20 Şubat 2010

Şehirleri Var Eden Ruhlarıdır

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Habertürk Gazetesi’nin “Belediye Başkanları Habertürk’e yazdı” köşesine konuk yazar oldu. Başkan Ayanoğlu’nun 5 Şubat Cuma günkü Habertürk Gazetesi’nde yayınlanan yazısı:
http://www.mardin.bel.tr/2010/resimler/meclisuyeleri/mbesirayanoglu.jpg
Barındırdığı gizemi ile insanları içine çeken Mardin,her yıl ziyaretçi sayısını artırarak kendi alanında bir rekor kırmaktadır.Tabii bu ziyaretçi akını beraberinde şehrin daha farklı özelliklerinin keşfini de beraberinde getirmektedir.Mardinliler olarak üzerinde yaşadığımız hazinenin daha çok kıymetini anlamaya başlıyoruz.

Mardin’in milattan önce 8000’lere dayanan geçmişi olduğu ifade edilmektedir.Şehir, Med’ler, Pers’ler ve Bizanslılar tarafından yönetilmiştir.Şehrin 25 km doğusunda “Dara Harabeleri”tarihte Romalıların doğu garnizon komutanlığının merkezi olarak bilinmektedir.

Buradaki sarnıçlar o dönemin ihtişamına tanıklık etmektedir.Yine yakın dönemde Abbasiler, Artuklular ve Osmanlılar tarafından yönetilmiş ve özellikle Artuklular döneminin tarihi yapıları ile şehir şekil bulmuştur.

Sokak aralarında yapılmış “Abbaralar” (Yaya Metrosu) şehre farklı bir anlam yüklemektedir.Abbaralar, altı kamu mülkiyeti, üstü özel mülkiyetten oluşan yapılar olup, dar ve sık sokakların birbirine açılmasını sağlamaktadır.Buranın ulaşımı ve temizliği zor olduğundan buralara ulaşım ve temizlik merkepler sırtında gerçekleştirilmektedir.

Şehir tabir yerinde ise açık hava müzesidir.Camiileri, minareleri,medreseleri,kiliseleri,konakları ve evleri ile taşın, ete kemiğe bürünmüş hali

İle insanların ruhuna kadife hissi vermektedir.Şehir ,tarihi zenginliğinin yanında kültürel zenginlik ve çeşitliliği ile de farklılığını ortaya koymaktadır.Türk, Kürt, Arap,Süryani, Çeçen ve daha farklı dil ve etnisiteye bağlı insanların barış içinde yaşamaları ile de farklı bir model ortaya koymaktadır.”Küçük demokrasi modelidir”desek abartmamış oluruz.Şu an şehir için en önemli mesele UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne yazılmaktır.Bu hedefin gerçekleşmesi için gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz.2023 hedefimizde 10.000 yatak kapasiteli oteller, 5 milyon turist ile bu şehri dünyaya tanıtmayı hedeflemekteyiz.

Evet, başlığımızda ifade ettiğimiz gibi şehirleri var eden ruhlarıdır demiştik.Mardin’in ruhunu oluşturan tarihi mimari yapısı, farklılıklar içinde kültürlerin bir arada barış içinde yaşaması, şehrin ruhunu oluşturmaktadır.Bu ruhu yaşatan da binlerce birikim ve tecrübedir.Yolunuz Mardin’e düşerse siz de bu ruhu hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum