10 Temmuz 2008

Mardin'de Mayınlar temizleniyor

Türkiye'yi Suriye ve Irak'a bağlayacak olan yeni sınır kapısının yapılacağı

Alman firması tarafından yapılan mayın temizleme çalışmasında 13 gün içerisinde 136 mayın ve bir el bombası çıkarılırken bazı mayınlar fünye ile patlatılıyor.

Nusaybin İlçesinin 5 kilometre doğusunda inşa edilecek olan yeni sınır kapısı için Mohris Tepesi ile 2. Hudut Jandarma Tabur Komutanlığı'na bağlı Demirtepe Karakolu arasında bulunan 200 dekarlık arazinin mayından temizlenmesi çalışmaları sürüyor. Çalışmayı 'Mayın faresi' olarak tanımladıkları detektör cihaz yardımı ile yürüten Alman Tauber Firması Türkiye Genel Müdürü Sıdık Özdemir, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar ve basın mensuplarına mayın temizleme çalışmaları konusunda bilgi verdi.

Özdemir şimdiye kadarki çalışmalarda 9'u antitank, 127'si antipersonel olmak üzere 136 mayın ve 1 el bombası çıkarıldığını bildirdi. Toplam 200 dekarlık alanda yapılacak çalışmayı 25 günde tamamlamayı hedeflediklerini anlatan Özdemir, ''İlk çıkardığımız mayın 1959 yapımı bir ABD mayını. Ekip; 5 mayın uzmanı, 1 doktor ve 1 firma elemanından oluşuyor. Mayın uzmanları aracın tespit ettiği mayınların fünyelerini sökerek bunları patlatıyor'' dedi.

Çalışmaları yerinde görmek üzere sınıra giden Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, çalışmalar hakkında Tauber Firması Türkiye Genel Müdürü Sıddık Özdemir'den bilgi aldıktan sonra mayın patlatma işlemini izledi. Vali Kılıçlar Suriye ile gelişen ilişkilere paralel olarak yeni bir sınır kapısının açılması gündeme geldikten sonra çalışmaların başladığını hatırlatarak, ''Suriye ile ticaret gelişiyor, gelecekte daha da iyi olacak. Zaten bu ilişkiler nedeniyle yeni kapının açılması gündeme geldi. Mevcut kapı Nusaybin'in içinde olduğu için uluslararası transit geçişine pek uygun değil. Bu nedenle şehrin 5 kilometre dışında yeni kapı yapılıyor. Buranın ihalesi yapıldı ve mayın temizliği sürüyor. Bu kapı Suriye ile ticarette ve Habur Sınır Kapısı'na alternatif olmasa da Irak ile ticaretimizde önemli'' şeklinde konuştu.

Daha sonra mayınlardan temizlenen bölgede toplu halde bırakılan mayınlar patlatılarak etkisiz hale getirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum