2 Temmuz 2008

Hasankeyf'te Roma Döneminden Kalma Sahil Sarayı ortaya Çıktı

Hasankeyf'teki kazı çalışmalarında Roma döneminde kullanılan sahil sarayı, Artuklular döneminde cami olarak kullanılan tarihi saray ve 1350 yılından kalma Karakoyunlular dönemine ait mezarlar ortaya çıktı. Kazı sorumlusu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, tarihi alanlarda tapu yüzünden yeterli düzeyde kazı yapamadıklarını söyledi.

11 kazı alanının tapulu olmasından kaynaklanan sorunlar yüzünden sadece belirli bir alanda çalışabildiklerini belirten 'Hasankeyf'i kurtarma kazıları' sorumlu Prof. Dr. Abddusselam Uluçam, "Selahiye bahçelerinde sürdürdüğümüz kazı çalışmalarında Romalılar döneminde 'Sahil sarayı' diye kullanılan dinlenme yeri, sonradan Artukluların camiye çevirdiği Mardinike ibadet yerini gün ışığına çıkardık. Bu yapının altı Romalılara, üst bölümü ise Artuklulara ait. Ayrıca kazı alanına yakın bölgede 1350 yılında Karakoyunlulara ait bir de mezarlık tespit edildi. 11 ayrı alanda sürdürmek istediğimiz tarihi yerlerin çoğu tapulu olduğu için kazı çalışmalarına yönelemedik" dedi.

Öte yandan yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Yamaç Külliyesi Camii, El-Rızzık Camii, Küçük Saray, Artukoğlu Hamamı, Süleyman Han Camii, Kızlar Camii, Zeynel Bey Türbesi, Yukarı Kapı, Orta Kapı ve Ulu Cami restorasyon çalışmalarına 1 milyon YTL'lik ödeneğin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ayrıldığını hatırlatan Uluçam, "70 işçi, 4 öğretim görevlisi ve 4 öğrenci ile sürdürdüğümüz kazılarda ödenek sıkıntısı söz konusu değil. Bu yıl kazılarda restorasyon çalışmalarına da ağırlık vereceğiz. Kaledeki girişi merdivendeki taşların kayganlaşması üzerine eski yöntemi kullanıp ters çevireceğiz" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum