25 Eylül 2008

Nakliyeciler Kontak Kapatma Noktasına Geldi

Irak araçlarına yüzde 70, Türk araçlarına ise yüzde 30 yük taşıma hakkı verilmesi Mardin'de nakliyecilerin tepkisine neden oldu.


Irak araçlarına yüzde 70, Türk araçlarına ise yüzde 30 yük taşıma hakkı verilmesi Mardin'de nakliyecilerin tepkisine neden oldu.
Yük taşımakta zorlanan nakliyeciler ve kamyon şoförleri, bu uygulamayı protesto etmek için kontak kapatma eylemine hazırlanıyor.
Mardin Nakliyeciler Birliği Başkanı Muhsin Kaya, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bölgeye bakış açısını eleştirerek, "Türkiye'de faaliyet gösteren iki şirketin keyfi tutumu için yörede çalışan 50 bin kamyoncunun ekmeğine mani olunmamalı" dedi.
Kaya, konuyu Ulaştırma Bakanı'na bildirmelerine rağmen şu ana kadar herhangi bir sonuç çıkmadığını ifade etti. Kaya, üç yıldır bölgede Irak araçlarına tanınan yük hakkı yüzünden bir çok kamyoncunun iş bıraktığını belirterek, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki nakliye sektörüne uygulanan çifte standardın bir an önce ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi. Kaya, şöyle dedi:
"Bizim kamyoncular dururken, neden Irak araçları Türkiye'ye gelerek vergi vermeden, gümrükte beklemeden transit geçiyor. Üstelik Irak araçlarına yüzde 70, bizim kamyonculara sadece yüzde 30 yük taşıma hakkı veriliyor. Ayrıca, Irak araçlarına 25, bizim kamyoncularımıza ise 16 ton yük taşıma hakkı veriliyor. Bizim ne suçumuz var anlayamadım. Konuyu Ulaştırma Bakanlığına iletmemize rağmen bir sonuç alınamadı. Acaba Bakan Güneydoğu'yu mu cezalandırıyor. Bu kadar katı tutumun sebebi nedir. Sorun çözülmezse kontak kapatıp eylem yapacağız" şeklinde konuştu.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Derneği Başkanı Ali Baraj ise Irak araçlarına verilen hakkın Türk nakliyecilerine de verilmesini istedi. Irak savaşı yüzünden mağdur duruma düşen Türk kamyoncularının yük taşımakta güçlük çektiğini hatırlatan Baraj, "Türk kamyoncuları varken Irak'tan neden nakliye araçları gelip Türkiye'den yük taşıyor. Ayrıca, 20 yıllık Irak araçları gümrükte vergisiz transit geçerken, bizim kamyoncularımız sıfır model arabası ve vergisini verme-sine rağmen Irak kapısında kuyrukta 5 ile 6 gün bekliyor. Bu keyfi uygulamayı kim ve kimler yapıyor merak ediyorum. Bu uygulama Türkiye' deki nakliye sektörüne büyük darbe vurur. Ulaştırma Bakanı'nın bu soruna el atmasını istiyoruz" dedi.
Haber: www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum