22 Temmuz 2008

Dünya`yı taşıyorlar!

Araç trafiğine açık 3 kilometrelik tek çarşısı bulunan tarihi kentte, para kazanmanın güçlükleri saymakla bitmiyor.
Mardin'de esnaftan alınan bir parça eşyayı, eve ulaştırmak için araç yerine hamal ya da eşek tutmak zorunluluğu yaşanıyor. Hal böyle olunca da, işin mali portesi biraz daha fazlalaşıyor. Evlerin kale yamacına yayılması yüzünden insanlar ya baş aşağı, ya da tepeye doğru tırmanmak zorunda kalıyor. Esnaflardan satın alınan mobilya ve beyaz eşyalar ise güçlü hamallarla taşınıyor.


Sıcaklığın 45 dereceye ulaştığı Mardin'de çoluk çocuklarına ekmek götürebilmek için sabahın erken saatlerimden itibaren ekmek kavgası mücadelesini veren hamalların göstermiş oldukları gayret, ekmeğin nasıl taştan çıkarıldığını gözler önüne seriyor.

Ekmeğini hamallık yaparak kazanan 45 yaşındaki Ahmet Özbek, 120 ile 160 kilo arasında yük yüklendiğini söyledi.

Özbek, "27 yıldır hamallık yapıyorum. Para kazanmak çok zor. 8 çocuğum var. Kimi okuyor, kimi ise ekmek teknemize katkı amacı ile işyerlerinde çalışıyor." dedi

Mardin farklı bir kent olduğunu belirten Özbek, "Yüksek rakımlı tepede olması sebebiyle insan yaşamında da güçlükler yaşanıyor. Tek caddemiz araç trafiğine açık ve birinci derece sit alanı. Hal böyle olunca hamallık mesleği de zamanla günümüze kadar revaçta olmuş. Hala da bu özelliğini koruyor. Çarşıdan alınan mobilya, beyaz eşya ve daha ağırlarını biz yükleniyoruz. 45 derece sıcaklıkta bile sırtımızda yüklediğimiz 12 ile 160 kilo arasındaki yükleri sahiplerine ulaştırıyoruz. 3-5 kuruşumuz fazla olabilir ama ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Bol ve çok kalorili yemeklerle beslenmek zorundayız. Aksi halde, bu ağır yükler altında sakat dahi kalabiliyoruz. Ne sağlık güvencemiz var ne de daimi bir meslek belirli bir yaştan sonra bu mesleği bırakmak zorunda kalıyoruz." şeklinde konuştu.

Mardin'de giderek azalan hamal sayısından endişe ettiklerini ve çocuklarını da bu meslekten imkânları ölçüsünde uzak tutmaya büyük çaba gösteren hamalların, güç gerektiren mesleklerinin kimse iyimser bakmıyor.

Bu nedenle esnafların ve kentte yaşayanların en büyük korkusu hamallık mesleğinin kalkması halinde, yerlerinin nasıl doldurulacağı.

Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum