4 Temmuz 2008

Günde 6.1 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor

Türkiye’de günlük üretilen 123 milyan adet ekmeğin yaklaşık 6.1 milyonu israf ediliyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TMO tarafından hazırlanan "Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları" konulu araştırmayı tanıtarak, en çok israf edilen besin grubunun başında ekmeğin yer aldığını, yapılan çalışmayla konuya dikkat çekmeyi amaçladıklarını bildirdi.
Eker, Türkiye'de günlük üretilen 123 milyon adet ekmeğin yaklaşık 6.1 milyonunun israf edildiğini belirterek, söz konusu israfın 450-500 bin ton civarında buğdayın israf edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de günlük olarak üretilen 123 milyon adet ekmeğin 6.1 milyon adedinin israf edildiğini, ekonomik değer bakımından söz konusu israfın 450-500 bin ton buğdayın israfı anlamına geldiğini söyledi.
Bakan Eker, TMO tarafından gerçekleştirilen "Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları" konulu araştırma sonuçlarıyla ilgili TMO Güvercinlik Tesislerinde bir toplantı düzenledi. Eker toplantıda yaptığı konuşmada, en çok israf edilen besin grubunun başında ekmeğin yer aldığını, yapılan çalışmayla konuya dikkat çekmeyi amaçladıklarını bildirdi. Eker, yeryüzünde yeterli gıda üretimi olmasına karşın dağılımındaki adaletsizlikten dolayı yaklaşık 850-860 milyon civarında insanın aç yaşadığını kaydetti. Dünyada yaklaşık 1.5 milyar insanın kilo problemi yaşadığını belirten Eker, 1.5 milyar insanın kilo vermek için harcadığı parayla 850-860 milyon insanı doyurmanın mümkün olduğunu vurguladı.
Eker, piyasada oluşan hububat fiyatlarının tatminkar düzeyde bulunduğunu, fiyatların belirli bir rakamın altına düşmesi durumunda hububatta müdahale alımında bulunulacağını ifade etti. Eker, hasat döneminin başlamasıyla birlikte hububatta TMO'nun emanet alımlara başladığını ve şuana kadar 90 bin tonun üzerinde alım gerçekleştirildiğini bildirdi. Eker, tarımdaki ilk çeyrek büyüme oranlarında yüzde 5.6'lık büyümenin sevindirici olduğunu, sektörün daha çok büyümesini beklediklerini dile getirdi.
İSRAFIN MALİ DEĞERİ 900 MİLYON YTL'YE ÇIKIYOR
TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu da konuşmasında, yapılan araştırmaya göre Türkiye'de günde 200 gramdan 123 milyon adet ekmek üretildiğini, bunun 116 milyon adedinin tüketildiğini söyledi. Üretilme ekmeğin 6.1 milyonunun israf edildiğini belirten Kemaloğlu, israfın mali değerinin 225 milyon YTL olduğunu, ekmek üretiminin diğer aşamaları da düşünüldüğünde israfın mali değerinin 900 milyon YTL'ye çıktığını bildirdi.

Haber: www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum