26 Eylül 2008

Cüneyt Yüksel, BBC`de Mardin`i tanıttı!

AK Parti Mardin Milletvekili, Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı; AB Uyum Komisyonu ve Karma Parlamento Komisyon Üyesi Yrd.Doç. Dr. Cüneyt Yüksel BBC Muhabiri Sarah Rainsford’un hazırladığı Mardin programının konuğu oldu.
Sarah Reinsford’un sorularını cevaplayan Yüksel özellikle Mardin’in Nusaybin ilçesinden Suriye'ye açılacak transit sınır kapısı için başlatılan mayın temizleme çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Nusaybin Sınır Kapısının bölge içinde hem güvenlik hem de ticaret amaçları için büyük öneme sahip olduğunu belirten Yüksel, Türkiye-Suriye arasında sınırların belirlenmesi amacıyla 1959 yılında döşenen mayınlardan dolayı birçok insanın geçmiş yıllarda hayatlarını kaybettiğini anlattı. Mayınlardan dolayı bölgede büyük acıların yaşandığını hatırlattı.
Uluslararası anlaşmalar gereği bütün ülkelerin kendi topraklarında mayın temizleme çalışmaları yaptığını belirten Yüksel, BBC’ye şöyle konuştu: "umudumuz bütün dünya mayınlardan temzilenmesidir. Özellikle serbest ticaretin gelişmiş olduğu, küresel ekonominin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu ekonomi içinde ülkemiz her yerle direk olarak bağlantı içinde. Bu bağlantıların daha kolaylaştırılması için AK Parti Hükümeti olarak elimizden geleni yapmaktayız. Ticari ilişkilerimize son derece büyük önem veriyoruz. Özellikle şu dönemde bölgede üstlendiğimiz rol çok kritik ve çok büyük bir öneme sahiptir. Her konuda, her sorunda Türkiye artık yapıcı katkısı aranan, süreçlere katılması istenen bölgesel ve küresel bir aktör haline gelmiştir. Tarafların güvenini kazanmak, ara bulucu ve aracı olmak sağduyulu hareket etmekle, dengeli ve ölçülü olmakla, dürüst ve samimi davranmakla gerçekleşiyor. Türkiye ile Suriye arasındaki yakın diyalogun sadece iki ülke ilişkileri için değil, bölge barışı ve istikrarı için de çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla son derece büyük önem verdiğimiz bu mayın temizleme çalışmalarının milyar doların üstünde olan dış ticarimize de büyük katkı sağlayacağına eminiz.

YÜKSEL:TÜRKİYE DIŞ POLİTİKADA PROAKTİFTİR, GÜNDEM BELİRLEYENDİR

Türkiye’nin dış politikasından da bahseden Yüksel, Türkiye’nin politikasının her zaman “Yurtta sulh, Cihanda Sulh” politikası üzerine kurulu olduğunu belirtti. Yüksel şöyle konuştu: Dış politikada Türkiye, görüldüğü gibi çok büyük bir görev icra ediyor. Balkanlar'da, Kafkaslar'da icra etmekte olduğu bu görev, tüm dünyada ses getirmeye başladı. En son Başbakanımız Sayın Recep tayip Erdoğan Kafkaslar İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu teklif etmek suretiyle yeni bir dönemin başlamasına vesile olacak bir adım attı. Rusya'yı, Gürcistan'ı, Azerbaycan'ı ziyaret etti. Ardından bu ülkelerin dışişleri bakanları, dışişleri bakanımızla İstanbul'da bir araya geldiler. Gerçekleşen sıcak çatışma ortamı bölgemizdeki barış ve istikrarı tehdit etmekte anı zamanda küresel bir tehdit oluşturmaktadır. Biz proaktif dış politikamızın gerekliliği neticesinde ülke olarak sorumluluğumuzun bilincinde hareket ediyoruz ve bu tür savaş yanlısı politikaların sonuç vermeyeceği düşüncesini taşıyoruz. Bizim politikamızın temelinde “Yurtta sulh cihanda sulh” ilkesi yatmaktadır. Kafkaslardaki barış ve istikrarın bozulması sadece bölgede değil, küresel ölçekte çok ağır sonuçlar doğuracaktır. Bu sebeple her zaman hazır olduğumuz iş birlikçi tutumumuzu bu süreçte de tüm dünyaya gösterdik. Kafkas istikrar ve işbirliği platformu önerimiz bu çabamızın bir ürünüdür.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGEMİZ AK PARTİ HÜKÜMETİ DÖNEMİ’NDE HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMEYE BAŞLAMIŞTIR.

Seçim bölgesi Mardin hakkında da konuşan Yüksel; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne Ak Parti döneminde yapılanlardan da bahsetti. Yüksel Güneydoğu Anadolu ve Mardin’le ilgili BBC’ye şunları aktardı: Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu projeleri gibi bölgesel kalkınma projelerimiz sayesinde küresel krizin ülkemize yansımaları da sınırlandırılacak ve hatta bu tür gelişim projelerimiz sayesinde dünyada krizden etkilenen ülkeler olmasına rağmen, Türkiye bu krizleri fırsata dönüştürmeyi bilecektir. En son tekstil dünyasına bir çağrıda bulunduk. Doğuda ve güneydoğuda yatırım yapmak isteyenlere vereceğimiz teşvikten bahsettik. Amacımız buralardaki iş gücünü iyi bir şekilde değerlendirip istihdamı arttırmaktır. Güneydoğu Anadolu GAP Eylem Planı Projesinin, KÖYDES, BELDES projelerinin yanı sıra Mardin için, Mardin Artuklu Üniversitesi Projesinin, Beyaz Su projelerinin Mardin’i gerçekten yalnızca Türkiye’de değil Dünya’da hak ettiği istediği seviyeye çıkaracak Kentsel Dönüşüm projesinin sürekli takipçisiyiz ve bu projelerimiz son aşamaya geldiğinde herkes şunu anlayacak ki biz Güneydoğu Anadolu’yu kalkındırmak için mega projeler üretiyoruz.

YÜKSEL: MARDİN MEDENİYETLER İTTİFAKI’NA ÇOK MÜKEMMEL BİR MODELDİR

AK Parti her zaman farklı kesimlerin, farklı anlayış ve düşüncelerin buluştuğu, bir muhabbet meclisi olmuştur diyen Yüksel Ak Parti’nin ülkede her düşünceye mensup vatandaşın partisi olduğunu belirtti. Yüksel 'Medeniyetler Çatışması' tezini, 'Medeniyetler İttifakına' dönüştürmek her türlü imkanı seferber ettiklerini sözlerine eklerken seçim bölgesi olan Mardin ilini tüm dünyaya tanıtmak için elinden geleni yaptığını söyledi. Yüksel Mardin’le ilgili şunları söyledi:: Mardin Medeniyetler İttifakı Projesi’ne örnek olabilecek bir ilimizdir. Bunu her yurt dışı seyahatimde görüştüğüm insanlara özellikle vurguluyorum ve gerek siyasi arenada, gerek akademik hayatta görüştüğüm her insana mutlaka Mardin’i gezip görmeleri gerektiğini belirtiyorum. Mardin’i bütün dünyaya tanıtmalıyız çünkü burası din, dil ve ırk açısından çok zengin bir il. Burası 7 dilin, 7 dinin, 7 ırkın dostça kardeşçe yaşayabildiğini gösteren, 7 dilin 7 dinin buluştuğu yerdir. Türkiye 'Medeniyetler Çatışması' tezine karşı başlı başına bir cevaptır, Mardin ise ülkemizde bu cevabı en güzel en iyi destekleyen ilidir.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum