14 Mart 2009

Tıp bayramında ilginç doktor hikayeleri

http://medya.zaman.com.tr/2009/03/14/doktor.jpg
Görevlerini fedakarca yerine getiren doktorların meslek yaşamları boyunca kurtardıkları hayatlar, birbirinden ilginç öyküler barındırıyor.

Bugün Tıp Bayramı'nı kutlayan hekimler, bir çok canı kurtarırken zaman zaman kendi hayatlarını tehlikeye atmaktan da çekinmiyor.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi kulak-burun-boğaz hastalıkları uzmanı Dr. Onur Uysal, durumu kritik bir Kırım-Kongo-Kanamalı-Ateşi (KKKA) hastasına müdahale ederken, hastadan sıçrayan kanla bu hastalığa yakalandı. Çalıştığı hastanede bir süre tedavi gören Uysal, sağlığına kavuşunca tekrar görevinin başına döndü.

Ankara Valiliği tarafından takdirnameyle ödüllendirilen Uysal, bu yıl Ankara'da ''yılın doktoru'' seçildi.

Halen Antalya Elmalı Merkez 1 No'lu Sağlık Ocağı'nda görev yapan Dr. Abdurrahman Gürci de zor şartlarda hayat kurtaran hekimlerden. 1994 yılında Isparta ile Gelendost arasında, kar yağışı nedeniyle meydana gelen trafik kazasında yaralılara müdahale için olay yerine giden Gürci, tüm yaralılar tahliye edildikten sonra, gözden kaçan bir yaralı olup olmadığını tespit etmek için çevreyi kontrol etti.

Gürci, kazada hayatını kaybeden bir annenin olay yerinin çevresinde fark edilmeyen bebeğini bularak donmaktan son anda kurtardı. Burada ilk müdahaleyi yaptıktan sonra bebeği ailesine teslim eden Gürci de bu yılın Antalya'da ''yılın doktoru'' seçildi.

-DOKTORUN HAYATINI DOKTOR KURTARDI-

İlginç hayat kurtarma öykülerinden bir diğerinin kahramanı da Akay Hastanesi kalp-damar hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Oğuz Taşdemir.

Nallıhan Devlet Hastanesi dahiliye hastalıkları uzmanı Erbil Başeşme, geçen yıl Aralık ayında rahatsızlandı. İlk anda kalp krizi geçirdiği tahmin edilen Başeşme, helikopter ambulansla hemen Ankara'ya Etlik İhtisas Hastanesi'ne sevk edildi. Buradaki hekimin ''rüptüre dissekan aort anevrizması'' (Aort denilen en büyük atar damarın içinde oluşan plak neticesinde ortaya çıkan anevrizma türü) teşhisi üzerine Akay Hastanesi'ne sevk edilen Başeşme, burada Taşdemir tarafından acil ameliyata alındı. Başeşme, 3 saat süren operasyonla sağlığına kavuştu.

Taşdemir, nadir görülen ''rüptüre dissekan aort anevrizması''nın ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğuna işaret ederek, tedavi edilmeyen vakaların dörtte birinden fazlasının ilk 24 saatte hayatını kaybettiğini belirtti. Taşdemir, tanının hızlı konulmasından dolayı operasyondan başarı elde edildiğini ve hastanın sağlığına kavuşabildiğini anlattı.

2 çocuk babası 23 yıllık hekim Dr. Başeşme de, Ankara'ya helikopter ambulansla sevki ve tanının zamanında konulmasının tekrar sağlığına kavuşmasında etkili olduğunu belirterek, kendisini tedavi eden doktorlara minnetini ifade etti.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum