3 Eylül 2008

Sakal-ı Şerif Sizleri Ulu Cami`de Bekliyor!

En önemli kutsal emanetlerden, peygamberimiz Hazreti Muhammed’e ait Sakal-ı Şerif her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da ziyarete açıldı. Yaklaşık 15 asırdan beri özenle korunan, cam fanus içinde saklanan Sakal-ı Şerif, ramazan ayı sonuna kadar Mardin’deki Ulu camide teşhir edilecek.

Sakal-ı Şerif kılınan ilk teravih namazı sonrası Ulu Camide vatandaşlara gösterildi. Din görevlileri nezaretinde ziyarete açılan Sakal-ı Şerif’i görmek isteyenler cami içinde kısa süreli bir istihdama sebep olurken bazı vatandaşların Sakal-ı Şerif’e bakarken gözyaşlarını tutamadıkları da gözlendi.

Sakal-ı Şerif hakkında bilgi veren Ömerli İlçe Müftüsü Hüseyin Güneş ise Türkiye sınırları içinde 1818 adet ’Sakal-ı Şerif’in olduğunu belirterek, “Bu alanda İstanbul 422 Sakal-ı Şerif’le ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 153 Sakal-ı Şerif’le Bursa ve üçüncü sırada ise 98 Sakal-ı Şerif’le İzmir bulunuyor.”dedi.

“Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz, çeşitli hurafelere inanmayıp Allah`ın yüce İslam dini ve onun kutsal kitabı olan Kur`an-ı Kerim`in emir ve yasakları çerçevesinde hareket etmeleridir.” diyen Güneş, istenilen şeylerin duayla Allah`tan istenmesi gerektiğini belirtti.

Sakal-ı Şerifler’in tarihi gerçekliği konusunda ellerinde kesin bilgilerin olmaması ile birlikte Peygamberimizin tıraş olurken bazı sahabilerin hatıra kalması nedeniyle Sakal-ı Şerifler’i sakladığı yönünde bilgilerin olduğunu aktaran Güneş, “Gerek Sakal-ı Şerif’ler gerekse Hırka-i Şerif Hz. Muhammed’e mi ait yoksa değil mi bilmiyoruz. 1517 yılından sonra halifeliğin Osmanlı’ya geçmesiyle bazı kutsal emanetler İstanbul’a getirtildi. Burada hassas olan nokta şu. Sakal-ı Şerifler’in gerçekten Hz. Muhammed’e ait olup olmadığını bir kenara bırakalım. Toplum bu Sakal-ı Şerifler’i Hz. Muhammed’in bir hatırası olarak görüyor. Eğer böyle ise bunda bir sakınca yok. Ama bu tür emanetlere kutsiyet atfediliyorsa, bir tapınma aracı haline getiriliyorsa o zaman sorun vardır.”diye konuştu.

Güneş, özellikle kimi yerlerde Sakal-ı Şerif’in içinde bulunduğu şişelerin öpülmesi, hem İslami açıdan hem de sağlık açısından sakıncalı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada sakal-ı şerifi görmek için Şırnak’tan Mardin’e gelen Hüseyin Emir ise ilk defa gördüğü Sakal-ı Şerif karşısında gözyaşlarını tutamadığını belirtti.

Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum