25 Eylül 2008

Sınırda Bayramlaşma

Bu yıl bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde Mardin`den toplam 6 bin 500 kişi Suriye`nin Haseki, Kamışlı ve Derbisiye illerinde bulunan akrabalarının yanına gideceği belirtildi.

Ramazan bayramı öncesi Türkiye ve Suriye arasında imzalanan protokol anlaşması gereği sınır Suriye`ye sınır bölgesinde bulunan Mardin, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay sınır kapılarında bayramlaşma için akrabalarının yanına gidecek olan vatandaşların kayıt işlemleri sona erdi. Geçen yıl 50 bin kişi sınır bayramlaşması için başvururken bu yıl bu sayının 60 bini aştığı belirtildi.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Nusaybin Kaymakamlığı ile Suriye`nin Haseki ve Kamışlı kaymakamlıkları arasında yapılan protokole göre, Ramazan Bayramı`nın 2. gününde 3 bin 500 kişi, 3. gününde ise 3 bin kişi olmak üzere toplam 6 bin 500 kişinin yakınlarıyla bayramlaşmak için Suriye`ye geçeceğini söyledi. Kılıçlar" Nusaybin ilçemizde Kamışlı sınır kapısındaki hazırları tamamlandı. Geçtiğimiz yıllarda sınır boylarında tel örgüler arasında yaşanan çağ dışı manzaraların artık tarihe karıştığını ve artık yatılı olarak akrabalar birbirlerini görme sevincini yaşıyor."dedi.

Hatay`da ise Ramazan bayramının ikinci ve üçüncü gününde Cilvegözü sınır kapısında Suriye`den 7 bin kişi sınır kapısından geçerek Türkiye`deki akrabalarının yanında iki gün kalacağı belirtilirken,. Şanlıurfa`da ise, Türkiye`den Suriye`ye 6 bin kişi akrabalarını ziyaret etme izni verildi. Geçtiğimiz yıl Kilis`ten 23 bin 791 kişi Suriye`ye geçerken, bu yıl aynı şekilde Türkiye`den Suriye’ye 24 bin kişi geçerek, akrabalarını ziyaret etme fırsatı yakalayacakları belirtildi.

Suriye sınırındaki Kilis, Mardin, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa`da bayramlaşma telaşı şimdiden başladı. Akrabaların ziyaret etmek için Suriye`ye gidecek olan Türk vatandaşları şimdi den alış verişe yapmaya başladı. Geçtiğimiz yıl bayramlaşmak için toplam 50 bin başvuru yapıldığı belirtilirken bu yıl bu sayının 60 bini aşacağı ifade edildi.

Mardin Sanayi ve Ticaret Odası başkanı M. Ali Tutaşı, Sınırdaki bayramlaşma ekonomiyi canlandırdığını söyledi. Tutaşı" Özellikle sınır bölgesinde Suriye`ye komşu il olan Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay`da son günlerde yoğun bir bayram alışverişi yapılmaktadır. Suriye`deki akrabalarını ziyaret etmek isteyen vatandaşlar çeşitli hediyeler alarak, esnafın canlanmasını sağlıyor. Aynı şekilde Suriye`den gelecek olan vatandaşlarda Türkiye`den alış veriş yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Keşke Sınırdaki bayramlaşma sınırlı kalmasaydı. Herkesin her iki ülkedeki akrabalarını rahatlıkla ziyaret etme imkânı verilseydi. Hem iki ülke arasındaki dostluk bağları güçlenirdi, hem de ekonomimize büyük bir katkı sağlardı." dedi

Sınırda bayramlaşma Suriye ve Türkiye arasında geçmiş yıllarda yaşanan soğuk rüzgârlar sebebiyle sınırın iki yakasındaki akrabaların, tel örgülerden birbirlerine hediyelik eşyalar atması şeklinde yapılabiliyordu. 2000 yılından itibaren Suriye ve Türkiye`de sınır şehirlerinin valilerinin bir araya gelerek sınırda bayramlaşma için protokol imzalamalarından sonra sınırda bayramlaşmalar yapılıyordu. 8 yıldır da Türkiye ve Suriye`deki akrabalar, 48 saatliğine birbirilerine misafir olarak gidip geliyor.

Haber: www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum