyu ilave edilip karıştırılır.

4- Ciğerle, soğan salatası beraber servis yapılır.

Not: Ciğeri, sertleşmemesi için harlı ateşte ve kapak kapatılmadan pişirilmelidir.

KISA BİLGİ:

Karaciğer çok besleyici ve sindirimi kolaydır. Ancak genç ve sağlıklı karaciğer alınmalı ve iyi pişirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum