16 Temmuz 2008

Yüksel, Mayın temizleme çalışmalarını izledi

Yüksel, Mayın temizleme çalışmalarını izledi
Mardin'in Nusaybin ilçesinden Suriye'ye açılacak transit sınır kapısı için başlatılan mayın temizleme çalışmaları sürüyor.

AK Parti Mardin Milletvekili Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, Nusaybin Kaymakamı Yücel Gemici ve Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mohris Tepesi ile 2. Hudut Taburu'na bağlı Demirtepe Piyade Karakolu arasında bulunan 200 dekarlık alanda mayın temizliği yapan Tauber firması ekip müdürü Mehmet Yılmaz'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Detlef Jungfermann başkanlığında 'Mayın Faresi' olarak tanımladıkları mayın tarama cihazıyla 16 gündür bölgede çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yılmaz, şu ana kadar temizledikleri 100 dekarlık alandan 188 anti-personel, 15 anti-tank mayını ve 1 el bombası çıkarıldığını, bunların bir bölümünün patlatıldığını diğerlerinin ise koruma altına alındığını bildirdi.
Firma yetkililerinden bölge ve çalışmalar hakkında bilgi alan Milletvekili Yüksel, 200 dekarlık alanın mayınlardan temizlenmesinden sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sınır kapısı binalarının yapılacağını belirterek, "Suriye ile ticaretimizi geliştirmiş olacağız. Türkiye ile Suriye arasında yeni bir nokta ve yeni bir dönem başlamış olacaktır. Özellikle Suriye ile ilişkilerimizin gelişmesi çok önemliydi. Ortadoğu Barış Görüşmeleri Anapolis'te yapılırken biz ısrarla Suriye'yi masaya getirmeye çalıştık ve bizim ısrarlı çalışmalarımızla Suriye masaya gelerek ABD ile ortak çıkarlarımız noktasında buluşmuş olduk. Çünkü biz şuna inanıyoruz; bizim bütün komşularımızla sıfır problemimizin olması, onlarla ticareti artmamızı sağlayacaktır. Kendi komşularımızla ilişkilerimizi geliştirerek bölgede ulaşacağımız gücü küresel güce doğru götürmemiz gerekir. Bölgesinde güçlü bir Türkiye, Avrupa Birliği (AB) tam üyeliğimizle de küresel bir aktör olmamızı gerektirecektir. Bütün bu görüş çerçevesinde Nusaybin'de özellikle mayınların temizlenmesini ve kapının açılacak olmasını hem Nusaybin hem bölge hem de Türkiye için yeni bir başlangıç olarak kabul ediyorum. Bizim Suriye'de akrabalarımız ve hatta bir çoğumuzun eskiden kalma toprakları var. Suriyelilerin de aynı şekilde burada hem kardeşleri hem de toprakları mevcuttur. Dolayısıyla biz onları kardeş olarak kabul ediyoruz. O yüzden bu çalışmayı oldukça önemsiyoruz" dedi.

SINIRSIZ BİR DÜNYADA YAŞAMAK İSTİYORUZ
Türkiye-Suriye arasında sınırların belirlenmesi amacıyla 1959 yılında döşenen mayınlardan dolayı birçok insanın geçmiş yıllarda hayatlarını kaybettiğini anlatan Milletvekili Yüksel, mayınlardan dolayı bölgede büyük acıların yaşandığını hatırlattı. Uluslararası anlaşmalar gereği bütün ülkelerin kendi topraklarında mayın temizleme çalışmaları yaptığını ifade eden Yüksel, şöyle konuştu:
"Ümit ediyorum ki bütün dünya mayınlardan temizlenir. Özellikle serbest ticaretin gelişmiş olduğu, küresel ekonominin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Tabi biz mayınların temizlenmesinden bahsediyoruz ama aslında biz sınırsız bir dünyada, sınırların kaldırıldığı bir dünyada yaşamak istiyoruz."
K:Ü

Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum