23 Ağustos 2008

TOBB'dan Nusaybine Yeni Sınır Kapısı

Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Suriye sınırındaki 200 dönümlük mayınlı arazinin mayınlardan temizlenmesinden sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yaptıracağı yeni gümrük kapısı için hazırlıklara başladı.


Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Suriye sınırındaki 200 dönümlük mayınlı arazinin mayınlardan temizlenmesinden sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yaptıracağı yeni gümrük kapısı için hazırlıklara başladı. AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, ''Yeni kapı milyarlarca dolarlık ihracat için fırsat oluşturacak'' dedi.
Nusaybin ile Suriye sınırı arasındaki 200 dönümlük mayınlı arazinin temizlenmesinin ardından Kasım ayında başlaması planlanan sınır kapısı çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması beklenirken 'Yap-İşlet-Devret' modeli ile yapılacak kapının mayın temizliği hariç 20-25 milyon dolara mal olacağı öğrenildi. Bölgede temizlenen mayınlı araziler ve açılacak sınır kapısı hakkında bilgi veren AK Parti Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, TOBB tarafından yaptırılacak Nusaybin Sınır Kapısı'nın transit geçişlere
açık olacağını söyledi. Yeni sınır kapısının inşa edileceği sınırdaki 316 dönümlük arazinin 200 dönümlük mayınlı bölümünün 26 gün gibi kısa bir sürede temizlendiğini hatırlatan Şahkulubey, "Sınır kapılarının modernizasyonu çerçevesinde yenilenecek kapılardan biri de Nusaybin. 54 yıl önce açılan kapıdan yalnızca yolcu giriş çıkışı yapılabiliyor. Yerleşim alanının neredeyse içinde kalan kapı, Nusaybin dışındaki Mohris Tepesi mevkiine taşınacak. Suriye de kapının inşası için 78 dönümlük bir saha ayırdı.
Transit geçişlere de açılacak yeni kapı milyarlarca dolarlık ihracat için fırsat oluşturacak. Kapı tamamlandığında günde ortalama 2 bin 500 araç geçişine imkan sağlanacak. Yeni sınır kapısı ile Irak ve Ortadoğu ülkelerine yük götüren şoför ve nakliye kesimi de rahat bir nefes alacak" şeklinde konuştu.
Öte yandan Nusaybin'den Suriye'ye açılacak yeni sınır kapısının inşa edileceği bölgenin mayınlardan temizlenmesi amacıyla açılan ihaleyi kazanan TÜSAN Yapı Sanayi A.Ş.'nin Alman ortağı TAUBER Firması Mohris Tepesi ile 2. Hudut Taburu'na bağlı Demirtepe Karakolu arasında bulunan 200 dekarlık mayınlı bölgeyi 26 günde mayınlardan tamamen arındırmıştı. Çalışma kapsamında 310 anti-personel, 35 anti-tank mayını ile bir 1 el bombası bulunarak imha edilmişti.
Haber: www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum