6 Temmuz 2009

BARIŞ MECLİSİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C4727865358347294.JPG
Mardin’de aralarında CHP İl başkanlığı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının da bulunduğu 39 sendika ve derneğin imzasını taşıyan açıklama, İHD Mardin Şubesi toplantı salonunda yapıldı. Basın açıklamasını TMMO yöneticisi Yusuf Yazar okudu. İHD Başkanı Avukat Erdal Kuzu, bölgede, ülkede ve dünyada yaşanan şiddet ve insan hakları ihlallerinin son bulmasını istedi.

Dünyanın birçok yerinde yaşanmakta olan çatışmalar, savaşlar ve şiddetin insanlığın geleceğini tehdit ettiğinin ve insanın en temel evrensel hakkı olan 'yaşama hakkı'nı elinden aldığının vurgulandığı açıklamada “Biz aşağıda imzası bulunan kurumlar olarak, savaşları toplumların yaşamından sonsuza kadar çıkarmayı; ülkemizde çatışmasız ve barış için de yaşanan bir ortamın oluşturulmasına katkıda bulunmayı; şiddetin en örgütlü ve amansız biçimi olan savaşın kutsanmasına karşı durarak, toplum da var olan barış kültürünü açığa çıkarmayı; önümüze vazgeçilmez bir görev olarak koymaktayız. Bu güne kadar Kürt sorununu salt askeri operasyonlarla çözme eğilimi sonuç vermediği gibi sınır ötesi operasyon, çatışmaların kalıcılaşması ve yaygınlaşması ihtimalini de beraberinde getirmektedir.Üzerinde yaşadığımız coğrafya da halklar arasında güven ve kardeşlik duygularının güçlenmesine hizmet etmeyen her tutum, telafisi imkansız yaralar açacak ülke içinde de toplumsal gerilimi tırmandıracaktır.denildi.

Son dönemde Kürt sorununun çözümü noktasında yapılan tartışmaların önemsendiği belirtilen açıklama “ Bu tartışmaların tümden bir çatışmasızlık ortamına dönüşeceğini umut ediyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, aydınların, inanç gruplarının ve özellikle basının üzerine düşeni yapmasını ve bu konuda sorumluluk duymasını ve barış için çaba sarf etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutulmamalıdır ki toplumumuz barışa büyük özlem duymakta, acılara ve akan kana son verilmesi için gerekli adımların atılmasını beklemektedir.ifadelerine yer verildi.

Silahlı çatışmaların durdurulması ve Kürt Sorununun demokratik ve barışçıl çözümü başta olmak üzere, Türkiye'de herkes için demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin ve sosyal adaletin tesisi, barış çalışmalarının temel hedefi olduğu vurgulanan açıklamada,

Birlikte yaşama iradesinin bir ifadesi olarak; dışlayıcı tanımlardan ayıklanmış bir ortak siyasal kimliğin oluşmasını sağlayacak şekilde bütün yurttaşların hukuksal eşitliğini ve özgürlüğünü güvence altına alan ve onları eşit haklar ve sorumluluklar ile donatan yeni bir anayasa hazırlanması için, çatışmalarda evladını kaybetmiş anaların gözyaşlarını dindirmek için,Toplumsal, kamusal ve siyasal yaşama katılımı sağlayacak ve kamuoyu vicdanını rencide etmeyecek bir demokratik katılım programının yürürlüğe konulması için,Olağanüstü hal rejiminin tüm izlerinin silinmesi, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması, koruculuk sisteminin kaldırılması için Zorunlu göçün neden olduğu ekonomik, siyasi, sosyal, psikolojik v.b tüm yıkımların etkilerini giderecek önlemlerin alınması ve bütün bölgenin acilen mayınlardan temizlenmesi için Bölgedeki yoğun yoksulluğu ve bölgelerarası dengesizliği giderici pozitif ayrımcılığı esas alan kalkınma plan ve projelerin gerçekleştirilmesi için Ülkemizde farklı kültürlerin varlığı, tarihsel ve sosyolojik bir gerçek olarak kabul edilmeli, inkarın ve yasakların yol açtığı, kültürlerin gelişmesini ve birbiriyle iletişimini engelleyen siyasal ve kültürel ortamın değiştirilmesi için gereken çabanın gösterilmesi ve bunun için gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yapılması için barış” ifadeleri yer aldı.

Açıklama “ Türkiye'de demokrasiden, emekten, özgürlükten, barıştan, eşit koşullarda bir arada yaşamaktan ve adaletten yana tüm demokrasi güçlerine düşen görev toplumun sağduyulu olmasını sağlamaya, provokasyonları önlemeye, barışa ve demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Gerçek ve kalıcı bir barışın şiddetten değil hak ve özgürlüklerin herkes tarafından eşit kullanımından geçtiğine inanan herkesi sağduyulu, serinkanlı ve sorumlu, davranamaya davet ediyoruz” şeklinde tamamlandı.

Açıklamanın altında imzası olan kurum, sendika ve dernekler:Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Y.Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı,Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı İsmail Altun, Mardin Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Av.Mahmut Güven, Mardin Chp İl Başkanı Mehmet Kılıçaslan, Mardin Dtp İl Başkanı Hilmi Öncü, Mardin Ziraat Odası Başkan Malik Özkan, Mardin Türk Tabibler birliği Yön.Kur.Üyesi DR. Hamit Kasap, Ss 11.Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı A.Vahap Bakış, Mardin Eski Baro Başkanı Av. Cemal Artık , Mardin Şöförler Odası Başkanı Ali Baraj, Mardin Özel Halk Otobüsleri Temsilcisi Halil Usanmaz, Mardin Eczacılar Odası İl Başkanı Ecz.Bedirhan Çelik

Mardin Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk ,Mardin İnsan Hakları Derneği Başkanı Av.Erdal Kuzu, Mardin Turk İş Temsilcisi Memduh Öztürk , Mardin Mmoi Odası İl Temsilcisi Ve Tmmob İl Temsilcisi Mehmet Kılıç, Mardin Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsil.Yardımcısı Serdal Şimdi , Mardin Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hatip Şimdi, Mardin Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Süleyman Irmak, Sinemardin Temsilcisi Mehmet Hadi Baran, Mardin Çevre Ekoloji Ve Yaban Yaşamı Destekleme Derneği Nusret Çakar , Mardin Ortak Çalışma Girişimi İl Sözcüsü Ayşe Elveren , Mardin Eğitim Sen Doğan Angay , Mardin Ses Faruk Bozyel , Mardin Tüm Bel Sen Hasan Sertkaya , Mardin Bes Osman Nuri Son, Mardin Tarım Orkam Sen Haci Üzmez, Mardin Esm İbrahim Ülker , Mardin Haber Sen Bahattin Budak , Mardin Yapı Yol Sen Ahmet Çelik ,Mardin Yoliş Bayındırlık Temsilcisi Abdurrahman Olam , Mardin Sağlık İş Temsilcisi Aziz Ay, Mardin Yol İş Köy Hizmetleri Temsilcisi Emin Kaya , Mardin Yol İş Karayolları Temsilcisi Mehmet Amak, Mardin 78 Liler Girişimi Necat Çoşkun, Mardin Barış Meclisi Cemal Veske, Mardin İl Genel Meclis Başkanı Nazım Kök , Mardin Harita Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Saadettin Amak” tarafından oluştuğu belirtildi.
habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum