21 Ağustos 2008

Pekmez Yapımında kullanılan Üzümlerin yıkanması gerekir

PEKMEZ YAPIMINDA KULLANILAN ÜZÜMLERİN YIKANMASI HAKKINDA

BASIN BİLDİRİSİ:

Bilindiği gibi pestisit(tarımsal ilaçlar) ekonomik bir şekilde üretilmesi ve kullanım kolaylığı

nedeniyle; ürünü, hastalıkların, böceklerin, yabancı otların ve diğer zararlıların olumsuz

etkilerinden koruyarak verim ve kaliteyi güvence altına almayı amaçlayan tarımsal mücadelede çok

önemli bir yeri olan zirai bir ilaçtır.

Ülkemizde de tarımsal ürünlerde kullanılan pesitisitlerin gıdalarda bulunması, müsaade

edilebilir maksimum miktarları ürün ve ilaç bazında belirlenmiştir.

Ülkemizin değişik illerinden alınan pekmez numunelerinin yapılan analiz sonuçlarında;

pekmezde pesitisit (tarımsal ilaçların) müsaade edilen değerlerin üzerinde olduğu ve bu

kalıntılarında pekmez yapımında kullanılan üzümlerin yıkanmamasından kaynaklandığı tespit

edilmiştir.

Bu nedenle pekmezdeki pesitisit (zirai ilaçların) kalıntıları en aza indirmek ve pekmez

yapımında kullanılan üzümlerin mutlaka yıkandıktan sonra kullanılması konusunda

vatandaşlarımızın gerekli dikkat ve hassasiyeti göstermeleri, aksi takdirde kısa ve uzun vadede

telafisi mümkün olmayacak sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.

Dr. Mehmet Sait AVAR

İl sağlık Müdürü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum