10 Eylül 2008

TELKARİ SANATI İZMİR FUARI'NA DAMAGASINI VURDU.

Bu yıl 77. si yapılan ve bir çok yabancı ülkenin davetli olarak katıldığı İzmir Enternasyonal Fuarı'nda, Mardin ili, yine en güzel şekilde konuklara tanıtıldı. Mardin İlimiz, başta Mardin Valiliği, Çatom, Ömerli Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şubesi'nin katkılarıyla, İzmir ilinde çok başarılı bir şekilde temsil edildi.

Öncelikle Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Çatom'un bir araya gelerek oluşturduğu Mardin Valiliği standı görülmeye değerdi. İl Turizm Müdürü Davut BELİKTAY, Halk Eğitim Merkezi Başmüdür Yrd. Abdulvahap BİLGİÇOĞLU, Çatom üyeleri ve telkari ustası Suphi YERLİHİNDİ'nin katıldığı stantta, konuklara Mardin yerel müzikleri eşliğinde, mırra ve badem şekeri ikram edildi. Böylece hem Mardin insanın konukseverliği gösterildi; hem de Mardin İlinin tanıtımı yapıldı. Özellikle ilk üç gece, İzmir İlinde oldukça bilinen bir zat olan çarşaflı Edo lakabıyla tanınan (Edip MUNGAN'ın) reyhani oynadığı ve yerel Mardin müziklerinin çalındığı standa olan ilgi çok büyüktü. Bu sırada konuklara çiğköfte, mırra gibi ikramlar yapılırken, Mardin İlini tanıtan sinevizyon gösterileri de yapıldı. Özellikle, stand görevlilerin bu esnada Mardin İli ile ilgili onlarca soruya muhatap kalmaları ve Mardin İlini tanıtmaya yönelik çabaları da görülmeye değerdi. Tüm bu çaba sarfeden kişiler arasından özellikle Davut BELİKTAY, Abdulvahap BİLGİÇOĞLU ve Edip MUNGAN'ın çabaları görülmeye değerdi.. Yoğun ilginin olduğu bu stantta, Halk Eğitim Merkezi'nin hazırlamış olduğu Mardin el sanatları, cam süslemeleri ile telkari sanatına ilişkin takılara rağbet büyüktü .Mardin standında bulunan görevliler, kendileriyle sürekli ilgilenen ve her türlü desteği veren İzmar derneği başkanı Emin OMUR'a teşekkür etmeyi de unutmadılar.

Bu başarılı tanıtım çalışmasının yanında, Sn Servet CEMİLOĞLU'nun önderliğinde açılan Ömerli Belediyesi ÇATOM standı ise bir başka görülmeye değer stanttı. Açılışına başta Eyyüp Necimoğlu, eski kadından sorumlu devlet bakanı Işılay SAYGIN, İzmir milletvekili M. Ali SUSAM, Anadolu Birliği Derneği Onursal Başkanı Koçali AL, Av. Şeyhmus KAYAPINAR, Mar Der başkanı Rasim KAHRAMAN , Ege Mar Der Başkanı Nevzat ŞİMDİ, Kutlubeyliler Derneği Başkanı Ali KORKUT ve yönetim kurulu üyeleri ile, Bayram ASLAN, Mehmet ATMACA, Talat ŞİMDİ, Hüseyin CEMİLOĞLU gibi tanınmış simalar katıldı. Açılış kurdelası, Ticaret odası Meclis Başkanı ve Ömerli Belediye Başkanı Sn. Servet CEMİLOĞLU tarafından kesildi. Yoğun katılımın olduğu bu stantta Ömerli ÇATOM üyelerinin yapmış olduğu el işleri, telkari sanatına ilişkin takılar satılarak, ÇATOM'a gelir sağlanmaya çalışıldı. Yoğun ilginin olduğu bu güzel yerde görülmeye değer en önemli şey ise, Ömerli Belediye başkanı Sn. Servet CEMİLOĞLU'nun heyecanı, gelen konuklara verdiği sıcak konukseverlik ve Mardin'i tanıtmaya yönelik çabalarıydı.

Bu yoğunluk içinde son olarak, gönüllü Mardin Tanıtım elçiliğini yapan ve bu amaçla stant açan bir diğer kurumda Mardin Sakatlar Derneği ve onun başarılı başkanı Hasan ANUK idi. Yaptığı çalışmalar büyük takdir gören, hatta İzmir İlinde yaşayan Mardinli sakatlara bile tekerlekli sandalye yardımı yapacak kadar başarılı olan bu derneğimiz de, kendi atölyelerinde, üyeleri tarafından üretilen telkari işi takıları konuklara satarak derneklerine gelir sağlamaya çalıştılar.

Görüleceği üzere, bu senede Mardin ili İzmir Fuarını pas geçmedi. Tam aksine İzmir Fuarı'nın yükselen yıldızı yine Mardin iliydi. Yapılan bu güzel tanıtımlar Mardin iline ileride çok önemli getiriler sağlayacaktır. Bu yıl 77.si düzenlenen İzmir Fuarı'nı 4 milyona yakın kişinin gezdiği tahmin ediliyor.
Haber: www.yenises.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum