29 Haziran 2009

BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ ÇAYAĞZI (ŞAHİNBURGAZ) KÖYÜ

http://lh3.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/RpvYT-BQqWI/AAAAAAAAIH0/JDXEXGY8QUo/s512/NBANDIRMA%20%C3%87AYA%C4%9EZI%20K%C3%96Y%C3%9C%20%28153%29.JPG
Çayağazı Köyü halk arasında ŞahinBurgaz olarak bilinmektedir. Çayağazı Köyü Kapıdağ'ın Marmaraya bakan kısmında kuzeyde bulunur. Köy yüksek tepelerden oluşmaktadır.

Çayağzı Köyü'nde güney sahillerimizi aratmayacak güzellikte koylar bulunuyor.

Şahinburgaz(Çayağzı) köyünde kakışkalı ve dıraça plajlarında denize girebilirsiniz. Piknik yapmaktan hoşlanıyorsanız Kalem koyunda çınarların altı sizleri bekliyor. Dere kenarında, yeşil gölgede mangal güzel olur. Yok, "Ben manzaralı yer istiyorum." diyorsanız Size Çavlu tepesi eteğindeki Hanım Suyu Çeşmesini öneririz.

Dalmayı sevenler içinde çevre koy ve kayalıklarda balıklar bulunur. Bu kayalardan olta ile de balık avlayabilirsiniz.

Ne yenir ?

Şahinburgaz köyünde öncelikle balık yiyebilirsiniz. Taze ve çeşitli balık deyince akla Alamet Canlı Balık Restoran gelir. Çevremizde iyi tanınan Alamet Canlı Balık Restoran, önceki yıllarda çok önemli konuklarıda ağırlamıştır.
http://lh5.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/RpvZNeBQqvI/AAAAAAAAILE/tH8X86pSFuk/s512/NBANDIRMA%20%C3%87AYA%C4%9EZI%20K%C3%96Y%C3%9C%20%2860%29.JPG
Çayağzı Köyü tarihi

ŞAHİNBURGAZ'IN KURULUŞ ÖYKÜSÜ

600 yıl önce bir Rum papaz, bugün Değirmenüstü denen tepeye çıkıyor. Kuzeyi deniz, güneyi ova... Dönüyor, ovaya bakıyor ve söyleniyo : -Bir kişiye çok, iki kişiye az. Ve o papaz ilk temeli atıyor. Bu gün manastır dediğimiz mevkiye ilk manastırı kuruyor. Devamında Türkler bu güzel koya gelip yerleşiyor. Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı bir köy oluşuyor. Şahinburgaz'ın Rumca adı Diavati'dir. Daha sonraları Şahinbergos olarak kullanılıyor. Türkler tarafından bu isim Şahinburgaz olarak kullanılıyor.

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA ŞAHİNBURGAZ

Yurdumuzun, I. Dünya Savaşı sonunda işgale tam olarak uğramayan köylerinden biridir Şahinburgaz... Zaman zaman Yunan askerlerinin köye baskın yapmalarına karşılık verilmiştir. Köyümüzde o gün yaşayan yerli Türkler, düşmana karşı bayırlara siperler eşip, Yunanlıların köye girmesini engellemişlerdir. Köyümüze girmeye kalkan eşkiyalar köy gençleri tarafından önlenmiştir. Kurtuluş Savaşı sonunda köyde bulunan Rum ailelerde köyü terk etmek zorunda kaldı. Kapıdağ'daki diğer köyler de bulunan tüm aileler, köyleri boşaltarak kaçmışlardır.

YENİ TOPLUMUMUZ

Cumhuriyet kurulduktan sonra mübadele yolu ile gelen Muhacirler ve Pomaklar çevremizdeki boşalan diğer köylere iskan ettirilmişlerdir. Daha sonra çevre köylerden gelen Muhacirlerin de Şahinburgaz'a yerleşmesi ve Pomaklardan, lazlardan kız alınması ile Şahinburgaz'da kozmopolit bir toplum meydana gelmiştir. Zaman içinde göçmen olarak gelen Çerkezlerinde yerleşmesi, toplumu daha renkli değişik bir toplum haline getirmiştir. Bu kozmopolit toplum bir arada yaşamaya alışmıştır. Şahinburgaz'ın kozmopolit halklarının adetlerinin karışmasından güzel adet ve gelenekler ortaya çıkmıştır. Bugün bile bu geleneklerin çoğu yaşatılmaktadır.

Çayağzı Köyü, 1964 ten önceki adı ile Şahinburgaz, Balıkesir İlinin, Erdek İlçesine bağlı bir sahil köyüdür. Konum itibarı ile Kapıdağ Yarımadası'nın kuzey sahilinde Marmara Denizi kenarında bir balıkçı köyüdür. 600 nüfusa sahip 150 hanelik bir köydür. 1940 lı yıllarda turizme açılmış bir plaja sahiptir. Balıkçılık, sebzecilik, meyvecilik, hayvancılık ve turizm köyün gelir kaynaklarıdır.

Çayağzı Köyü'ne nasıl gidebilirim ?

Tatlısu Köyü'ne vardıktan sonra Dalyan mevkiini geçince, Karşıyaka-Çayağzı ayrımından Çayağzı istikametine saparak ulaşabilirsiniz. Köye pazar günleri hariç her gün Bandırma'dan otobüs kalkmaktadır. Bandırma Yeni Garaj'ından saat 14 ve 17 de Şahinburgaz'a, Şahinburgaz'dan da Pazar hariç her gün Sabah ta saat 8 ve 10 da Bandırma'ya sıra ile hareket ederler.
Bandırma-Şahinburgaz hattı 3,5 TL. dir.
Köy Muhtarı Muammer KAYPAK

ÇAYAĞZI KÖYÜ FOTOĞRAF ALBÜMÜ

http://lh5.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/RpvkOeBQsII/AAAAAAAAIaM/jllZpt-82L4/s512/MEHMET%20AYAZ%20%C3%87AY%20A%C4%9EZI%20K%C3%96Y%C3%9C%20..JPG

1 yorum:

  1. 1956 Yılında Şahinburgaz'da doğmuşum. 40 yıl önce bir kere geldim. En yakın zamanda tekrar gelmeyi düşünüyorum. MEHMET KANTARCI/BURSA

    YanıtlaSil

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum