12 Haziran 2008

ÖSS Başarısı İçin Yetkililere Çağrı

Malumunuz bu hafta Pazar günü tüm Türkiye’de ÖSS yapılacak. Geçen senelerde en çok dikkat çeken şeylerden biri yani kendi adıma söyleyeyim Mardin’in ÖSS’de son 10 il arasında olması. Bu bence Mardin için bir yüz karası durumundadır. Ve yetkililerin bir an önce bu soruna müdahaleleri gerekmektedir. Sizin internet sitesinden yaptırdığınız kendi anketinizde de görüleceği gibi ankete yaklaşık 1500 kişi katılmış ve bunların 300ü Mardin’in en önemli sorunu olarak eğitimi görmektedir. Bunu halkın içine girip sorsanız çok daha büyük bir kesimin eğitim sorununun çözümünü istediğine tanık olabilirsiniz. Bir sayı vermek gerekirse yaklaşık 10 bin kişi üzerinde bir anket yapılıp Mardin’in en önemli sorunu nedir diye sorulursa eminim ki en az 3 bin – 3 bin kişi eğitim diyecektir. Bu azımsanacak bir rakam değildir. Bu da bize açıkça şunu gösteriyor. Mardin’de bir sorun var ve bu sorun derhal yetkililer tarafından çözüme kavuşturulmalıdır.

Gelgelelim bu sorun çözülmezse ne olabilir; Mardin’de eğitimsiz yetişen bir toplum çok feci sonuçların doğmasına neden olabilir. Daha açık konuşmak gerekirse eğitimsiz bir toplum cahil bir toplumdur ve cahil bir toplumda gelişmeden söz etmek Pollyanacılıktan başka bir şey değildir. Oysa Mardin sürekli değişen ve değiştikçe kendini geliştiren bir potansiyele sahip ildir. Bunu Türkiye’nin her yerinde böle olduğunu görebilirsiniz. Çevresindeki illere göre Mardin oldukça zengin bir kültürel mirasa sahip ve bir o kadar da gelişmeye açıktır. Bu Mardin’in toplumsal yapısı ile alakalı bir olgudur. Bu yüzden Mardin’de yöneticilerin eğitim sorununu yabana atmamaları gereken bir durumdur ve gerçekten de Mardin’in en büyük sorunudur. Eğer Mardin gelişme ve kalkınma adına bir hamle istiyorsa ilk önce bu işe eğitimden başlamalıdır.

Zaten tüm sorunların kaynağında eğitimsizliğin yattığının herkes farkındadır. Bu tezimi örneklerle açıklamam gerekirse vereceğim en basit örnek şu olabilir; Mardinli bir iş adamı neden Mardin’de yatırım yapamıyor ve neden Mardinli olmasına rağmen kendi ilini kayırmıyor da batıda yatırımlarda bulunuyor bunu sorgulayabilir miyiz bence tek bir nedeni vardır eğitim. Nasıl yani ekonomiyle işsizliğin ne alakası vardır diye düşünenler olabilir. Şimdi düşünelim Mardinli iş adamı Mardin’e yatırım yapmadı diye onu linç mi edeceğiz hayır peki onun açısından duruma hiç baktık mı? Biraz da onun açısından olaylara bakalım. Adam Mardin’e yatırım yaparken Mardin’de bir potansiyel görmesi lazım ve bu potansiyeli kendi lehine çevirmesi lazım. Yani vasıflı eleman ihtiyacı olabilecektir. Bu ancak Mardin’de eğitim seviyesinin yüksek olması ile ilgili bir durumdur. Bununla ilgili örnekler çoğaltılabilir.

Peki bu kadar şey anlattıktan sonra yapılması gereken nedir; bunu(bu sorunu)ortadan kaldırmanın çok değişik yolları vardır. Burada önemli olan herkesin üzerinde düşen vazifenin bilincinde olması, ve bu sayede elini taşın altına koymasıdır. Çözüm yollarından bir kaçını saymak gerekirse;

-Valilik, sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri kendi görev alanları ile ilgili konularda eğitimle ilgili ellerinden gelen her şeyi yapabilmeli. Ki zaten milletvekillerinden Cüneyt yüksel seçim öncesi vaat ettiği en önemli şey eğitim sorununa çözüm bulmaktı. Bu yıl yapılacak olan ÖSS Cüneyt yüksel in ne derece eğitime önem verdiğini de gösterecektir, kanaatimce, Mardin valisi Mardin’de eğitim sorunu olduğunun farkında olmalı ve bunu her ortamda gündeme getirmeli,sivil toplum kuruluşlarına düşen ise millet vekilleri ve valinin saydığımız görevleri yerine getirmemesi durumunda gereken tepkileri ortaya koymaktır.

- Bizim toplumumuz biraz paraya düşkünlüğü ile bilinir, valilik her okula bir yazı gönderip en çok öğrenci kazandıran okulun öğretmenlerine fazladan bir maaş vereceğini vaat etip onların daha bir azim ve kararlılıkla öğrenci kazandırmaya şek edilmesini sağlaması gerekir.

- Milli eğitim eğitimdeki adaletsizliği ortadan kaldırmak için dershaneye gidemeyen başarılı öğrencilere burs imkanı sunarak başarı oranını arttırıcı etki yapmasını sağlamalıdır.

- Milli eğitim öğrencilere çeşitli anketler yaptırarak ne konuda sıkıntı yaşadıklarını tespit etmeli, ve eksikleri saptadıktan sonra eksikleri giderme yollarını arayıp daha başarılı bir Mardin doğmasını sağlayabilir.

Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz, emin olun ki Mardin için sadece 100 kişi bir çözüm yolu söylese bile 100 çözüm yolu eder, elemasyon usulüyle gidersek taş çatlasa 10 çözüm eder ki bu az bir şey değildir.

Temennim bu yıl ÖSS’de Mardin makus talihine yenik düşmez ve bu hüzün tablosu bu yıl tekrar etmez.Mardin çok büyük başarılara gebedir. Önemli olan bunun farkına varılmasıdır. Vali, belediye başkanı, milletvekilleri, milli eğitim müdürlüğü, okul idareleri ve Mardin halkı. Mardin bu başarıyı hak etti yeter artık ilimizin seviyesini yükseltelim.

Bu yazıyı size sınav öncesi göndermemin nedeni Cüneyt yüksel başta olmak üzere tüm milletvekilleri eğitim sorunun çözüldüğünü sanmaktalar. Bu yıl ÖSS açıklandığında durumun böle olmadığını görmeleri lazım. Mardin için bir şey yapmadıklarını herkes biliyor. Mardin’e üniversite kurma kararı çıkarmakla Mardin’de eğitimin hallolduğunu sananlar ÖSS sonrası ne yüzle milletin karşısına çıkacaklar. Tabi üniversitede az değil küçümsenecek bir başarı değil. Ama onunla ilgili somut bir adımın atıldığına da şahit olmadık(tabela değişimi hariç)sadece ak parti milletvekilleri değil, diğer partilerin vekilleri de şu ana kadar eğitimle ilgili bir şey yapmadılar. Vekillerden sonra Mardin valisi ne yaptı hiçbir şey. Sistemin içine girip sistemin adamı olmak dışında Mardin’e yaptığı hiçbir iyiliği görülmedi eğitim alanında. Son olarak sendikalara dönecek olursak eğitim sen genelde Türkiye özelde Mardin olmak üzere yasaklara(başörtüsü, katsayı vb.) verdiği destek kadar Mardin’in eğitimine destek verse sorunun çözümünde yol kat etmemizi sağlayabilir.

Sözlerime burada nokta koyarken, sizden ricam bu yazımı ismi geçenlere ya duyurun yada gazetenizde yayınlayın. Cesur gazetecilik gereği hakkı savunmanız dileğiyle.

Serhat Bacaksız
Marmara Üniversitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum