23 Ağustos 2008

Midyat'ta 1. Uluslararası Mıhalmi Sempozyumu Yapıldı.

Mardin’in Midyat İlçesi’nde Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği ile Midyat Süryani Kültür Derneği işbirliğiyle, ‘1. Uluslararası Mıhellemi Sempozyumu’ gerçekleşti.

İlk kez Midyat’ta gerçekleştirilen konferansta, Mıhellemi’lerin tarihi, etnik kökeni, çok yönlü kültürü ve coğrafyası hakkında çeşitli bilgiler aktardılar.

‘1. Uluslar arası Mıhellemi Konferansı’ açılışına Belediye başkan yardımcısı Tevfik Baysal, İskenderun Marder Şube Başkanı Salih Bayar, Şoförler odası başkanı M. Zeki Ayyıldız ve çeşitli kuruluş temsilcileri ile dinleyiciler katıldı.

Açılış konuşma yapan Tevfik Baysal; “Midyat’ta 1. Uluslar Arası Mıhellemi konferansını ilçemizde düzenlemekten dolayı çok mutluyuz. Umarım birçok konferansa tarihi kente yakışır bir organizasyon ile burada ev sahipliği yapma fırsatı buluruz. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” Dedi.

Konferansa, İsveç’teki Mıhellemi Derneği Başkan Yardımcısı Süryani Papaz Khuryo Abraham Garis ve Midyat Mıhellemi Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan konuşmacı olarak katıldılar.

Konferansa ilk konuşmacı olarak İsveç’teki Mıhellemi Derneği Başkan Yardımcısı Süryani Papaz Khuryo Abraham Garis; “Takriben 3000 yıldan beri Midyat Mardin arası kırsalda yaşayan Mıhellemi’ler Arami kökeninden gelme etnik bir halk gurubudur. Arapça dilini konuştukları için Mahalmi’lerin İslam fütuhatların bir neticesi olarak ortaya çıktıkları teorisi gerçek değildir. Mahelmiler sanıldığından çok daha eski bir halk gurubudur. Aslen İsimleri Süryani kitaplarında İslam fütuhatlarından çok daha önce gelmektedir.” Şeklinde tespitlerde bulundu.

Midyat Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ise; “Mıhellemilerin kökenleri hakkında çokça spekülasyonlar mevcuttur. Etnik köken olarak Kürt asıllı olduklarından tutunda Türk asıllı olmalarına kadar, yine köken olarak Arap mı yoksa Arami/Süryani mi oldukları tartışmaları. Mıhellemilerin içinde hiç şüphesiz asimile olan Kürtler de, Türkler de, Farslar da, İbraniler de, Süryaniler de, Yezidiler de, Şemsiler de mevcuttur. Aynı şekilde Kürtlerin, Süryanilerin ve İbranilerin için de asimile olan Mıhellemiler de mevcuttur. ” dedi.

Mıhellemiler; dünyadaki nüfusu 1,5 milyon olan Mıhellemilerin 500 bini Türkiye’de yaşıyor. Mıhellemiler Kimdir? Mıhellemi Midyat ve çevresinde Turabdin diye anılan bölgede yaşayan halk topluluğudur. Yazılı kaynakların yetersiz oluşu ve Mıhellemiler hakkında ilk defa bir konferans yapılıyor.

Konferans sonunda soru cevap şeklinde devam etti. İskenderun Marder derneği başkanı Salih Bayar konuşmacı olarak İsveç Mıhellemi Derneği Başkan Yardımcısı Süryani Papaz Khuryo Abraham Garis’e yaptığı çalışmalardan dolayı gümüş plaket verildi.
Midyat’taki Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği ile Süryani Kültür Derneği tarafından düzenlenen konferans verilen yemeyin ardından Süryanice ve Arapça yapılan yemek duasının ardından konferans son buldu.

Haber: www.yenises.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum