22 Nisan 2009

MARDİN TAŞI MARKALAŞACAK

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1434_maxi.JPG
İSTANBUL İÇİN SÖYLENEN TAŞI ALTIN MEMLEKET, MARDİN TAŞININ PATENT ALMASIYLA BİRLİKTE ARTIK MARDİN TAŞIDA ALTIN MEMLEKET İSMİNİ KAZANACAK

MARDİN – Mardin Valiliği Sanayi Ticaret il Müdürü Musa Öztürk, taş ocaklarında çıkarılan ve işlenmiş taşların Coğrafi işaret (patenti) almak için çalışmaların başladığını söyledi. Öztürk, “Mardin’in Tarihi dokusu ve ocaklardan çıkarılarak işlenmiş taşların patentini almak için Türkiye Patent Enstitüsüne başvuracağız. Artık Mardin taşı markalaşacak” dedi.

Tarih boyu sertliği ile insan zihninde yer etmiş olan taş, sabır ve hoşgörü sayesinde insan yaşamını kolaylaştırıp hizmet eder hale gelmiş. İşte sabır ve hoşgörü atmosferinde taşı parçalayıp yok etmek yerine, şekil verip yaşatmanın ve onunla yaşamanın sembolü olarak kullanırken şimdi de Mardin’e has özelliği olan ocaklardan çıkarılarak işlenen taş Coğrafi işaret (patent) alma hazırlığında Mardin Sanayi Ticaret Müdürü Musa Öztürk, Mardin Taşı yakın zamanda dış pazarlarda istenen ve evlere antik görüntü veren özelliğinden dolayı, çok talep edilen işlenmiş yapı taşı olacağına ifade etti. Öztürk ,Bir zamanlar İstanbul için söylenen `taşı toprağı altın` nitelemesi artık Mardin için söylenecek. Türk, Süryani, Yezidi, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürden oluşan insanların bir arada yaşadığı Mardin, çok kültürlülüğünü turizme yansıtmaya başlamasıyla birlikte Medeniyetler taşı olarak bilinen ‘Mardin Taşı’nın patent almasıyla birlikte artık taşı altın kent olarak nitelendirileceğini söyledi. Sanayi Ticaret Müdürü Musa öztürk, Mardin Taşı ince işçilikle işlenerek oluşturulduğunu belirterek “Hoşgörünün büyüklüğü, medeniyetlere saygının özlemi kanımızca burada bu taşlarda yatmaktadır. Bu nedenle Medeniyetlerin taşı olarak bilinen Mardin Taşı için Coğrafi işaretlendirme (Patent) belgesi alma girişimlerinde bulunduk” dedi.

Mardin taşı ile ilgili yapılan çalışma ve araştırmalardan söz eden Sanayi ve Ticaret Müdürü Musa Öztürk, Yapılan araştırmalara göre, Mardin Taşı 19x20x30 cm ebatında ve özel ebatlara da kesilerek yapılarda, sanat eserlerinde ve süs işlemeciliğinde kullanıldığını belirterek, Şunları söyledi. “Ocaklarda taş kesme makinaları ile düz bir hat boyunca dikey yönde kesilen zon, aynı makine ile yatay yöndeki bıçağı ile kesilerek elde edilmektedir. Mardin Taşının bol gözenekli olanları genellikle kaba işçilik isteyen sanat eserlerinde kullanılır. İnce işçilik görecek ürünler çıkartıldıktan sonra gölgede işlenir ve istenilen şekil verilerek ışığa çıkartılır. Bu tür kireçtaşları tebeşirimsi özellik sunmaları, ince tane yapılı olmaları, çıkartıldıklarında rahatlıkla çizilebilecek özelliklere sahip olmaları ince işçilik için albenilerini arttırmaktadır. Bu alanlar mağaraları oluşturmaktadır. İçerde çıkartılan taşlara ebatları ve ince işçiliği işlenerek dışarıya çıkartılmaktadır. Mezar, yapı, balkon korkulukları, pencere, Vazo ve harpusta gibi sanat eserlerinde kaba işçilik yanında ince işçilikte yapılmaktadır. Kaba işçilik özellikle gözenekli, kirli beyaz renkli, tebeşirli kireçtaşına göre biraz daha sert yapılı kireçtaşlarında yapılmaktadır.Mardin Taşı’nın sertliği 2.5-3, basınç dayanımı 500 cm2/kg, darbe dayanımı ile aşınma taş suyunu verdikten sonra artmaktadır. Suyunu veren Mardin Taşı çok hafiflemektedir. Bol gözenekli olan taşımızın doluluk oranı % 85-90.0 dır. Mardin Taşı’nın CaCO3 miktarı %99.0 dur. Bütün bu özellikleri ile medeniyetler taşı markalaşacak”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum