26 Eylül 2008

Kadir Geceniz Mübarek Olsun

Bu gece Kadir Gecesi biz mü`minlere Allah Tealanın büyük bir lütfu ve sonsuz rahmetinin eseridir. Bu geceyi Allah rızası için namaz kılarak, Kur'an okuyarak ve dua ederek en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz.

Kur’an’ın inmeye başladığı ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin içinde yer aldığı, rahmet ve bereket mevsimi bir Ramazan ayını daha idrak etmenin huzur ve mutluluğu içindeyiz. Hayatın baş döndürücü akışı içinde savrulan günümüz insanının belli aralıklarla durup düşünmeye, soluklanmaya, hayatını daha anlamlı kılacak şekilde öze dönüp kendini yenilemeye ihtiyacı var. İşte Ramazan ayı, bizlere böyle bir fırsatı sunan, dostluk ve kardeşlik duygularının yoğun bir şekilde yaşanmasına vesile olan, ilâhî af ve mağfiret niyazlarını zirveye taşıyan kutsal bir zaman dilimidir.

Ramazan, iftar sofrası misali sahip olunan nimetleri paylaşmanın, hayırda yarışmanın, yaraları sarmanın, düşeni kaldırmanın, insanların derdiyle dertlenmenin içtenlikle ve ibadet duygusu ile yaşandığı bir aydır. Ramazan ayında, sabır ve irade eğitimi kazandıran, oruç ibadetinin coşku ve heyecanını iç dünyasında yaşayan ve orucun kazandırdığı kulluk bilincini davranışlarına yansıtan Müslümanlar, yaşadıkları ve yaşattıkları bu güzelliklerle hem Allah’ı hem de O’nun kullarını hoşnut etme gayretinde olurlar. Paylaşmanın en güzel örneklerinin verildiği Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerinin yanında olmak, sıkıntı içinde olan insanlara yardım elini uzatmak, Ramazanın manevî iklimine ayrı bir bereket kazandırır.

Milletimiz asırlardır bu coğrafyada Ramazan’ın getirdiği bereketten yararlanmayı bilmiş, dostluk, kardeşlik, komşuluk ve misafirperverliğin en güzel örneklerini bu ayda sergilemiştir. Bu hasletlerimizin bugün de gayet canlı şekilde toplum hayatında yer bulması ile iftihar etmekteyiz. İnsanımız, komşusu açken tok yatamayacağının idraki içinde, gönül zenginliğini maddî imkânlarıyla birleştirerek yardıma muhtaç olanlara el uzatmayı ve onları sevindirmeyi dinî olduğu kadar insanî bir görev olarak da görmektedir.

Ramazan sadece ibadette yoğunlaşmayı değil, yaptığımız ibadet ve dua ile diğer davranışlarımızı bütünleştirmeyi de bize öğretir. Meselâ, oruç ibadeti bizlere, ibadetin gösteriş için, başkalarının bilmesi ve takdir etmesi için değil, yalnızca Allah için yapıldığında değerli olacağını öğretmelidir. Ramazan Kur’an ayıdır. Bu ayda sadece Kur’an’ı okuyarak ve dinleyerek değil, onun manasını anlayarak ve onu hayatımıza rehber ederek Allah’a yakınlaşacağımızı fark etmeliyiz. Sağlıklı bir dinî hayatın ve istikametin korunabilmesi için doğru dinî bilginin vazgeçilmezliğini görerek, bu ayda Hazreti Peygamberin sünnetini, güzel ahlâkını ve örnek hayatını daha yakından tanımaya, bilgimizi artırmaya çalışmalıyız.

Ramazan ayının 27. gecesi "Kadir Gecesi"dir. İnsanlara dünyada ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren dinimizin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim Peygamberimize Ramazan ayı içinde Kadir Gecesinde inmeye başlamış, Hz. Muhammed (s.a.s.)'e peygamberlik görevi bu gecede verilmiş ve İslam güneşi bu gecede doğmuştur. İşte bu önemli olaylar Kadir Gecesine büyük bir şeref vermiş, üstün bir değer kazandırmıştır.

Kadir gecesinin bin aydan daha haylırlı olduğu Kur'an-ı Kerim'de açıkça bildirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:

''Kim ki, faziletine inanarak ve mük afatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.''

Kadir Gecesi biz mü'minlere Allah Tealanın büyük bir lütfu ve sonsuz rahmetinin eseridir. Bu geceyi Allah rızası için namaz kılarak, Kur'an okuyarak ve dua ederek en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz.

Hz. Aişe bir gün Peygamberimize:

''Ya Rasulellah: Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?'' diye sordu.

Peygamberimiz şöyle buyurdu:

''De ki: Ya Rab; sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni afffet.''

Sevgili Peygamberimizin öğrettiği bu duayı, biz de Kadir Gecesinde tekrar edelim.

Kandil gecelerini; Allah rızası için namaz kılmak, Kur'an okumak, Peygamberimize sal at ve sel am okumak, günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dilemek, dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmek ve yapacağımız yardımlarla yoksulları sevindirmek suretiyle değerlendirmeliyiz.

Kadir Gecesi dolayısıyla bu gece Mardin’de sadece Yenişehir Kuba Camisinde program yapılacaktır. Programa tüm Mardin halkı davetlidir. Ayrıca camide sahura kadar kalacak olan cemaate de sahur yemeği verileceği belirtildi.

Bizlerde www.mardinizim.com ve www.surgucum.com olarak, Tüm İslam Aleminin Kadir Gecesini tebrik eder, Hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ederiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum