31 Ağustos 2008

Meyan Şerbetine Yoğun İlgi

Ramazan ayına kısa bir süre kala iftar sofralarının sembolü haline gelen meyan kökü şerbeti için satıcılar da hazırlıklarına başladı.

Meyan kökünden yapılan ve birçok hastalığa iyi geldiği ifade edilen meyan şerbetine Ramazan ayının gelmesi ve havaların da sıcak olması dolayısıyla vatandaşlar tarafından yoğun bir ilgi gösteriliyor.

İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan ve mide ve böbrek rahatsızlarına iyi geldiği ifade edilen meyan kökü şerbeti için meyan kökü şerbeti satıcıları hazırlıklara başlayarak ramazan ayında vatandaşlara eksiksiz ve temiz bir şekilde hizmet vermeyi hedefliyor.

Yıllarca meyan şerbeti yaparak geçimini sağlayan Mehmet Adıbelli, mevsimin ilk meyan şerbetini Ulu Cami avlusunda vatandaşların beğenisine sundu. Ramazan ayının gelmesi nedeniyle hazırlıklara başladıklarını belirterek ramazan ayında büyük bir satış beklediğini belirten Adıbelli, yıllardan beri bu mesleği sürdürdüğünü ifade etti.

Vatandaşların meyan şerbetine özellikle ramazan ayında yoğun bir ilgi gösterdiğini dikkat çeken Adıbelli, “Meyan şerbeti iftar sofralarının vazgeçilmez içeceğidir. Aç karnına içildiği zaman mide ve böbreklere iyi gelmektedir.”dedi.

Yaz aylarında sarı, mavi veya kahverengi çiçekler açan, 0,4-2 m yüksekliğinde yetişen meyan bitkisinin 6 türünün Türkiye’de yetiştiğini anlatan Adıbelli, “Daha çok Güney, Orta ve Doğu Anadolu’da yaygınlık göstermektedir. Bir kısmının kökleri tatlı, bir kısmının ise acıdır. Tatlı meyan Anadolu’da iki varyetesi bulunur. Bu türün çiçekleri mor ve tüysü yapraklıdır. Meyvelerinin üzeri çıplaktır veya tüylüdür. Bâzı yerlerde piyan olarak da bilinir. Bitkinin kökleri, meyan kökü olarak tanınmakta ve kullanılmaktadır. Köklerinin kabuğu soyulduktan sonra veya soyulmadan güneşte kurutularak piyasaya sürülür. Bileşiminde nişasta, sekerler, zamk, razın, glisirrizin vardır. Glisirrizin şekerden daha tatlı bir bileşiktir. Köklerdeki miktarı, bölgeden bölgeye değişir ve köklerin de etkili maddesidir. Kökler, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, idrar çoğaltıcı ve taç düzenleyici özelliğe sahiptir.”bilgisini verdi.

Adıbelli, meyan şerbetinin koyu esmer renkli ve tatlı lezzetli olduğunu vurgulayarak, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici ve serinletici özelliğinin de olduğunu sözlerine ekledi. Vatandaşlardan Eyüp Fidan ise meyan şerbetini, serinletici özelliği ve sağlığa yararlı olmasından dolayı tercih ettiğini söyledi.

COLANIN ANA MADDESİ

Türkiye'de Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak, özellikle akarsu kıyılarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan meyan şerbeti, Osmanlı döneminden bu yana bilinen ve tüketilen bir içecek. Tüm dünyada popüler olan kolalı içeceklerin ana maddelerinden birini de meyan kökü oluşturuyor.

Meyan kökü bitkisi son dönemde beslenme uzmanlarının önerileri doğrultusunda yeniden popülerliğini kazanmaya başladı.Yaklaşık bir avuç meyan kökünün, bir sürahi suya konulup, ara sıra çalkalanarak 2-3 saat bekletildikten sonra içime hazır hale geldiğini kaydeden uzmanlar, "Çay gibi demlenen meyan kökü, süzülüp buzdolabına kaldırıldıktan sonra, akşama kadar 3-5 kez 1 su bardağı içilir. Bir kilogram meyan kökü ile sürahiler dolusu sağlıklı içecek hazırlanabilir" diyor.

KUMU, TAŞI ERİTİYOR

Beslenme uzmanları, meyan kökünün, serinletmekle kalmayıp idrar yollarındaki kum ve taşı eriterek attığını, böbreklere, karaciğere iyi geldiğini, farenjitin iyileşmesine ve ses kısıklığının giderilmesine yardımcı olduğunu ve kanı temizlediği, mide mukoza iltihabına ve mide ülserine ve kabızlığa karşı iyi geldiği, kramp çözücü etkisi de olduğu ayrıca,SARS hastalığı tedavisinde de kullanıldığını belirtiyorlar.

Nezir Güneş
Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum