21 Eylül 2008

Köylüleri Tarayan Koruculara 225 Yıl Hapis

Mardin'in Midyat ilçesinde, 20 Nisan 1992 tarihinde Çalpınar köyü minibüsünün taranması sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı olayın sanığı 2 korucuya 225'er yıl hapis cezası verildi.


Mardin'in Midyat ilçesinde, 20 Nisan 1992 tarihinde Çalpınar köyü minibüsünün taranması sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı olayın sanığı 2 korucuya 225'er yıl hapis cezası verildi.
Yaklaşık 16 yıl süren davanın karar duruşması Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanıklar ve olayda hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.
Sanıklardan N.A., suçlamaları kabul etmeyerek görev yaptıkları yerde korucu ve askerlerin atış yaptıklarını, bu sebeple bölgede çok sayıda boş kovan bulunduğunu, silahına ait kovanların da bu şekilde orada olduğunu söyledi.
Diğer sanık M.S. de üzerine atılan suçu kabul etmeyerek, bölgede terörle mücadele ettikleri için PKK tarafından kendilerine komplo kurulduğunu belirtti.
Mahkeme heyeti, her iki sanığa da öldürülen 8 kişinin her biri için 25 yıl, öldürmeye teşebbüs edilen 2 kişi için ayrı ayrı 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Toplam 225 yıla tekabül eden cezada 2 defa 24 yılı aşkın hapis verilmesi sebebiyle cezanın müebbete çevrilmesine karar verildi. Olaya karıştığı iddia edilen diğer 10 korucunun davalarının ise Mardin'de görüldüğü öğrenildi.
Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Çalpınar köyünde oturan 20 köylü, 20 Nisan 1992 tarihinde Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde bulunan akrabalarını ziyaret etmek için 2 minibüsle yola çıkmıştı. Hırbaşali mevkiine gelindiğinde Halil Akhan yönetimindeki minibüs, askeri üniformalı ve yüzleri maskeli kişiler tarafından silahla taranmıştı. Olayda Süleyman Acar, İsmet Acar, Hasan Akhan, Mehmet Ağırman, Mehmet Akhan, Abdülkadir Akhan, Sabri Acar ve Mehmet Emin Acar hayatını kaybetmiş, 2'si ağır 8 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından zanlı olarak 12 köy korucusu yakalanarak gözaltına alınmış, N.A. ve M.S. isimli korucular, güvenlik gerekçesiyle Denizli'ye gönderilmiş ve duruşmaları burada yapılmıştı.
Sekiz yıl süren dava sonunda mahkeme, 20 Ekim 2000'deki duruşmada delil yetersizliği sebebiyle korucuların beraatını kararlaştırmış, ancak ölenlerin yakınlarının müracaatı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay, bu kararı bozmuştu
Haber: www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum