21 Ağustos 2008

Mardin Eski Dokusuna Kavuşuyor

Mardin'in tarihi evleri betondan arındırılacak. Mardin Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından başlatılan proje ile Türkiye'nin en kapsamlı "Kentsel Dönüşüm Projesi" Mardin'de hayata geçiriliyor.


MARDİN'DE TARİHİ DOKUNUN KURTARILMASI İÇİN 2 BİN 500 BETON EV YIKTIRILACAK

Mardin'in tarihi evleri betondan arındırılacak. Mardin Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından başlatılan proje ile Türkiye'nin en kapsamlı "Kentsel Dönüşüm Projesi" Mardin'de hayata geçiriliyor.
Mardin'de tespit edilen 2 bin 500 beton evi yıkma kararı alan Mardin Belediyesi yıkılacak evler için Toplu Konut İdaresi ile anlaşarak, yıkılacak evlerin sahiplerine başka bölgede yeni evler inşa edecek. Tarihi dokuyu ortaya çıkarmak için 800 milyon YTL ödenek ayrılacak. 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin'in asıl dokusunu ortaya çıkarmak ve UNESCO'ya hazırlamak için harekete geçen Mardin Belediyesi tarihi dokuya çirkin görüntü veren bütün beton evleri yıkacak.

Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, kentin tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkarmak için başlatmış oldukları çalışmalar kapsamında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile iş birliği yaparak betonarme binaların hepsini yıkacaklarını söyledi. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin 500 beton binanın tespitini yaptıklarını ve yıkma kararı aldıklarını ifade eden başkan Pamukçu, "Toplu Konut İdaresi ile yapılan anlaşma doğrultusunda bu evlerin yıkımı ve yeni evler için 800 milyon YTL para harcanacak. Bu paranın tamamı Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından karşılanacak. Bu proje ile Mardin'in sit alanı 1930'lu yıllardaki aslına dönecek. Kentsel Dönüşüm Projesi, Türkiye'nin en kapsamlı projesi. Yapılacak bu uygulamayla hem şehirleşme açısından önemli bir adım atılacak, hem Mardin'in sit alanının çarpık ve betonarme binalardan kurtulacak." dedi.
Projede tespit edilen evlerin sahipleri ile yapılacak anlaşma karşılığı nakit veya konut karşılığı takas yapılabileceğini belirten Başkan Pamukçu, "Projede tapusuz evler için de bir kolaylık sağlanacak. Bu konudaki çalışmalar için yüklenici firmaya 75 günlük bir süre verildi." şeklinde konuştu. Mardin genelinde tespit edilen 2 bin 500 beton evin yıkılması için ev sahiplerine ihtarname ve uyarı gönderilmeye başlandı.
Haber: www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum