8 Nisan 2007

ZEYNİYE ÖNER, “LİSEMİZ YOK, BELEDİYE BİNAMIZ YOK

MERSİN- Mersin Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleşen Mardinliler Çalışma Platformu 14. toplantısında konuşan Mardin’in Savur İlçesine bağlı Sürgücü Beldesi Belediye Başkanı Zeyniye Öner, siyasi ayrımlardan dolayı yeterince hizmet alamadıklarını öne sürdü.
Sürgücü Beldesi’nin ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini söyleyen Başkan Zeyniye Öner, “Mardin’e üniversite yapılacağından konuşuluyor ama beldemizde bir lise yok. Önce beldemize bir lise yapın” dedi.

Sürgücü Beldesi'nin öncelikli sorunlarını sıralayan Başkan Zeyniye Öner, "Evlerde su şebekesi olmaması nedeniyle, kadınlar ve kızlar hala omuzlarında bidonlarla su taşıyor.
Kanalizasyon şebekesi olmadığından, atık sular beldenin içinden akmakta, bu durum bulaşıcı hastalıklara yol açmaktadır.

Çocuk Parkı olmaması nedeniyle, çocuklar toz ve çamur içinde oynuyor, hastalanıyor. Beldemizin Sağlık Ocağı ve Doktor Hemşire Lojmanları (Bismil yolunda) yıllardır çürümeye terkedilmiş durumda. En kısa zamanda onarılıp halkımızın hizmetine sunulması gerekiyor.
Öğretmenlerimizin tabii hakkı olan öğretmen Lojmanları Sağlık Ocağı'na ait bina olmadığı için doktor veya hemşireler tarafından kullanmaktadır. Öğretmenlerimizin çoğu ise bu imkandan yararlanamıyor. Ambulans olmadığı için acil hastalar, belediye hizmet aracıyla Şehirdeki en yakın Hastaneye ulaştırılıyor.
Sürgücü Beldemizin acil olarak bir PTTBANK şubesine ihtiyacı vardır. Çünkü Sürgücü ve Çevre köyleri olarak halkımız gerek Fatura ödemeleri yapmak ve gerekse Memur, Yaşlı, Dul ve Yetimler maaşlarını almak için Savur da çeşitli zorluklar la karşılaşmaktadır. Site olarak (http://www.surgucum.com/) PTT Genel Müdürlüğünden bunu talep etmemize rağmen bu talebimiz karşılanmadı.
808 öğrencinin eğitim gördüğü Sürgücü İlköğretim Okulu'nda, 250 öğrenci 6, 7 ve 8. sınıflarda eğitim görmektedir. Belde de, 8. sınıftan mezun olan öğrenciler lise olmadığı için okula gidememektedir.
İş imkanı olmadığından, çocuk yaştaki gençler Büyükşehirlere gitmek zorunda kalıyor. Bölgedeki İşadamlarımız, ellerinde imkanlar olduğu halde Beldemize yatırım yapmamaktadır.
Sürgücü Bismil ve Diyarbakır yolu yıllardan beridir projede olmasına rağmen bir türlü yapılamadı. Ve halen patika yol olarak ulaşımı güçleştirmektedir. Bu yol faaliyete açılırsa Sürgücü'nün stratejik konumunu artıracaktır. Midyat ve Savur arabaları Diyarbakır ve Bismil’e gitmek için bu yolu kullanacaktır. Beldemizin mesire yerlerinde yazın piknik yapmak isteyen Diyarbakır ve Bismil halkının zamanından ve bütçesinden tasarruf sağlayacaktır.
Sürgücü'den Gürpınar'a giden 24 kilometrelik yol, dağlık, virajlı ve tek şeritlidir. Bağlıca ve Bağyaka Köyleri arasındaki yolda toprak kaymasının Bağlıca, Elmabahçe köyleri arasındaki köprünün eski ve yıkık olması, yolcuların can güvenliğini tehdit etmektedir.
Beldemizin çevresindeki dağlık alan yıllardan beridir ağaçlandırma yapılamadığı için ciddi anlamda erozyona sebep olmaktadır. Buda kış aylarında beldemizin sel baskınlarına maruz bırakmaktadır. Tarım ve Köy işleri bakanlığının teşvikiyle ciddi anlamda ağaçlandırma yapılması gerekir.
Beldemiz Sulu tarıma elverişli bir yer olmasına rağmen beldemizdeki çiftçileri bilgilendirecek ve kaliteli tarımı özendirecek bir ziraat mühendisi veya ziraat teknikeri kadrosu bulunmamaktadır.
Beldemizin halkı kısmen de olsa geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır. Ancak halkımızın bu konudaki sıkıntılarını giderecek Veteriner Hekim olmadığı için çeşitli risklerle karşılaşmaktadır.
Beldemizde Yeni İmar planı olmasına rağmen Yerel yönetimler siyasi açıdan oy kaygısıyla bir türlü bunu hayata geçiremediler. Bu da Beldemizde çarpık yapılaşmayı beraberinde getirmektedir. Beldemizdeki cadde ve sokaklar gitgide daralmaktadır. Buda beldemizin kent görüntüsüne büyük darbe vurmaktadır. Yerel yönetimin ve halkımızın bu konuda duyarlı davranması gerekir" dedi.

Sürgücü Beldesi’nde lise olmadığını acil yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Öner, Belediye hizmet binasınında yıllar önce yapılmış ahşap bir yapıdan oluştuğunu sözlerine ekledi.
www.turkhabernet.com 08.04.2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum