23 Mart 2003

SÜRGÜCÜ ESKİ CAMİİ'NİN TARİHÇESİ

Savurlu Hacı Abdullah Bey (Hicri) 1236 yılında Hicaza gidiyor. Hicazda Sürgücü'lü Şeyh Pir İsa'yı rüyasında görüyor. Hac dönüşünde (Hicri) 1238 yılında Pir İsa'nın mezarının üstüne bir kubbe ve mescit yaptırıyor. 1240 yılında tekrar Hicaza gidiyor. Hicaz dönüşünde Sürgücü'lü Hacı Ahmet (Ağa) ŞEMİN'i ziyaret ediyor. Bu arada Sürgücü 'de cami olmadığını görüyor. Kendi kendine konuşmaya başlıyor. Ben bir kula mekan yaptım. Allah için neden bir cami yapmıyorum. 1241 yılında Sürgücü'de ilk camiyi yaptırıyor. Hacı Abdullah Bey, Savurlu Vasfi Beyin dedesidir.

1920 yılında Sürgücü eski camii ihtiyacı karşılamaya yetersiz kalmıştır. Mardin Sultan Şeyhmus köyünden Şeyh İsmail Dede tarafından Camiinin önünde bulunan ağalar sokağı da camiye katılarak Camii genişletilmiştir. 1951 yılında camii yine ibadet ihtiyacını karşılayamaz hale gelir. Bunun üzerine köylüler camiinin arka kısmına ek yaparak genişletirler.
1998 yılında Sürgücülü Hasan Salgun'un oğlu Abdullah Salgun tarafından bütün masrafları karşılanarak tek şerefeli bir minare yaptırılmıştır. Minare'nin ustası Sürgücü'lü İsa CAN'dır. Minare 16.06.1998 yılında faaliyete geçmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum