17 Ağustos 2008

Şahkulubey: "Hazırlıklar Tamamlandı"

Nusaybin ilçesi ile Suriye sınırındaki 200 dönümlük mayınlı arazinin mayınlardan temizlenmesinden sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)yaptıracağı yeni gümrük kapısı için hazırlıklarına başladı.

Kasım ayında başlaması planlanan çalışmaların bir yıl içinde tamamlanması beklenen ve 'Yapİşlet- Devret' modeli ile yapılacak kapının mayın temizliği hariç 20-25 milyon dolara mal olacak.

Bölgede temizlenen mayınlı araziler ve açılacak sınır kapısı hakkında bilgiler veren AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, TOBB tarafından yaptırılacak Nusaybin Sınır Kapısının transit geçişlere açık olacağını söyledi. Yeni sınır kapısının inşa edileceği sınırdaki 316 dönümlük arazinin 200 dönümlük mayınlı bölümü 26 gün gibi kısa bir sürede temizlendiğini hatırlatan Şahkulubey, “Sınır kapılarının modernizasyonu çerçevesinde yenilenecek kapılardan biri de Nusaybin. 54 yıl önce açılan kapıdan yalnızca yolcu giriş çıkışı yapılabiliyor. Yerleşim alanının neredeyse içinde kalan kapı, Nusaybin dışındaki Mohris Tepesi mevkiine taşınacak. Suriye de kapının inşaası için 78 dönümlük bir saha ayırdı.

Transit geçişlere de açılacak yeni kapı milyarlarca dolarlık ihracat için fırsat oluşturacak.”dedi.

Kapı tamamlandığında günde ortalama 2 bin 500 aracın geçişine imkan sağlayacağını aktaran Şahkulubey, yeni sınır kapısı ile Irak ve Ortadoğu ülkelerine yük götüren şoför ve nakliye kesimin de rahat bir nefes alacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan Mardin'in Nusaybin ilçesinden Suriye'ye açılacak yeni sınır kapısının inşa edileceği bölgeyi mayınlardan temizlenmesi amacıyla açılan ihaleyi kazanan TÜSAN Yapı Sanayi A.Ş'nin Alman ortağı TAUBER Firması Mohris Tepesi ile 2. Hudut Taburu'na bağlı Demirtepe Karakolu arasında bulunan 200 dekarlık mayınlı bölgeyi 26 günde sahayı mayınlardan tamamen arındırmıştı. Çalışma kapsamında ise 310 antipersonel, 35 antitank mayını ile bir 1 bombası bulunarak imha edilmişti.

Nezir Güneş
Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum