17 Ağustos 2008

Mardin Valisi, Amerika`daki Türk Dünyası Festivalinde

Chicago Türk Amerikan Derneği (TASC) ve Niagara Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği II. Türk Dünyası Festivali, ABD'nin Chicago kentinin en meşhur eğlence merkezi Navy Pier'de bugün başlıyor.

Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Ahıska Türkleri gibi Türk Devlet ve topluluklarının yanı sıra, Osmanlı Devleti döneminde uzun yıllar aynı kültürel değerleri paylaşmış, Türklerle barış ve huzur içinde yan yana yaşamış olan kardeş milletler Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk'un da katıldığı festival, Amerika'da kendi alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Geçen yıl ilki düzenlenmesine rağmen büyük beğeni toplayan festivale bu sene Türkiye'den TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, AK Parti milletvekili ve Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, AK Parti milletvekilleri Mahmut Dede, Mustafa Ataş, Halide İncekara, Mehmet Şahin, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Avanos Kaymakamı Mehmet Ünlü, devlet sanatçıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bürokrat ve iş adamlarından oluşan altmış kadar misafir katılacak.

Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Kenan İpek'in de katılacağı festivale, Kırgızistan'ın büyükelçilik ve Bosna-Hersek'in konsolosluk seviyesinde temsil edilecek. Festivale, bu yaz Türkiye'nin tarihi ve turistik yerlerini gezme imkanı bulan bir grup Iowa ve Illinois Eyaleti Senatör ve Temsilciler Meclisi vekilleri de katılacak.

Festival komitesi başkanı ve TASC müdürü Süleyman Turhanoğulları, "Yıllardır Amerika'da Türk festivalleri yapılıyor, biz buna biraz farklı bir şeyler katmayı amaçladık" dedi. Türk Devlet ve topluluklarının yanı sıra kardeş milletleri de bir araya getiren festival aslında Turgut Özal'ın Adriyatik'ten Çin seddine kadar olan coğrafi hayalini de resmediyor.

Festivalin dikkat çeken bir başka özelliği, katılımcı ülkelerinde kendi kültürüne dair unsurlarla aktiviteye katması. Festivale Türkiye'den 35 kişilik İnegöl Mehter Takımı katılacak. Yine festival için Kırgızistan Devlet sanatçıları Kurmangazy Azykbaev, Gülnara Raimalieva, Ömürbek Andarbekov ile folklor ekibi Enesay yer alacak. Bunların dışında Bosnalı ünlü müzik grubu Hor Hamza, Türkmen milli şarkıcısı Gülşat Gürdowa, Türkmen müzisyen Kerim İlyasov, Kazak halk dans grubu Nazım ve Bosna halk dansları ekipleri yer alacak.

Bunun yanında ebru, ağaç ve taş işlemeciliği, metal sanat çalışmaları, ünlü Türk seramik örnekleri, el işçiliği değerli halılar, cam üfleme örnekleri, Türk mutfağının birbirinden güzel yemekleri ikram edilecek. Süleyman Turhanoğulları, Amerika'daki Türk insanına seslenerek festivalde kendilerini yalnız bırakmamalarını istedi.

Bugün başlayacak olan festival, Pazar akşamına kadar devam edecek. Kapanış akşamlarında ise festival alanında havai fişek gösterisi olacak.

Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum