Aileleri çocukların diş sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyaran diş hekimleri, dişlerin ağızda bulunduğu her an bakterilere açık olduğundan, ilk dişlerin çıkması ile birlikte bu dişlerin de temizliğinin başlaması gerektiğini belirttiler.
Diş Hekimi Zafer Eren, ağız-diş sağlığı açısından daha küçük bebeklikte bile, bir oyun gibi fırçalamanın mutlaka başlatılması gerektiğini ifade ederek “Yaşları küçük olduğundan, dişlerini fırçalarken, ulaşmaları gereken pek çok yere ulaşamadıkları için özellikle gece yatmadan önce çocuk dişlerini fırçaladıktan sonra, bir kez de anne-baba küçüğün dişlerini etraflıca fırçalamalıdır. Çocuklara özel diş fırçası ve diş macunu kullandırılmalıdır. Elektrikli pilli diş fırçaları tercih edilebilir. Çocukları, macunu yutmamaları hususunda uyarmak gerekir, zaten ilk başlarken belki bir macunsuz fırçalatılabilir.”dedi.
Çocukların çoğunun ağrılı bir diş çürüğü deneyiminin sıklıkla yaşandığı yaklaşık 3 yaşına kadar diş bakımı alamadığına dikkat çeken Eren, şunları söyledi:
“Sosyo-ekonomik seviyesi düşük gruptaki çocukların yüzde 30’unda bu dönemde diş çürüğü bulunmaktadır. Erken çocukluk döneminde diş çürükleri önlenebilir bir durumdur. Ağız diş sağlığı genel vücut sağlığını doğrudan etkileyen bir faktör olduğu için bireyin tam olarak sağlıklı kabul edilebilmesi tüm doku ve organların sağlıklı olması gerekir. Bu konuda en kolay ve etkili yaklaşım ise koruyucu uygulamalardır.”
Çocuklarda çürüksüzlük oranını artırmak diş, aile ve çocuk doktorlarına büyük görev düştüğünü söyleyen Eren, “Bu evrede diş hekimi, ağız-diş sağlığı ve hijyen uygulamaları konusunda gerekli bilgileri aileye aktarma fırsatı bulacaktır. Çocukta diş çürüğünün kaynağı tespit edilerek ağız hijyeni için 2 yaşından itibaren florlu diş macunu kullanmasını önerecektir. Diş fırçalamanın ise, aile yardımıyla 8 yaşına kadar sürdürülmesini isteyecektir” diye konuştu.
Çocuk ne ile beslenirse beslensin, dişlerin tüm yüzeylerinde sürekli plak oluştuğunu ve bunların her gün uzaklaştırılması gerektiğini de analatan Eren, dişlerin günde en az iki kere fırçalanması gerektiğini ve özellikle yatmadan önce fırçalamanın önemini vurguladı. “Gece hem ağızdaki tükürüğün azalması hemde uykuda uzun bir süre geçmesi çürük oluşumunu hızlandırır.”diyen Diş Hekimi Eren ayrıca ailelere çocuk dişleri ile ilgili olarak şu bilgilveri verdi: “Bebekler asla biberon ile uyutulmamalıdır. Emzik kullanımına bir yaş civarında son verilmelidir. Çocuk birinci ve ikinci yaşları arasında diş hekimi ile tanışmalıdır. Diş hekimi ile erken ve henüz sorun yokken tanışmak çocukta olumlu bir imaj oluşmasını sağlar. Dişler çıkar çıkmaz bunların fırçalanmasına başlamalıdır. 21. Yüzyılın çocukları ihtiyaçlarının 3 katı şeker yemektedirler. Beslenmenin düzgün olması da diş sağlığının temel unsurlarındandır. Günümüzde diş hekimlerinin en önemli görevi, çocuklara uygulayacakları koruyucu tedavilerle, onları çürüksüz bir geleceğe doğru yönlendirmektir. Fluor ve Sealant çürüğe karşı tüm dünyada kabul edilmiş en güçlü koruyuculardır. Çocuklar 7-9 yaşlarında ortodontik açıdan muayene edilmelidir. Zamanından önce çekilen bir süt dişinin yeri sürekli diş gelinceye kadar mutlaka korunmalıdır."
Nezir Güneş
Haber: www.mardinlife.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum