PEKMEZ YAPIMINDA KULLANILAN ÜZÜMLERİN YIKANMASI HAKKINDA
BASIN BİLDİRİSİ:
Bilindiği gibi pestisit(tarımsal ilaçlar) ekonomik bir şekilde üretilmesi ve kullanım kolaylığı
nedeniyle; ürünü, hastalıkların, böceklerin, yabancı otların ve diğer zararlıların olumsuz
etkilerinden koruyarak verim ve kaliteyi güvence altına almayı amaçlayan tarımsal mücadelede çok
önemli bir yeri olan zirai bir ilaçtır.
Ülkemizde de tarımsal ürünlerde kullanılan pesitisitlerin gıdalarda bulunması, müsaade
edilebilir maksimum miktarları ürün ve ilaç bazında belirlenmiştir.
Ülkemizin değişik illerinden alınan pekmez numunelerinin yapılan analiz sonuçlarında;
pekmezde pesitisit (tarımsal ilaçların) müsaade edilen değerlerin üzerinde olduğu ve bu
kalıntılarında pekmez yapımında kullanılan üzümlerin yıkanmamasından kaynaklandığı tespit
edilmiştir.
Bu nedenle pekmezdeki pesitisit (zirai ilaçların) kalıntıları en aza indirmek ve pekmez
yapımında kullanılan üzümlerin mutlaka yıkandıktan sonra kullanılması konusunda
vatandaşlarımızın gerekli dikkat ve hassasiyeti göstermeleri, aksi takdirde kısa ve uzun vadede
telafisi mümkün olmayacak sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Dr. Mehmet Sait AVAR
İl sağlık Müdürü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum