22 Temmuz 2009

Aboneler 3G'de ucuza konuşacak


Görüntülü konuşma ve cepten hızlı internet imkanı tanıyan 3. Generation (3G) görüşme tarifeleri belirlendi.
30 Temmuz 2009 tarihinden itibaren görüntülü konuşma için aboneler dakikası 7,75 kuruş ödeyecek. Buna göre Turkcell, Avea ve Vodafone müşterilerinden mevcut 2G'deki görüşmeyle hemen hemen aynı ücreti alacak. Bilgi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer (BTK) abonelerin ucuza görüntülü konuşacağını açıkladı.

BTK Başkanı Acarer, 8 gün sonra hayatımıza girecek 3G ile ilgili CİHAN'a önemli açıklamalarda bulundu. 3G tarifelerin de bir farklılık olmadığına işaret eden Acarer, abonelerin indirdiği datanın artışına göre faturaların yükseleceğini vurguladı. Birim maliyetin mevcut sesli görüşmelerle aynı olacağına dikkat çeken Acarer, "Eskiden bir film müzik indirmek eziyetti. İnsanlar o yüzden indirmiyordu. İnternet hızlanacağı için banka hesaplarına girilecek, diziye seyretme imkanı oluyor. Bütün bu kullanımlar ödenecek parayı arttıracak." diye konuştu.

BİR YILDA 4 MİLYON 3G ABONESİ

Operatörlerin belirleyeceği fiyatlara tavan fiyat koyduklarını dile getiren Acarer, açıklanan operatör tarifelerinin mevcut 2G ile görüştürme kısmıyla aynı olduğun dile getirdi. "2G ile 3G'nin görüşme bedelleri arasında ciddi fark olmayacak. Hemen hemen fark olmayacak." diyen Acarer, Türkiye'deki 3G abonesi sayısının dünya ortalamasının üzerinde olacağını vurguladı. Şu anda operatörlerin 28.8 megabitlik hızı buldukları yönünde açıklamalar yaptıklarını söyleyen Acarer, "3G'de çığ etkisi başladı. İlk bir yıl 67,5 milyon abonenin yüzde 5'i 3G kullanıcısı olur. Yeter ki cep telefonları 3G'yi desteklesin." dedi.

YERLİ 3G CEP TELEFONLARI YAKINDA PİYASADA

8 gün sonra cep telefonu sektörünün baştan sona değişeceğini dile getiren Başkan Acarer, 3G uyumlu cep telefonlarının Türkiye'de üretildiği müjdesini verdi. Konsorsiyumlar aracılığıyla 3G'ye imkan tanıyan cihazların Türkiye'de yapıldığını kaydeden Acarer, "Ulaştırma Bakanımız çok sıkı takip ediyor. Destekliyor. Üretim bitti test aşamasındalar. Çok yakında piyasaya verilecek." dedi. Modeli şekli ithal telefon kadar olmasa da vatandaşın bu ürünleri alarak desteklemesi gerektiğine işaret eden Acarer, 3G uyumlu cihazların Türkiye'de üretilmesinin birlerce gencin iş sahibi olması anlamına geldiğini ifade etti. Üretimi konsorsiyumun yaptığını dile getiren Acarer, "Birkaç firma bir araya geldi; üretimi ayrı bir yerde yapıyorlar tasarım başka yerde, entegrasyonu başka yerde. Deneniyor şu anda." diye konuştu.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum