19 Nisan 2008

SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ - Meme Ağrısı

Her meme ağrısı kanser değil
Kadınların korkulu rüyası olan meme kanseriyle ilgili şüphelerde ağrı baş rolü oynuyor. Ancak kadınların özellikle adet dönemlerinde artan meme ağrılarının kanser dışında birçok nedeni olabiliyor.

İSTANBUL - Meme ağrılarının beşte birinde tedavinin gerekli olduğunu belirten International Hospital Meme Hastalıkları Kliniği Genel Cerrahi Uzmanı Prof Dr. Abdullah İğci meme ağrılarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Meme ağrısı kadınlarda sık görülen bir şikayet. Bilinen en önemli nedenlerinden söz eder misiniz? Bu ağrıların ne kadarı tıbbi tedaviye ihtiyaç duyuyor?
Meme ağrısı, kadınlarda memeyle ilgili görülen en sık şikayetlerden birisidir. Ağrı bir veya iki memede farklı derecelerde olabilir. Bu ağrıların ancak yüzde 20’sinin tedaviye ihtiyacı vardır. Memede ağrı şikayetiyle hekime başvuran hastaların en büyük korkusu kanser olma ihtimalleridir. Gerçekte, meme ağrısıyla kanser arasında direkt bir ilişki yoktur. Meme kanserinin birçok bulgusu yanında, memede ağrı olanı çok azdır. Memede ağrının nedeni, memenin kendisinden kaynaklanan patolojiler olduğu gibi; meme çevresindeki kas, eklem ve kemiklerde oluşan hastalıklar da olabilir.

Meme ağrısını kadınlar yalnız adet döneminde ortaya çıkan bir sorun olarak görebiliyor. Meme ağrılarını kendi içinde tiplere ayırıyor musunuz?
Memede; siklik (periyodik, menstrüasyonla ilişkili) ve nonsiklik (menstrüasyonla ilişkisi olmayan, devamlı) olmak üzere iki tip ağrı meydana gelir.

Siklik ağrı: Meme hormonlara duyarlı bir organdır. Adet döneminden sonra yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonu, memeyi süt vermeye hazırlar. Bu hormonlar, memedeki süt kanallarının ve süt yapan hücrelerin büyümelerine ve çoğalmalarına neden olur. Bu nedenle adet öncesi, memede su retansiyonu ve hacim artması yaparak gerginliğe neden olur. Menstrüasyonun başlamasıyla birlikte meme içinde oluşan yapılar involüsyona uğrar ve tekrar eski haline döner. Memedeki bu hücre çoğalmaları ve involüsyon sonucu fibrokistik yapılar oluşur. Adet öncesi dönemde memede gerginlik ve ağrı normaldir. Menstrüasyonun başlamasıyla birlikte ağrı ve gerginlik kaybolur. Bazen bunun şiddetin de artmalar görülebilir. Meme ağrılarının yüzde 70-80’i bu şekilde görülür. Genellikle 30-40 yaşlarında daha sık görünen siklik ağrıların nedenleri arasında hormonal (östrojen ve progesteron) değişiklikler/adet düzensizlikleri, prolaktin hormonunun artması, doğum kontrol hapları, menopoz döneminde hormon replasma tedavisi, stres, üzüntü, tuzlu beslenme, fazla kafein alımı ve yağlı yiyecekler yer alır.

Nonsiklik ağrı: Nonsiklik ağrı, memede adet dönemleriyle ilgili olmadan oluşur. Ağrı, memenin belirli bir bölgesinde hissedilir ve genellikle 40-50’li yaşlarda görülür. Ağrı bazen kolda, omuz veya koltuk altında da hissedilir. Ayrıca omuz, kol veya adalede oluşan hastalıklardaki ağrı da memede hissedilir. Travma, memede hızlı büyümüş makrokistler, fibroadenom, meme iltihapları, süt kanalı çevresinde oluşan iltihaplar ve stres; büyük pandüle memelerde yağ nekrozu oluşması memede ağrıya yol açar. Ayrıca miyalji, omuz eklemindeki romatizmal hastalıklardan kaynaklanan ağrılar memede de hissedilir.

Memede oluşan adetle ilgili olan ve olmayan ağrıların bilimsel tedavisinde kullanılan belli başlı yöntemler nelerdir? Vitaminlerin adet ağrısının tedavisinde etkili bir rolü var mıdır?
Memede oluşan regl öncesi siklik ağrıların yüzde 20’sinde ilaçla tedaviye gereksinim vardır. Aspirin, parasetamol veya antifilojistik ilaçlar, ağrının azalmasında etkili olurlar. B1, B6 ve E vitamin preperatları ve çuha çiçeği yağı, memede rahatlama sağlar. Bromokriptin, danazol gibi ilaçlar da çok gerekli olduğu zaman kullanılır; ancak bu tür ilaçların çok ciddi yan etkileri vardır. Tedaviler ağrının tipine göre değişiklik gösterir. Büyümüş kistlerin aspirasyonu, meme içinde büyüyen kitlelerin ameliyatla çıkarılması, meme içinde veya süt kanalı çevresindeki iltihapların antibiyotik ilaçlarla kurutulması, stresin yol açtığı ağrılar için anksiyolitik ilaçlar alınması, miyalji veya romatizmal nedenlere bağlı meme ağrılarında nedene yönelik tedavi yapılması bunlardan bazılarıdır.

Memede adet döneminde ortaya çıkan ağrıların önlenmesi için kadınların alabileceği en temel önlemler nelerdir? Beslenmede nelere özen gösterilmesini önerirsiniz?
Biz bu dönemde kadınlara muhakkak memeyi alttan destekleyen uygun sutyen kullanmalarını öneriyoruz. Kilo almamak, yürüyüş ve düzenli egzersiz yapmak da ağrıların azaltılmasında etkili. Beslenmeye gelince. Biz hastalarımıza kafein alımını azaltmalarını, tuz tüketimini en aza indirmelerini, yağlı gıdalardan kaçınmalarını, lifli besinleri ve bol bol meyve tüketmelerini öneriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum