22 Ağustos 2008

Avrupalı Gençler, Gönüllü İşçi Oldu

Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında Avrupa'nın değişik ülkelerinden Mardin'e gelen üniversite öğrencileri köy okulunun bakım ve onarımını yaptı. Okulda gönüllü olarak hademelik yapan kimi öğrenci temizlikçilik kimi ise boyacılık yaptı.
Toplum Gönülleri Vakfı ve 'Gençliğe Değer' projesi çerçevesinde faaliyet yürüten Mardin Gençlik ve Kültür Evi ortaklığı ile Avrupa'nın 8 ülkesinden ve Türkiye'nin değişik illerinden 30'a yakın üniversite öğrencisi Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında geldikleri Mardin'de, Kızıltepe ilçesine bağlı Yoldere köyüne gittiler. Öğrenciler Yoldere köyünün kurulduğu günden beri onarıma alınmayan ilköğretim okulunu onararak sıra ve masalarını boyadı. Proje sorumlusu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
öğrencisi Pelin Candemir, proje kapsamında Avrupa'dan gelen öğrencilerle birlikte yaptıkları çalışmanın öneminin farkında olduğunu vurguladı. Kültürlerarası Diyalog temalı olan projede gençlerin Mardin'in tarihi ve kültürel zenginliklerini yakından tanıma fırsatı bulduklarını da aktaran Candemir, "Proje kapsamında Kızıltepe'de iki köy okulunun onarım, temizlik ve çevre düzenlenmesini yaptık. Bir ay sürecek olan projede gönüllü öğrenciler Mardin'e özgü el sanatları olan bakırcılık, kilim, telkari gibi
atölyelerde de çalışacaklar. Bu köyde yaptığımız çalışma ile Mardin'de bir şeyler yapıyor olmak, buradaki çocuklara bir şeyler kazandırmak, ufuklarını biraz daha genişletiyor olmak çok güzel bir duygu. Umarım bu proje ile buradaki çocuklar okula daha iyi bağlanıp köylerinin kaderini değiştirirler. Onların hayatında bir şeyler değiştirebileceğimizi hayal edebilmek bile bizim için çok önemli bir kazançtır" dedi.

PORTEKİZLİ ÖĞRENCİ GAZETECİ OLMADAN ÖNCE HADEMELİK YAPTI
Projenin adını da alan Kültürlerarası Diyalog'un günümüz dünyasının vazgeçilmezleri arasına girmesi gerektiğini söyleyen Portekizli gazeteci adayı Joanna Simoes da, "Türkiye de karşılaştığımız sıcak ortamın bu en ücra köşesinde bile devam ediyor olması da bizleri daha da heyecanlandırıyor. Portekiz'den bu köy okuluna gelerek buradaki çocukların geleceği için elimizi taşın altına koymamız bizim için her şeyden çok daha önemli. Burada gördüğümüz manzara bizlerin işimize daha da dört elle sarılmamızı
sağladı. Umarım buradaki çocuklar ileride eğitimlerini devam ettirerek bizim gibi birer üniversite öğrencisi olurlar" diye konuştu.
Program kapsamında köy okulunun pencerelerini boyayan İtalyan tıp öğrencisi Yıuseppe Fror Sicila, Mardin'de eğitim gibi önemli bir binanın onarımına katkıda bulundukları için hayatının en mutlu günlerini yaşadığını söyledi. İlk defa yurtdışı gezisini Türkiye'ye yaptığını belirten Sicila, Mardin'de tanıdığı kültürün kendisini çok etkilediğini kaydetti.

İLK KEZ ELİME BOYA FIRÇASI ALDIM
İlk defa bir inşaat işinde eline fırçayı aldığını ifade eden Belaruslu Konstantin Voronin ise binlerce kilometre uzaklıktaki bir ülkede gönüllü olarak yaptıkları okul onarımının kendisinin daha önce para alarak yaptığı birçok işten daha çok haz verdiğini anlattı. Voronin, gideceği Belarus'ta da Toplum Gönülleri Vakfı gibi bir sivil inisiyatifin kurulması için çalışacağını sözlerine ekledi. Okulun masa ve sıralarının yanı sıra okul bahçesi de onarılarak boyanırken, okulun içi, dış cephesi ve bütün
pencere ile kapıları da tek tek boyandı. Okulun çatısını da onaran öğrenciler son olarak okulda eğitim gören öğrencilere kırtasiye yardımında bulundu. Bu arada öğlen paydoslarında ise Mardinli gençlerin yabancı gençlere Mardin'in halk oyunlarını Türkçe, Arapça ve Kürtçe şarkılar eşliğinde öğretmeye çalışmaları dikkat çekti.
Nezir Güneş
Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum