23 Ocak 2009

Mardin Valiliği Taşınıyor

Tarihe ve kültüre karşı duyarlılığı ile bilinen Mardin’in çiçeği burnundaki Valisi Hasan Duruer, bir önceki Vali Mehmet Kılıçlar’ın başlattığı çalışma ve projelere yenilerini ekleyerek tarihi kenti aslına dönüştürmeye hazırlanıyor.

Mardin Life Dergisi ekibini makamında kabul eden Mardin Valisi Hasan Duruer, derginin hazırladığı konularla kentin geleceğine yön verdiğini söyledi.
Vali Duruer: "Mardin Life kentin geleceğine yön veriyor"

Tarihe ve kültüre karşı duyarlılığı ile bilinen Mardin’in çiçeği burnundaki Valisi Hasan Duruer, bir önceki Vali Mehmet Kılıçlar’ın başlattığı çalışma ve projelere yenilerini ekleyerek tarihi kenti aslına dönüştürmeye hazırlanıyor.

Dünyada sit alanı ilan edilen ender kentlerden olan Mardin’i tarihi siluetine dönüştürecek projelere imza atmaya hazırlanan Vali Duruer, kendisini makamında ziyaret eden Mardin Life ekibine önemli açıklamalarda bulundu.

Sit alanı ilan edilen eski şehirdeki kamu kuruluş ve kurumlarından sonra bankaların da Yenişehir’e taşınması ile birlikte tarihi kentin adeta kaderine terk edildiğini hatırlatan Vali Duruer, valilik olarak ilk çalışmasının Valilik Makamını Yerel Gündem 21 binası olarak bilinen eski valilik konağına taşıyacakları müjdesini verdi.

Eski şehri, eski canlılığına kavuşturacaklarını vurgulayan Vali Duruer, “Tarihi kentimizde bizden önceki valilerimiz çok güzel çalışmalara imza atmışlar. Özellikle eski ve tarihi mekânlarımızın restorasyonu anlamında Vali Mehmet Kılıçlar’ın çabaları ile çok güzel hizmetler yapılmış. Bir bayrak yarışı olarak gördüğümüz hizmet anlayışımız da bizler de bu bayrağı daha ileriye götürmek adına eksik ve sorunlu gördüğümüz alanlarda yoğunlaşacağız. Öncelikle adeta kamu kurumlarından arındırılan eski şehre eski canlılığı katmak için valilik makamını eski valilik konağına taşıyacağız. Eski Hükümet Konağını Artuklu Üniversitesi Rektörlüğüne tahsis ettik. Vergi Dairemizin Sabancı Kültür Merkezi olma çalışmaları ise devam ediyor. Bu alandaki eski belediye binasını yıkarak tarihi binaların görkemini gün ışığına çıkaracağız.”dedi.

Cumhuriyet Meydanı yeniden düzenlenecek

Göreve başladığı günden beri tarihi kentteki bütün mekânları bir bir gezerek bilgi edindiğini anlatan Vali Duruer, Birinci Cadde’de yeni düzenlemelere gideceklerini kaydetti. Öncelikle kamuya ait betonarme binaları yıkarak işe başlayacaklarını ifade eden Vali Duruer, “9 Nisan tarihine kadar kamuya ait yıkılması gereken binaları yıkacağız. Adeta bir keşmekeş olan cumhuriyet meydanını yeniden düzenleyeceğiz. Meydandaki Bağ-kur Binası ile Bayraktar Otelinin yıkılması için de çalışma başlattık. Kız Meslek Lisesinin tarihi ve mimari açıdan birer şaheser olan Kız Meslek Lisesinin bahçesinde yapılan betonarme binaları da yıkarak yeni baştan çevre düzenlemesi yapacağız. Bu binaya giden yolun kenarındaki kulübelerin yıkılması için de talimat verdim. Beton binaların temizlenmesi tarihi kentin esas dokusunu ortaya çıkaracaktır. Çirkinliklerin ortadan kaldırılmasıyla, kentin güzellikleri ön plana çıkacaktır. Bu alanda amatör çalışacak profesyonel kişilere ihtiyacımız var. Bir heykeltıraşa sormuşlar “Heykeli nasıl yapıyorsun” diye. Heykeltıraş “Fazlalıkları çıkarıyorum heykel ortaya çıkıyor” demiş. Biz de Mardin’de fazlalıkları ortadan kaldırdığımız zaman gerçek tarih ortaya çıkacaktır. Çalışmalar uzun zaman alacak, ama sonuç güzel olacaktır.” 10 Nisan tarihinde açılışını yapacağımız turizm haftası ile müze açılışında yeni Mardin ile karşılaşacaksınız.”diye konuştu.

Kentin strateji planına ihtiyacı var

Tarihi kentin il kurumları başta olmak üzere Mardin Valiliği için de bugüne kadar bir strateji planının olmaması konusuna da değinen Vali Duruer, en kısa süre içinde acil, orta ve uzun vadede yapılması gereken çalışma ve projeleri kapsayacak bir strateji planını hazırlayacaklarını sözlerine ekledi.

Mardin Life Dergisi hakkındaki düşüncelerini de dile getiren Duruer, derginin tarihi kentin tanıtımımı hakkı ile yerine getirdiğini belirterek derginin yayın hayatını devam ettirebilmesi için valilik olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Mardin Life kentin geleceğine yön veriyor

Derginin imtiyaz sahibi Rıdvan Fidan, Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş ve Yayın Koordinatörü Kadir Üründü’yü yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik eden Duruer, derginin hazırladığı kapak dosyaları ile de kentin geleceğine yön verdiğini “3. Sayısında ele aldığı Mardin Kalesinin turizme açılması” konusu ile de örnek verdi.

Derginin içerik ve baskı açısından ulusal bir çok dergiyi geride bıraktığını işaret eden Vali Duruer, görev yaptığı yerler dahil olmak üzere hiçbir yerde bu kalitede bir kültür, tarih ve yaşam dergisi ile karşılaşmadığını dikkat çekti.

Derginin imtiyaz sahibi Rıdvan Fidan ise yayın kurulundan teknik çalışanına kadar birer turizm gönüllüsü olarak tarihi kentin tanıtımına katkı sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Mardin’i daha iyi nasıl tanıtırız kaygısını taşıyoruz

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş de Vali Duruer’e tarih ve kültüre olan duyarlılık ve ilgisinden dolayı teşekkür ederken, dergi olarak yayın hayatına başladıkları ilk günkü misyon ve vizyondan taviz vermediklerini bildirdi. ‘Tarihi kentte yaşama dair ne varsa…’sloganı ile hareket ettiklerini anlatan Güneş, dergide işledikleri yazıların, anlattıkları konuların yaptıkları söyleşilerin hepsinin tarihi kenti daha iyi tanıtma kaygısı ile hazırlandığını kaydetti.

Yayın koordinatörü Kadir Üründü ise Vali Hasan Duruer’in her platformda gazetecilere hatırlattığı “Beni değil Mardin’i tanıtın” sözüne dikkat çekerek, Mardin Life Dergisin de kişi ve şahsiyetlerin tanıtımından uzak kentin, tarihini, kültürünü, mimarisini ve yaşamını konu aldığını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum