4 Eylül 2008

Telkari Umut Kapısı Oldu

GAP Bölgesi'ndeki Kültürel Mirası Geliştirme Projesi kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Mardin Şubesi'nin başlattığı proje özürlü işsizlere umut kapısı oldu.

Sakatlar Derneği tarafından geçmişi M.Ö. 3 bin yıllarına dayanan gümüş işlemeciliğinin (telkari) yeniden canlandırılması ve bu yolla istihdam sağlanması için hazırlanan proje devam ediyor. Avrupa Birliği tarafından finansa edilen telkari işleme atölyesi sayesinde özürlülere istihdam kapısı açtıkları için mutlu olduklarını ifade eden Şube Başkanı Hasan Anuk, tarihi kentte tarih kent kadar eski bir el sanatı olan 'telkariyi' canlandırdıkları için kendilerini şanslı hissettiklerini söyledi. Mardin'in tarihi ve kültürel mirası açışından ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunu ifade eden Anuk, "Özellikle son yıllarda yoğunlaşan kültürel turizm sayesinde, her sene yaklaşık 500 bin yerli ve yabancı turist Mardin'i ziyaret etmektedir. Mardin'deki geleneksel el sanatlarının gelişmesi, kültür ve inanç turizminin gelişmesine paralel olmamıştır. Turistlere çoğunlukla yurt içinden veya dışından gelen standartlaşmış el sanatı örnekleri sunulmaktadır. Mardin denilince akla ilk gelen, yaklaşık 3 bin yıldan beri yapılan 'telkari el işçiliği' sanatı gelmektedir."dedi.

TELKARİYE TAYLAN TEHDİTİ

Mardin Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hasan Anuk, 3 bin yıldır bölgede telkari sanatının devam ettiğini söyleyerek "Telkariye yoğun talep nedeniyle kentte çok sayıda yer açıldı. Ancak Çin malı takılarının ilimizde yarattığı etki, hem piyasayı bölüyor hem de sanatımıza zarar veriyor. İşte bugün başlattığımız projeyle engellilerimiz işe kavuştu. Ayrıca Telkari işlemeciliği için devamlı İstanbul'a gidiyorduk. Şimdi AB projesi kapsamında telkari makinesini de getirerek bölge işadamlarını yorucu uzun yolculuktan kurtarmış olduk. Atölyemizde ürettiğimiz takı ve ziynet eşyalarını yine arkadaşlarımız satışa sunacak" diye konuştu.

AVRUPA'YA İHRACAT

Üretim yaptıkları ürünleri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Amerika ve Japonya'ya ihraç ettiklerini vurgulayan Anuk, dernek bünyesinde iki yıldan beri devam eden atölyelerinde günde bir kilogramlık gümüş hammaddesi kullandıklarını sözlerine ekledi.

Telkari, tel halinde gümüşü veya altını, tahta üzerinde açılmış oyuklara kazarak ve gömerek yapılan süslemedir. Mardin'de sürekli olarak istihdam edilecek gümüş üzerine yapılan kuyumculuk, yalnız bu yöreye özgü olup, başka bir yerde bu sanatı görmek mümkün değildir. Telkariden yapılan işler, sayılamayacak kadar çeşitlidir.

Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum