1 Haziran 2008

Geç Kalmış Karar: KÜRTÇE TV (TRT Kürd - TRT KÜRT)


Geçen Hafta zorlu bir mücadeleden sonra TRT’de Kürtçe Arapça ve Farsça yayın yapacak olan yeni yönetmelik TBMM’den geçti.

Bu karara iğne deliğinden bakanlara karşı TC ülkesinde kültürel alanda geç kalınmış barış ve kardeşliği esas alan tarihi bir adımdır.

Cumhurbaşkanı onayından sonra bu kararın hayata geçirilmesi tarihi bir adımdır. Bu TV eğer Kürt coğrafyasında kültürel gelenek barış ve demokrasi alanında ülkemizde hoşgörü ortamını ele alarak ciddi bir adım taşıyacaktır. Ortadoğu’da İran’da ve Irak’ta yayın yapan bir sürü Kürtçe yayın yapan TV’ler vardır. Bunlar elbette kendi ülkeleri için bir değerdir. Türkiye’de ise yurtdışında merkezi bulunan şiddet politikasından yana Roj TV yayın yapmaktadır. Yayına geçecek olan Kürtçe TV eğer demode olmuş eski resmi ideolojiyi hayata geçirmeye çalışırsa bu ülkede benzeri 10 TV kurulsa bile bölge halkından hiç kimse bu yayınlara itibar etmez.

Onun için bu televizyonun koordinatörlük merkezi büyük önem taşımaktadır. Bu televizyonun genel koordinatörlüğü ve birinci derecede yayın ekibi Kürt kökenli vatandaşlar tarafından oluşturulmalıdır. Türkiye Cumhuriyetinin birlik beraberliğini ve sınırlarını esas alan bölge halkının dini inanç ve geleneklerin paylaşan, şiddet politikalarına karşı barış, kardeşlik ve evrensel insan hakları mücadelesi hedef alınmalıdır. Hoşgörü ortamından yana aydın, yazar, gazeteci, tarihçi sanatçı ve akademisyenler bu televizyonun demokratik motorunu oluşturmalıdır.

Bu televizyonun Kolektif ve toplumsal yayıncılık alanında Türkiye düşüncesini bölgede Ortadoğu’da ve Avrupa Birliğinde, demokratik itibarının önemli bir adımını da beraberinde getirecektir.

www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum