24 Temmuz 2009

GSM operatörleri 110 bin kişiden şikayetçi

http://medya.zaman.com.tr/2009/07/24/yuzer.jpg
Türkiye'deki aboneler cep telefonu numarasını taşıma konusunda Avrupa'yı geride bıraktı. Turkcell, Avea, Vodafone arasındaki ucuz konuşturma yarışı sebebiyle 8,5 ay gibi kısa bir sürede 5,5 milyon kişi numarasını başka operatöre taşıdı. Numara taşıyanların yüzde 2'lik kısmı ise GSM operatörlerinin "yüzer gezer" dediği aboneler. Operatörler bu aboneler sınırlama getirmeye hazırlanıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, söz konusu tabloyu yorumlarken, "Avrupa'da şu ana kadar toplam değiştiren abone sayısı zaten yüzde 8. Avrupa Birliği'nde yaklaşık 3-4 senede hatta 5 senede geldikleri noktaya biz 8,5 ayda geldik. Aynı hızla devam ediyoruz. Bu oran yüzde 10'u bulur." ifadelerini kullandı.

9 Kasım 2008' de başlayan 'numaran aynı kalsın operatörünü değiştir' uygulamasını CİHAN'a değerlendiren Başkan Acarer, önemli açıklamalarda bulundu. 21 Temmuz 2009 itibariyle operatörünü değiştirmek için müracaat eden abone sayısının 5,5 milyonu geçtiğini kaydeden Acarer, aktif olarak operatörünü değiştiren kişinin ise 4,6 milyondan fazla olduğuna işaret etti. Müracaat edenle numarasını değiştiren arasındaki yüzde 15'lik farkın abonelerin verdiği bilgi noksanlığından kaynaklandığını kaydeden Acarer, "Bu rakam çok önemli bir rakam. Şu ana kadar değiştiren sayısı yüzde 8'leri buldu. Avrupa'da şu ana kadar toplam değiştiren abone sayısı zaten yüzde 8. AB'de yaklaşık 3-4 senede hatta 5 senede geldikleri noktaya biz 8,5 ayda geldik. Aynı hızlan devam ediyoruz. Bu oran yüzde 10'u bulur." diye konuştu.

110 BİN YÜZER GEZER ABONE

Sürekli operatör değiştiren 'yüzer gezer abone' oranının yüzde 2 civarında seyrettiğini belirten Acarer, bu sayının 67,5 milyon abone içinde 110 bin kişiye denk geldiğini açıkladı. Bu tür numara taşımanın 3 operatörü de mağdur ettiğini, abonelerin borçlu fatura bırakıp diğerine geçtiğini söyleyen Acarer, yüzer gezer abonelere sınırlamalar getirdiklerini vurguladı. Acarer, "Operatörlerle görüşüldü numarasını bir kez değiştiren 3 ay içinde diğer operatöre geçemeyecek. Uygun olmayan geçişlerin önüne geçeceğiz." şeklinde konuştu.

VATANDAŞ UZUN KONUŞUYOR, AZ ÖDÜYOR

Numara taşımanın vatandaşa ucuz konuşma olarak yansıdığını dile getiren Başkan, rekabet sayesinde çok ciddi kampanyalar yapıldığını ifade etti. Eskiden fatura kabarır gerekçesiyle arayan insanların telefonu hemen kapatmak istediğine dikkat çeken Acarer, "Ama şu anda bu tarifelere geçenler daha rahat ve çok konuşuyor. Bu güzel bir olay. Ve daha az ödüyor." dedi. Acarer, kendisi, eşi ve çocuklarının da kampanyalı konuşmalarla 'alo' dediğini aktardı. 2007 yılında 98 milyar dakika olan sabit ve mobil görüşme trafiğinin 2008'de 103 milyar dakikaya çıktığını vurgulayan Başkan, bu yüzde 5'lik artışın büyük bir artış olmadığını söyledi. Yapılan indirimler sayesinde bu sene görüşme trafiğinin 150 milyar dakikaya çıkacağını tahmin eden Başkan Acarer, konuşma sürelerinde yüzde 50'ye yakın artış yaşanacağını ifade etti.

3 GSM şirketinin bir çok tarife yaptığını aktaran Acarer, bu tarifeleri de Kurum olarak düzenleyeceklerin daha kampanyaların daha anlaşılır olması şartı getireceklerini ifade etti.

www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum