16 Mart 2004

11 ÇOCUK BÜYÜTEN, HER İŞİ YAPAR

Recm, gözaltında işkence ve tecavüz, küçük yaşta fuhuşa sürükleme gibi olaylar Mardin'de kadın mücadelesinin önemini biraz daha artırdı...Bu işi başaramaz" denerek belediye başkanlığına layık görülmüyor kadınlar.

28 Mart Seçimlerine Sosyaldemokrat Halkçı Partisi'nden (SHP), Mardin'in Savur İlçesine bağlı Sürgücü Beldesi Belediye Başkan Adayı gösterilen Zeyniye Öner, "Feodal yapı hakim olduğu için hala kadın geri planda tutulmaya çalışılıyor" diyerek, kadın sorunlarının yoğun yaşandığı bir bölge olan Mardin'in bir beldesinde aday olmanın kolay olmadığını, ancak tüm sıkıntılara rağmen başaracağını dile getiriyor. Zeyniye Öner yapılacak olan yerel seçimler için Demokratik Halk Partisi'nden (DEHAP) aday adayı oldu ve partisinin listesinden 14 erkek aday adayı arasından sıyrılarak SHP Sürgücü Belediye Başkan adayı olarak seçildi. 1958 yılında Kızıltepe'de doğan Öner, Kızıltepe'deki Akşam Sanat Okulu'nu bitirdikten sonra, henüz 15 yaşındayken ailesi tarafından evlendirildi ve Sürgücü beldesine gelin olarak gitti. Yaptığı evliliğin en büyüğü 28, en küçüğü ise 8 yaşında olan 11 çocuk sahibi olan ve evliliğinin ardından 31 yıldır Sürgücü beldesinde yaşayan Öner, bölgede yaşam mücadelesi veren kadınların tipik bir örneği. 46 yıllık yaşamı boyunca çeşitli zorluklarla mücadele eden ve ailenin yükünü omuzlayan Zeyniye Öner, şimdi de, belediye başkan adayı olarak büyük bir beldenin yükünü omuzlamaya hazırlanıyor.

"Zor ama önemli bir görev"

Öner, şunları söyledi : Bölgemizde kadın çok yıprandı. Her alanda hor görülerek toplumun dışına itildi. Bunun yanında kamuoyuna yansıyan birçok olumsuz olay da yaşandı. Recm, gözaltında işkence ve tecavüz, küçük yaşta fuhuşa sürükleme gibi olaylar Mardin'de kadın mücadelesinin önemini biraz daha artırdı. Bu nedenle Mardin gibi bir yerde ve de feodal yapının hakimiyetini sürdürdüğü bir beldede böylesi bir göreve talip olmayı zor, ama önemli bir görev olarak görüyorum"Adaylığının eşi ve çocukları tarafından olumlu karşılandığını ancak kadın olduğu için çevreden bazı tepkilerin de olduğunu ifade eden Öner şöyle devam etti : "Bu işi başaramaz" denerek belediye başkanlığına layık görülmüyor kadınlar. Ailenin birçok yükünü omuzlayan, toplumdan dışlandığı için ağır sorunlarla karşı karşıya bırakılan, en öenmlisi de 11 çocuk doğurup bunları büyüten kadın, bırakın belediyeciliği, her türlü şeyi yapar. Ben de biraz bu ön yargıları kırmak için çaba göstereceğim"

Kadınlara yönelik projeler Başkan seçilmesi halinde yapacağı hizmetleri de anlatan Öner, şöyle konuştu : Beldemiz yeşili ve suyu bol bir bölgede olmasına rağmen, halen evlerde su şebekesi yok. Bu da özellikle kadınlar için önemli bir sorun. İlk olarak bu sorunu çözmeyi planlıyorum. Bunun dışında en önemli sorunlardan biri de sağlık. Belde sakinleri yeterince bilinçli olmadığı için önemli sağlık problemleri yaşıyorlar ve tedavi olabilecekleri doktorları dahi yok. Ayrıca, kadınlar gerek doğuma ilişkin gerekse diğer kadın hastalıklarına ilişkin çok bilinçsiz. Belediyede sağlık hizmetleri verilecek ve hastalıklara ilişkin halkın bilinçlenmesini sağlayacak bir merkez oluşturmayı düşünüyorum. Yine eğitim konusunda bazı çalışmalar yaparak eğitim düzeyini yükseltmeye çalışacağız. Bahsettiğim bu çalışmaları partinin ve halkın gücünü arkama alarak yapmaya çalışacağım.

Ülkede Özgür Gündem
www.bianet.org
16/03/2004

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum