8 Temmuz 2008

Sulama Yapılan Alanlarda Verim Kaybı

Hububat hasadının sürdüğü Güneydoğu'da şiddetli kuraklık nedeniyle rekoltede büyük kayıp gözlenirken, sulama yapılan alanlarda da önemli bir verim kaybı oldu.
Bölgedeki ziraat odalarından alınan bilgiye göre, bölgede geçen yıl hububat alanlarında dönümde 400 kilogramın üstünde verim alınırken, bu yıl ekili alanların büyük kısmında hasat bile yapılmıyor.
Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Öztürk, Mardin ve çevresinde kırmızı mercimekte kaybın yüzde 98 civarında olduğunu belirterek, sulanan alanlarda yüzde 70 olan kaybın kuru alanlarda yüzde 100 olduğunu söyledi.
Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, hububat hasadının başladığı bölgede kuru tarım yapılan alanlarda yüzde 95 verim kaybı olduğunu bildirdi. Bazı yerlerde hububatın az da olsa boy atmasına rağmen verimin söz konusu olmadığını anlatan Erdem, ''Geçen sene kuru tarım alanlarında dönümde 400-500 kilogram, sulu alanlarda ise 700-800 kilogram verim alındı. Bu yıl ise kuru alanların genelinde verim değil, anız bile olmadığından araziye biçerdöver sokulmadı. Az da olsa hububatın biraz boy attığı yerlerde çiftçi saman için ekini biçiyor. Çünkü saman sıkıntısı var. Sulu alanlardaki kayıp ise yüzde 40 civarında'' dedi. Erdem, kuraklık nedeniyle toprağın rutubetini kaybettiği, ilkbahar aylarında yapılan pamuk ekiminin de olumsuz etkilendiğini belirtti. Yeşermeyen pamuğun ikinci kez sürüldüğünü anlatan Erdem, şöyle dedi: ''Ancak hem geç kaldılar, hem de ekim alanları yüzde 30 azaldı. Çünkü kuraklıktan kaynaklanan gölet ve barajlardaki su azlığı nedeniyle sulamanın sonuna kadar yapılamayacağını gören bazı üreticiler pamuğu tarlada kaderine bıraktı. Ayrıca kuyu suları çekiliyor. Sondajların suyu azaldığından normalinden daha derine inilmesi gerekiyor. Kuraklık nedeniyle kimi yerlerde içme suyu kaynak suları tamamen kurudu. Devegeçidi Barajı'na Kralkızı'ndan aktarma yapılıyor yoksa bunun suladığı alanlar da sulanamayacak. Şu anda Gözegöl göletinden sulama yapılamıyor.'’
Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Kayhan ise sulanan hububat alanlarında, özellikle salma sulama yapılan alanlarda herhangi bir sıkıntı olmadığını, ancak yağmurlama sistemiyle sulama yapanların beklenen verimi alamayabileceğini söyledi. Sulu alanlarda bir miktar verim kaybı beklediklerini belirten Kayhan, pamuk alanlarında ise verim kaybı beklemediklerini kaydetti.
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ise bölgede kuraklığın üreticinin belini büktüğünü ifade ederek, Batman ve çevresinde sulu alanlarda yüzde 25, kuru tarım yapılan alanlarda ise yüzde 60-90 arasında kayıp beklediklerini söyledi. Sulanan alanlardaki pamuk ekiminde bir sorun olmadığını kaydeden Aydiş, ancak pamuk ithalatı nedeniyle Batman'da pamuk ekiminin çok az olduğunu bildirdi. Aydiş, şöyle dedi: ‘'Batman Barajı tamamlandı. Ancak maalesef devlet elektrik üretimine önem veriyor. Kanallara başlandıysa da ödenek yetersizliğinden hızlı yürümüyor. Bölgedeki üretici kuraklığa karşı sondajla sulama yolunu seçiyor. Ancak harcanan enerji ücreti ödenemeyecek boyutlara ulaştı. Kimsenin enerji parası ödeme şansı yok. Bu borçların faizlerinin silinmesi ve anaparanın taksitlendirilmesi kaçınılmaz bir hal aldı.'’
Öte yandan bölgedeki üreticiler, çiftçilerin Ziraat Bankası'na olan borçlarının erteleneceği konusundaki kararın henüz Ziraat Bankası'na ulaşmadığını ve borçlarının vadesi gelen üreticilerin zor durumda olduğunu bildirdi. Üreticiler bankanın kendilerine yazı gelmediği için bir şey yapamadığını ve icra ya da vade uzatma faizli işlem yapacağını söyledi.
Haber: www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum