24 Temmuz 2008

Pekmez Yaparken Üzümler Mutlaka Yıkanmalı


















Mardin’in vazgeçilmez yiyecekleri arasında sayılan pekmez ve pekmez yapımı hakkında Mardin Sağlık İl Müdürlüğü uyadı.
İl Sağlık Müdürü Sait Avar adına yapılan açıklamada şu sözlere yer veridi.
Bilindiği gibi pestisit(tarımsal ilaçlar) ekonomik bir şekilde üretilmesi ve kullanım kolaylığı nedeniyle; ürünü, hastalıkların, böceklerin, yabancı otların ve diğer zararlıların olumsuz etkilerinden koruyarak verim ve kaliteyi güvence altına almayı amaçlayan tarımsal mücadelede çok önemli bir yeri olan zirai bir ilaçtır.
Ülkemizde de tarımsal ürünlerde kullanılan pesitisitlerin gıdalarda bulunması, müsaade edilebilir maksimum miktarları ürün ve ilaç bazında belirlen-miştir.
Ülkemizin değişik illerinden alınan pekmez numunelerinin yapılan analiz sonuçlarında; pekmezde pesitisit (tarımsal ilaçların) müsaade edilen değerlerin üzerinde olduğu ve bu kalıntılarında pekmez yapımında kullanılan üzümlerin yıkanmamasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Bu nedenle pekmezdeki pesitisit (zirai ilaçların) kalıntıları en aza indirmek ve pekmez yapımında kullanılan üzümlerin mutlaka yıkandıktan sonra kullanılması konusunda vatandaşlarımızın gerekli dikkat ve hassasiyeti göstermeleri, aksi takdirde kısa ve uzun vadede telafisi mümkün olmayacak sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Haber: www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum