17 Aralık 2009

Mardin Telkarileri İzmir Fuarı'nda

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C9175830319821918.jpg
Mardin'in geleneksel el sanatlarından gümüş telkari ürünler, İzmir Hediyelik Eşya Fuarı'nda düzenlenen bir organizasyonla sergileniyor.

Bu yıl 20.si düzenlenen Hediyeli Eşya Fuarı'nda, Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şubesi organizasyonuyla 18 engelli telkari ustasının el emeği ürünleri sergilenmeye başladı.

Gazeteci ve Fotoğraf sanatçısı Mehmet Çelik'in fotoğraflarından oluşan Mardin Fotoğrafları Sergisinin de açıldığı stantta açıklamalarda bulunan Dernek Şube Başkanı Hasan Anuk, dünya çapında giderek ününü artıran telkari gümüş ürünlerini tanıtmak amacıyla yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Mardin'deki engelli vatandaşların mesleki kazanım sağlaması amacıyla 2000 yılında başlattıkları programla bir telkari ustasının dernek üyelerine eğitim verdiğini dile getiren Anuk, şöyle konuştu:

''Bu sanatın ölmemesi için elden geleni yapıyoruz. Aynı zamanda engellilere imkan sağlandığında neler yapabileceklerini göstermeye çalışıyoruz. Dernek bünyesinde şu anda 18 arkadaşımız bu işle uğraşıyor. Stantta yaptığımız satışlardan derneğe herhangi bir gelir almıyoruz, tamamı usta arkadaşlarımıza dağıtılıyor. Telkari sanatını yaygınlaştırmak amacıyla eğitim çalışmalarına başladık. 6 aylık programlarla 20'şer kişiyi eğitiyoruz. Şu ana kadar 162 kişiyi eğittik. 5 arkadaşımız kendi atölyesini açtı. Geleceğe yönelik umutlarımız çok büyük.''

Telkari gümüş ürünlerinin özellikle kadınların ilgisini çektiğini, altına tercih edilir duruma geldiğini ifade eden Anuk, Türkiye pazarından giderek artan talebin yanında ABD, Fransa, Almanya ve İsveç'e de ürün gönderdiklerini kaydetti.
http://www.habermardin.com/uploads/aaa%20cel.jpg
Anuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

''ABD'de Türk Günü etkinlikleri kapsamında New York'ta ürünlerimizi sergiledik. Gördüğümüz ilgi umutlarımızı daha da artırdı. Oradaki Türkler'in yanında ABD vatandaşları telkari ürünlerini şaşkınlıkla inceledi. 2000 yılında bu işe başladığımızda bu sanat ölmeye başlamıştı. Sadece 2 atölye kalmıştı. Şimdi 40'a yakın atölye var ve her geçen gün yenisi açılıyor. Geleceğimizi daha iyi görüyoruz. 5 yıl sonra altını geride bırakabileceğimizi düşünüyorum. Dernek olarak bu işin tasarım yönünde de çalışma yapıyoruz. 22 ürünümüze patent aldık. Yeni ürünler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.''

Şube Başkanı Anuk, İzmir'deki stantlarında bin 500'e yakın çeşitte telkari gümüş ürününün uygun fiyatlarla satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.

-MARDİN'İN RENKLERİ-

Fuarda Anadolu Ajansı Mardin Yurt Muhabiri ve Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Çelik'in 30'a yakın fotoğrafından oluşan ''Mardin Fotoğrafları Sergisi''nin de açılışı yapıldı.

Çelik, yaptığı açıklamada Mardin'in geleneksel el sanatlarını kentin güzellikleri ve renkleriyle birlikte sunmak istediklerini söyledi.

Stantta kısıtlı alana rağmen kentin farklı özelliklerini anlatan eserlerin ziyaretçilere sunumunu yapmaya çalıştıklarını belirten Çelik, ''Mardin artık bir dünya markası. Bunu uluslararası kurumlar kabul ediyor ve dillerin, dinlerin hoşgörü içinde yaşadığı bir kent olması özelliğiyle örnek gösteriliyor. Kent bu özelliklerinin farkında olarak artık kabuğunu kırdı. Turizmden büyük beklentiler var. Bu kapsamda yatırımlar hızla devam ediyor'' dedi.

Kültürpark fuar binaları, 2 nolu holde yer alan standın 31 Aralık gününe kadar ziyarete açık olduğu belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum