16 Eylül 2008

Sorunsuz hamileliğe hazırlanmak

Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik süreci geçirmek tüm kadınların hayalidir. Bu hayal hamilelik öncesinde ve sırasında alınacak bazı basit önlemlerle çoğu zaman kolayca gerçekleştirilebilir. Bir kadının beslenme durumu, genel sağlığı ve günlük rutin yaşantısı bebeğin dokuz ay boyunca gelişeceği ortamı olumlu ya da olumsuz şekilde etkileyebilir.

Zayıf, çaresiz ve korunmasız bir bebek dokuz aylık macerasında tamamı ile annesine bağlıdır. Anne adayının hamile kalmadan önce bu döneme iyi bir şekilde hazırlanması vücudunun hamilelik sürecine uyum sağlamasını kolaylaştırır.

Hiçbir zaman çok geç değildir. Hamile kalmaya karar verdiğinizde aşağıdaki adımları takip etmeniz bebeğiniz ve kendi sağlığınız açısından önemlidir.

Muayene olun
1. Doktorunuzu ziyaret ederek bebek sahibi olmaya karar verdiğinizi belirtin. Düzenli gittiğiniz bir jinekoloğunuz yoksa mutlaka kendinize uygun bir jinekolog bulun. Ufak ya da büyük, bazı sağlık sorunlarının hamile kalmadan önce giderilmesi hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından önemli olabilir. Bazı yüksek riskli durumlarda ya da aile öyküsü varlığında genetik danışmanlık ya da inceleme gerekli olabilir.
2. Jinekolojik muayeneyi ihmal etmeyin. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve PAP smear da dahil olmak üzere komple bir muayene o zamana kadar fark etmediğiniz bazı sorunların ortaya çıkmasını sağlayabilir.
3. Düzenli ya da belirli aralıklarla kullandığınız ilaçlar varsa bunları doktorunuzla mutlaka görüşün. Bazı ilaçların erken hamilelikte kullanılamayacağını unutmayın. Hamile kalmaya karar verdiğinizde soğuk algınlığı ilaçları, ağrı kesiciler gibi bazı ilaçları kullanırken mutlaka doktorunuza problem yaratıp yaratmayacağını sorun.
4. Aşılarınızın eksiksiz olduğundan emin olun. Bazı çocukluk çağı hastalıklarını geçirmemiş olabilirsiniz. Bunlara karşı aşılanmanız önemli olabilir.
5. Düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin. Hamile kaldıktan sonra doktorunuz belirli aralıklarla sizi muayene edip bebeğinizin sağlığını ve gelişimini kontrol edecektir. Bu kontrollerde doktorunuz bazı testler yapacaktır. Bu testler sağlıklı bir hamilelik ve bebek için çok önemlidir.
Aklınıza takılan her soruyu doktorunuza yöneltin. Doktorunuzun bir görevi de hamilelik süresince size önderlik etmek, yönlendirmek ve eğitmektir.
6. Diş hekiminizi ziyaret edin. Dolgu, çekim gibi diş tedavilerinizi hamile kalmadan önce yaptırmanız uygun bir davranış olacaktır. Hamilelik diş sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Beslenmenize ve kilonuza özen gösterin
1. Beslenme piramidini inceleyin. Beslenme alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirin. Hamilelik süresince bazı besin maddelerine olan gereksiniminizin artacağını unutmayın.
2. Yağ ve şeker tüketiminizi sınırlandırın. Hamilelik boş kalorilerden vaz geçmek için ideal bir dönemdir. Yiyeceklerinizi besin değeri yüksek maddelerden seçin.
3. Hamile kalmadan önce ideal kilonuza ulaşmaya çalışın. Fazla kilolar hamileliği olumsuz etkileyebilir. Öte yandan sürekli diet yapılması hamileliğe sağlıklı bir başlangıç yapmak için gerekli olan bazı besin maddelerini az almanıza neden olabilir. Hem düşük kilo hem de fazla kilo hamile kalma potansiyelinizi bozabilir. Hamile kaldıktan sonra kilo vermeye çalışamayacaksınız. Bunu unutmayın
4. Folik asit alın. Hamile kalmadan önce almanız şart olan tek vitamin folik asittir. Diğer vitamin ve mineraller açısından da desteğe gereksinim duyup duymadığnızı doktorunuzla mutlaka tartışın.
5. Spor yapın. Spor hem kaslarınızı güçlendirerek sizi hamileliğe hazırlar hem de hamilelik sırasında görülebilecek bazı komplikasyonları azaltır.
6. Yeteri kadar su için. Su hem bebeğiniz hem de sizin için en önemli besin maddesidir.

Zararlı maddelerden uzak durun
1. Kimyasal maddeler ve bazı çevresel faktörler hamile kalma şansınızı azaltabilir ya da hamilelik sırasında bebeğiniz için zararlı olabilir. Kurşun, ağır metaller, asbest, radyasyon gibi pekçok zararlı olabilecek etken günlük yaşantıda karşılaşabileceğimiz faktörlerdir. İşyerinizde zararlı olabilecek çevresel faktörleri hamile kalmadan önce doktorunuza danışın. Toksik olabilecek maddler ile temas etmekten kaçının.
2. Sigarayı bırakın. Sigara kısırlığa neden olabileceği gibi hamilelikte bebek ölümleri başta olmak üzere pekçok soruna neden olabilir.
3. Alkol almayın. Alkol bebek için son derece tehlikeli bir maddedir. Bebekte beyin hasarına neden olabilir.
4. Kafein tüketiminizi azaltın. Aşırı miktarda kafein gebe kalmaya engel olabileceği gibi bebek üzerindeki etkileri de açık değildir.
5. Vücut sıcaklığınıza dikkat edin. Sauna, sıcak küvet, aşırı egzersiz gibi vücut sıcaklığınız aşırı yükselecek faktörler erken dönemde düşüklere neden olabilir.

Dinlenin ve gevşeyin
1. Uzun ve yorucu bir yolculuğa hazırlanıyorsunuz. Bu nedenle gevşemelisiniz. Aşırı stres ve gerginlik hamile kalma şansınızı azaltabileceği gibi gelişmekte olan bebeğiniz için ideal olmayan bir ortam yaratır.
2. Hamile kaldığınızda dinlenmeye her zamankinden çok gereksinim duyacaksınız. Vücudunuz bu konuda size sinyal vermeden bir süre idare edebilir ancak pes ettiğinde toparlanmanız daha güç olacaktır. Bu nedenle kendinize şimdiden zaman ayırın.


Kaynak: www.mumcu.com
Bilgi ve Emeğinden faydalandığımız için Dr. Alper MUMCU'ya teşekkür ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum